Pestki dyni w ciąży
Pestki dyni to nie tylko przepyszny przysmak. Są prawdziwą bombą witaminową i zawierają w sobie moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są świetnym dodatkiem do wielu dań i deserów, wyśmienicie również smakują solo. Dlaczego powinniśmy je jeść? Czy pestki dyni można jeść w ciąży?
Dynia sama w sobie jest pysznym owocem. Jest szczególnie wskazana kobietom spodziewającym się dziecka, bo nie tylko dostarcza dobrych składników odżywczych pomagających się maluchowi prawidłowo rozwijać, ale również wzmacnia organizm przyszłej mamy i reguluje jego poprawne funkcjonowanie.
Przeczytaj więcej o dyni w ciąży i w czasie karmienia piersią, a my skupmy się teraz na samych pestkach.
Pestki z dyni
Wszyscy zapewne doskonale kojarzymy nieduże, płaskie pestki, które występują w dyni w dużych ilościach. Są bardzo zdrowe – pod warunkiem, że są mało przetworzone, nie były smażone w oleju, nie są obsypane dużą ilością soli lub zanurzone w słodkich polewach. Jeżeli były poddawane podobnej obróbce, to nie tylko utraciły swoje cenne właściwości, ale zamieniły się także w przegryzkę pełną pustych kalorii. Z uwagi na to, sięgaj jedynie po pestki dyni jak najmniej przetworzone. Dostarczą Ci witamin i cennych składników odżywczych.
Pestki dyni: właściwości
Pestki dyni są źródłem kwasów nienasyconych, a dokładniej kwasu linolowego. Jest on niezbędnym składnikiem diety, ponieważ nie jest syntezowany przez organizm. Ma on wpływ między innymi na ochronę organizmu przed cukrzycą, co może być kluczowe w przypadku przyszłych mam borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, który może doprowadzić do groźnej w skutkach cukrzycy ciążowej.
Kwasy nienasycone zawarte w pestkach dyni wspomagają funkcjonowanie mózgu. Zapewniają doskonałą pracę neuronów przewodzących informacje, łatwiej jest nam się dzięki temu skoncentrować, analizować, zapamiętywać i gromadzić informacje. Kwasy nienasycone to również dobrodziejstwo dla układu krążenia – obniżają bowiem poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom cholesterolu dobrego. Poprawiają wygląd cery i pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.
Pestki dyni w ciąży
Zawarte w pestkach dyni kwasy nienasycone odgrywają kluczową rolę w procesie wzrostu maluszka, który dojrzewa w brzuchu mamy. Są budulcem, który wykorzystuje organizm w tworzeniu nowych tkanek, uczestniczą w budowie hormonów oraz w transporcie enzymów. Mają kluczowy wpływ na rozwój układu nerwowego małego człowieka i pozytywnie wpływają na jego kształtujący się narząd wzroku.
W pestkach dyni zawarte są także cenne witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6. Ten pyszny przysmak dostarcza również spore ilości magnezu oraz potasu. Są bogatym źródłem żelaza, które z pewnością przyda się każdej ciężarnej. W pestkach dyni znajduje się także cynk, który w okresie ciąży ma niebagatelne znaczenie – ułatwia przyswajanie kwasu foliowego kluczowego dla rozwoju maluszka.
I wreszcie – w pestkach dyni upatruje się świetnego leku na ciążowe mdłości. Wedle relacji wielu mam, ich regularne spożywanie jest w stanie zupełnie wyeliminować nudności.
Sprawdź też:
Pytania jawne matura 2025. Pula zagadnień uległa dużym zmianom. Ma być trudniej
Przebranie na pierwszy dzień wiosny. Jaki strój przygotować na tę okazję?
Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka. Najlepsze pomysły na kreatywny i oryginalny prezent
Odkryj siłę przyjaźni i weź udział w konkursie z Tomkiem i Przyjaciółmi
Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Pestki dyni w ciąży
Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć....
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią
Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Dieta na lekki poród: Co jeść przed porodem?
Co zjeść przed porodem Dni tuż przed porodem są trudne. Brzuch ciąży, a żołądek odmawia często posłuszeństwa? W każdej chwili możesz zacząć rodzić. Co jeść? Komponuj swoją dietę z rozwagą,...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią
Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →