Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?

Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane z ostatnim dniem w roku, a więc szampan (oczywiście bezalkoholowy dla dzieci), fajerwerki, odliczanie do północy, balony czy tańce stanowią dla najmłodszych nie lada atrakcję. Można im jeszcze bardziej uprzyjemnić ten czas, opracowując ciekawe i smaczne menu. Jakie przekąski przygotować dla dzieci na sylwestra?

Przekąski dla dzieci na sylwestra

Sylwester to dla sporej części ludzi naprawdę ważna i przełomowa data. Dla wielu jest to moment podsumowań, refleksji i przemyśleń dotyczących mijającego roku. Inni wolą w tym czasie snuć plany i nadzieje na nadchodzące 12 miesięcy. Bez względu jednak na to, jak wielkie znaczenie ma dla nas 31 grudnia, nie zmieni to faktu, że mamy do czynienia z jedyną taką nocą w roku. Nic zatem dziwnego, że większość z nas pragnie ją spędzić w wyjątkowy sposób. Niektórzy romantycznie z drugą połówką, inni na kameralnych spotkaniach ze znajomymi i planszówkami, a jeszcze inni na tłumnych i głośnych imprezach. Najważniejsze, aby wybrać tę opcję, która najbardziej nam odpowiada.

W sposób szczególny ten wieczór chcą spędzić również najmłodsi, dla których atmosfera ostatniego dnia w roku jest naprawdę atrakcyjna i emocjonująca. Odliczanie do północy, impreza, tańce, głośna muzyka i fajerwerki to wszystko może sprawiać dużo radości. W czasie tak długiej i intensywnej zabawy należy jednak pomyśleć o odpowiednim odżywieniu, aby nie stracić sił na powitanie nowego roku. Ponieważ dużo się dzieje, a najmłodsi mają pełno wrażeń najlepiej postawić na coś lekkiego i szybkiego do zjedzenia, np. koreczki, małe kanapki, sałatki czy niewielkie nuggetsy. Warto przemyśleć pomysły na przekąski sylwestrowe dla dzieci nieco wcześniej, aby potem nie pozostała jedynie alternatywa w postaci chipsów.

Sprawdź: Przeterminowana czekolada – Czy czekolada po terminie nadaje się do spożycia?

Sylwestrowe dania dla dzieci: co do jedzenia na sylwestra dla dzieci?

Dzieci pod wpływem ogromnych emocji i przy intensywnej zabawie rzadko pamiętają o jedzeniu i zapewne wiele z nich trudno zachęcić do zjedzenia jakiekolwiek większego dania w takim momencie. W związku z czym jedzenie na sylwestra dla dzieci powinno być lekkie, podzielona na małe poręczne porcje, które można szybko chwycić i błyskawicznie zjeść, bez potrzeby marnowania chociażby minuty imprezowego szaleństwa.

Najczęściej dzieciaki przy takich okazjach sięgają po chipsy, paluszki, inne słone przekąski, a także po słodycze czy ciastka. Warto więc wcześniej opracować sylwestrowe menu, aby najmłodsi mieli możliwość w trakcie zabawy sięgać po nieco zdrowsze opcje. Dokładnie przemyślany jadłospis przyda się tym bardziej, jeśli nasze dziecko zamierza zaprosić koleżanki i kolegów, a my nie chcemy oferować im wyłącznie czekolady i słodkich napojów.

Jakie przekąski dla dzieci na sylwestra, aby menu było naprawdę dobre i urozmaicone? Przede wszystkim radzimy postawić na klasykę, czyli kanapki, koreczki i sałatki. Oczywiście powinny być one małe, do zjedzenia “na szybko”, ale także dobrze się prezentować (tj. dużo kolorów). W takiej formie łatwo przemycić warzywa i inne zdrowe składniki, które uczynią dania bardziej odżywczymi i wartościowymi. Zawsze warto również wpleść w menu trochę owoców – pokrojonych, obranych ze skórki, aby łatwiej było po nie sięgnąć w czasie imprezy.

Jedzenie dla dzieci na sylwestra:

  • małe kanapki – np. z pokrojonej bagietki: z szynką, z serem, z łososiem i z dodatkami (np. pomidor, ogórek, rzodkiewka, oliwki, papryka). Zamiast masła warto użyć np. serka śmietankowego.
  • koreczki sylwestrowe dla dzieci – mogą być zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej
    • koreczki wytrwane – dobór składników może być naprawdę różnorodny (np. ser żółty, szynka + świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe czy ogórek i papryka; wersja nr 2: łosoś, ser feta, oliwki; wersja nr 3: szynka parmeńska, delikatny ser + jakieś zielone warzywo).
    • koreczki słodkie – tutaj mamy już zupełną dowolność, wystarczy nadziać na wykałaczki świeże kawałki owoców, np. banana, jabłka, winogrona czy ananasa itd.)
  • Warto pomyśleć o podaniu owoców w jakiś ciekawy sposób, aby zachęcić dzieciaki do jedzenia, np. układając je w jakiś ciekawy kształt na talerzu.

