Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone

Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć jakiś czas temu. Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone to pozycja obowiązkowa na wszystkich naszych imprezach rodzinnych.



Jak zrobić muffinki?

Składniki na ciasto do muffinek

  • 200 g przesianej mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g przesianego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypty soli
  • 80 ml oleju
  • 250 ml wody
  • łyżeczki białego octu winnego
  • 70 g startej czekolady

Składniki na krem z serka mascarpone

  • 200 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania muffinków

  1. Suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól) przesiewamy do miski.
  2. Do drugiego naczynia wlewamy wodę, olej oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Przelewamy do pierwszej miski. Pamiętaj: mokre składniki wlewamy do suchych, a nie na odwrót. Delikatnie mieszamy.
    Masy nie należy mieszać mikserem. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto straci lekkość i wilgotność.
  4. Następnie wsypujemy 50 gramów startej czekolady. Do ciasta możemy również dodać 2 łyżeczki dżemu wiśniowego.
  5. Tak przygotowane ciasto na muffinki przelewamy do papilotek.
  6. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 175 stopni Celsjusza na około 25 minut.
  7. W międzyczasie przygotowujemy krem. Wlewamy śmietanę do miski i ubijamy ją ma sztywno.
  8. Następie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodkości, to do masy serowej możemy dodać jeszcze 20g cukru i/lub opakowanie cukru waniliowego. Krem schładzamy w lodówce.
  9. Wyjmujemy upieczone muffinki z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
  10. Na ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy przygotowany krem. Całość ozdabiamy pozostałą czekoladą.

Jak przechowywać muffinki?

Przechowywanie muffinek:

Jak długo muffinki są świeże? Muffinki mogą pozostać świeże przez 3-4 dni. Należy je jednak schować do szczelnego pudełka lub plastikowej torebki/woreczka. Spróbuj pozbyć się jak najwięcej powietrza z opakowania. Zapakowane muffinki pozostaw temperaturze pokojowej.

Mrożenie muffinek:

Jeżeli w jakiś magiczny sposób upiekłyście za dużo muffinek, to możecie je także zamrozić. Muffiny również mrozimy w torebkach foliowych lub specjalnych woreczkach do mrożenia. Muffinki mogą spędzić w zamrażalniku nawet trzy miesiące.

Rozmrażanie muffinów:

Po wyjęciu muffinek z zamrażalnika należy je wyjąć z foli i wstawić do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika. W takiej temperaturze podgrzewamy je przez około 15 minut (w zależności od rozmiaru muffinki).

Czym się różnią muffinki od babeczek (cupcakes)?

Muffinki różnią się od babeczek głównie sposobem ich wykonania. W przypadku muffinek składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. W cieście mogą występować grudki. Z tego powodu są bardziej wilgotne. Muffinek najczęściej nie dekorujemy kremem (mój przepis zatem bardziej odpowiada definicji babeczek/cupcakes). Muffinki zamiast kremu zazwyczaj polewa się lukrem lub obsypuje cukrem pudrem.

Babeczki (cupcakes) natomiast zawierają dużą ilość kremu, który nazywany jest frostingiem lub icingiem. Są mniej zdrowe od muffinek ze względu na ilość kalorii. Babeczki przygotowuje się na maśle, podobnie jak ciasto babkowe.

Potocznie natomiast ludzie używają tych nazw zamiennie. Najczęściej muffinkami nazywa się wszystkie małe okrągłe ciastka, nawet te z kremem.

Pomocna rączka:

Papilotki lekko nasmaruj olejem (najlepiej je spryskać), wtedy ciasto nie będzie się do nich przyklejać po upieczeniu.