Pestki dyni to nie tylko przepyszny przysmak. Są prawdziwą bombą witaminową i zawierają w sobie moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.  Są świetnym dodatkiem do wielu dań i deserów, wyśmienicie również smakują solo. Dlaczego powinniśmy je jeść? Czy pestki dyni można jeść w ciąży?



Dynia sama w sobie jest pysznym owocem. Jest szczególnie wskazana kobietom spodziewającym się dziecka, bo nie tylko dostarcza dobrych składników odżywczych pomagających się maluchowi prawidłowo rozwijać, ale również wzmacnia organizm przyszłej mamy i reguluje jego poprawne funkcjonowanie.

Przeczytaj więcej o dyni w ciąży i w czasie karmienia piersią, a my skupmy się teraz na samych pestkach.

Pestki z dyni

Wszyscy zapewne doskonale kojarzymy nieduże, płaskie pestki, które występują w dyni w dużych ilościach. Są bardzo zdrowe – pod warunkiem, że są mało przetworzone, nie były smażone w oleju, nie są obsypane dużą ilością soli lub zanurzone w słodkich polewach. Jeżeli były poddawane podobnej obróbce, to nie tylko utraciły swoje cenne właściwości, ale zamieniły się także w przegryzkę pełną pustych kalorii. Z uwagi na to, sięgaj jedynie po pestki dyni jak najmniej przetworzone. Dostarczą Ci witamin i cennych składników odżywczych.

Pestki dyni: właściwości

Pestki dyni są źródłem kwasów nienasyconych, a dokładniej kwasu linolowego. Jest on niezbędnym składnikiem diety, ponieważ nie jest syntezowany przez organizm. Ma on wpływ między innymi na ochronę organizmu przed cukrzycą, co może być kluczowe w przypadku przyszłych mam borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, który może doprowadzić do groźnej w skutkach cukrzycy ciążowej.

Kwasy nienasycone zawarte w pestkach dyni wspomagają funkcjonowanie mózgu. Zapewniają doskonałą pracę neuronów przewodzących informacje, łatwiej jest nam się dzięki temu skoncentrować, analizować, zapamiętywać i gromadzić informacje. Kwasy nienasycone to również dobrodziejstwo dla układu krążenia – obniżają bowiem poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom cholesterolu dobrego. Poprawiają wygląd cery i pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Pestki dyni w ciąży

Zawarte w pestkach dyni kwasy nienasycone odgrywają kluczową rolę w procesie wzrostu maluszka, który dojrzewa w brzuchu mamy. Są budulcem, który wykorzystuje organizm w tworzeniu nowych tkanek, uczestniczą w budowie hormonów oraz w transporcie enzymów. Mają kluczowy wpływ na rozwój układu nerwowego małego człowieka i pozytywnie wpływają na jego kształtujący się narząd wzroku.

W pestkach dyni zawarte są także cenne witaminy: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6. Ten pyszny przysmak dostarcza również spore ilości magnezu oraz potasu. Są bogatym źródłem żelaza, które z pewnością przyda się każdej ciężarnej. W pestkach dyni znajduje się także cynk, który w okresie ciąży ma niebagatelne znaczenie – ułatwia przyswajanie kwasu foliowego kluczowego dla rozwoju maluszka.



I wreszcie – w pestkach dyni upatruje się świetnego leku na ciążowe mdłości. Wedle relacji wielu mam, ich regularne spożywanie jest w stanie zupełnie wyeliminować nudności.

Sprawdź też:

Jak sobie radzić z mdłościami w ciąży?



Wino bezalkoholowe dla kobiet w ciąży