Zobacz: Zupa po świętach. Sprawdź pomysły na smaczne i lekkie zupy!

Menu sylwestrowe dla dzieci

Jak już wspomnieliśmy, potrawy na sylwestra dla dzieci, które z pewnością będą się cieszyć największą popularnością powinny być małe i poręczne, aby je łatwo chwycić i szybko zjeść. Warto więc postawić na przepisy z prostymi, niewyszukanymi składnikami, które przy okazji są błyskawiczne w przygotowaniu. Kilka pomysłów na takie potrawy prezentujemy poniżej.

Przepisy na sylwestra dla dzieci:

Nuggetsy (przepis ze strony 4funkids.pl, artykuł autorstwa Agnieszki Kurtyki)

  • Składniki:
    • 800 g piersi z kurczaka,
    • 140 g płatków kukurydzianych,
    • 30 g mąki pszennej,
    • 40 g oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka curry,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej,
    • ½ łyżeczki chili,
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego. 
  • Sposób przygotowania:
    • Piekarnik rozgrzać do 200°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Do miksera wsypać płatki, mąkę, curry i ½ łyżeczki soli i miksować przez kilka sekund do uzyskania odpowiednio sypkiej panierki.
    • Kurczaka pokroić na małe kawałki (ok 4 x 4 centymetry), włożyć do miski i dodać oliwę, paprykę słodką, paprykę chili, ½ łyżeczki soli i pieprz, a następnie wymieszać.
    • Kawałki kurczaka obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, ułożyć na blasze i piec około 15 minut. 

Przekąski dla dzieci na sylwestra – ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (przepis ze strony poprostupycha.pl):

  • Składniki:
    • 1 ciasto francuskie
    • 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
    • 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
    • 5-6 plasterków żółtego sera
    • 5-6 plasterków szynki np drobiowej
    • 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
    • opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
    • szczypta oregano
  • Sposób przygotowania:
    • Nagrzać piekarnik do 180 stopni C,
    • Ciasto francuskie posmarować przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijając brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić),
    • Nałożyć szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a następnie posypać oregano i kukurydzą,
    • Zrolować szerszą część w kierunku środka i lekko scalić końce,
    • Zwinięty rulonik pokroić na ok. 12-14 równych części,
    • Następnie ułożyć równomiernie kawałki na blaszce i włożyć do piekarnika na 15-20 minut (piec aż będą rumiane).

Mini-tortille z szybką (przepis z kanału na Youtube o nazwie Przepisy Joli)

  • Składniki:
    • placki tortilla,
    • majonez,
    • papryka,
    • szynka parmeńska,
    • ser żółty w plastrach,
    • mieszanka sałat, szpinak,
    • sól, pieprz.
  • Sposób przygotowania:
    • Placki tortilli posmarować po jednej stronie mniej więcej dwoma łyżkami majonezu,
    • Następnie ułożyć plastry szynki parmeńskiej, a nad z kolei plastry sera żółtego,
    • Ponownie dodać dwie łyżki majonezu i rozsmarować,
    • Następnie posolić i popieprzyć,
    • Na połowie placka ułożyć mieszankę sałat i pokrojoną w paski paprykę,
    • Zwinąć zaczynając o strony z sałatą i papryką, a następnie zawinąć rulon tortilli w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny,
    • Po wyjęciu odwinąć folię i pokroić tortille na mniejsze kawałki.

Sałatka gyros (przepis ze strony poprostupycha.pl):

  • Składniki:
    • 1 kapusta pekińska
    • 700 g piersi z kurczaka
    • 1 łyżeczka przyprawy gyros
    • 2 łyżki oleju
    • 100 g ogórków konserwowych
    • 1 puszka kukurydzy
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • 1 czerwona cebula
    • 1 długi ogórek
    • Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego, szczypta soli, pieprzu
  • Sposób przygotowania:
    • Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z małą ilością oleju, przyprawiając przyprawą gyros,
    • Do wykonania sosu należy pomieszać majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać jogurt naturalny oraz pieprz i sól,
    • Następnie trzeba pokroić wszystkie warzywa: ogórki konserwowe oraz świeżego ogórka w drobną kostkę, cebulę w cienkie piórka, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a kapustę pekińską należy posiekać,
    • wszystkie składniki trzeba ułożyć w następującej kolejności (od dna miski): połowa kurczaka, cebula, świeży ogórek, kukurydza, 3/4 sosu czosnkowego, pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, pozostały sos czosnkowy, pozostały kurczak.

Sprawdź też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Tort na roczek

Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt

Dlaczego niemowlę piszczy?

Kiedy kilkumiesięczne niemowlę piszczy, pierwszą myślą jego opiekunów jest podejrzenie, że odczuwa silny ból w którejś partii ciała. Na szczęście, dolegliwości bólowe w takich sytuacjach stanowią raczej wyjątek niż regułę....

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general