Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić „oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe bez zawijania w kapustę? Poznaj przepis na oszukane gołąbki!
Szybkie gołąbki
Szybkie gołąbki, inaczej zwane gołąbkami bez zawijania są prostszym przepisem niż tradycyjne gołąbki zawijane w kapustę. Pomija się tutaj etap parzenia kapusty i oddzielania, w efekcie czego wykonanie potrawy trwa krócej. Sos pomidorowy przygotowuje się taki sam jak do tradycyjnej wersji dania. To doskonały przepis na gołąbki na szybko!
Zobacz także: Jaka kapusta na gołąbki? Czy jest specjalna kapusta na gołąbki?
Oszukane gołąbki bez zawijania – przepis
Oto przepis na oszukane gołąbki w sosie pomidorowym:
Składniki na gołąbki
- 800 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa np. bardziej chudego
- 800 g kapusty (około pół główki) – młoda lub stara + łyżeczka soli
- 2 średnie cebule – 250 g
- 3 łyżki oleju do usmażenia cebuli
- 1 średnie jajko
- 100 g suchego ryżu – niecałe pół szklanki
- garść koperku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- dodatkowo: olej do podsmażenia kotletów gołąbkowych
Składniki na sos pomidorowy
- 1,5 l esencjonalnego bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- płaska łyżka mąki pszennej
Wykonanie: najpierw zmiel mięso w maszynce do mielenia, od kapusty oddziel i wyrzuć brzydkie liście a resztę bardzo dokładnie i drobno poszatkuj. Poszatkowaną kapustę zasyp łyżeczką soli, ugnieć i odstaw na bok na 20 minut. Po upływie tego czasu odciśnij kapustę z wody i odciśniętą przełóż do mięsa.Ugotuj ryż i odsącz go z wody. Przygotuj patelnię ze średnio grubym dnem, wylej na nią olej i podsmażaj pokrojoną cebulę około 10 minut. Do miski z mięsem i kapustą dodaj tez ryż, cebulkę, wbij jedno jajko, wsyp po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj masę i następnie formuj z niej kotlety, które podsmażysz po 1 minucie na stronę na patelni z grubym dnem.Możesz gotować te kotleciki przez ok 35 minut i podać jako gołąbki bez zawijania bez sosu.
W przypadku przygotowywania z sosem: do dużego garnka wlej 1,5 l bulionu, do którego dodaj pół szklanki przecieru pomidorowego i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz gaz i do przygotowanego sosu wkładaj uformowane kotleciki, całość gotuj przez około 35 minut. Sos możesz na koniec zagęścić łyżką mąki pszennej. teraz znasz już przepis na szybkie gołąbki bez zawijania – pomysł na gołąbki bez zawijania z ryżem!
Zobacz też: Ile gotować gołąbki?
Oszukane gołąbki bez zawijania z piekarnika
W celu przygotowania gołąbków oszukanych z piekarnika, kotleciki gołąbkowe po podsmażeniu na patelni, włóż do żaroodpornego naczynia i zalej sosem. Naczynie z gołąbkami umieść na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz około 35 minut. Na gołąbki bez zawijania znajdziesz liczne przepisy w Internecie!
Gołąbki bez zawijania – Thermomix
Jak przygotować oszukane gołąbki z kapustą w Thermomixie? Przepis na gołąbki bez zawijania z wykorzystaniem Thermomixu jest prosty. Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną cebulę oraz kapustę i partiami siekamy ją czas 15s/obr.6. Dodajemy mięso mielone, ryż, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko za pomocą kopystki dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3-4. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je na patelni (można je obtoczyć w bułce tartej).
Z kolei sos za pomocą tego urządzenia przygotujesz w następujący sposób: do naczynia Thermomix dajemy cebulę i kroimy czas 15s/obr.5, następnie wlewamy olej i dusimy czas 4 min/temp.100 stopni/obr.2, potem wlewamy pomidory (z puszki z pomidorami w zalewie), gorący bulion i miksujemy wszystko na gładki sos czas 30s/obr.10.
Ostatnim etapem zrobienia gołąbków na szybko będzie umieszczenie ich w żaroodpornym naczyniu, zalanie sosem i pieczenie w temperaturze 180 C przez 35 minut.
Zobacz także: Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Gołąbki bez zawijania na patelni
Możesz także przygotować oszukane gołąbki z kapustą, wykorzystując do tego celu wyłącznie patelnię. Wykonanie jest następujące: na patelni połącz ze sobą cebulę oraz poszatkowaną kapustę, zalej bulionem (200 ml) i duś pod przykrywką około 20 minut. Przed zdjęciem z palnika posól. Do zmielonego mięsa dodaj ugotowany wcześniej ryż i przygotowaną kapustę z cebulką, przypraw do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe gołąbki, podsmaż je na patelni, następnie zalej sosem pomidorowym i ponownie duś pod przykryciem około 20 minut. Smacznego!
Rodzice pytają o oszukane gołąbki bez zawijania:
Trzeba mieć dobrej jakości mielone mięso, ugotowany ryż, kapustę młodą lub starą, cebulkę, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Po dokładny przepis zajrzyj powyżej!
Kluczową sprawą jest dokładne poszatkowanie kapusty, następnie wymieszanie ze zmielonym mięsem i ugotowanym ryżem oraz podsmażoną cebulką. Później formujemy kotleciki, które podsmażamy na patelni po ok. 1 minutę na stronę i gotujemy we wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Na same kotleciki warto położyć świeży koperek. Gołąbki najczęściej podajemy z ziemniakami albo kopytkami, pasować też będzie kasza gryczana.
Gołąbki te pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut.