Przepis na muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone
Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija, to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis udało mi się zdobyć jakiś czas temu. Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone to pozycja obowiązkowa na wszystkich naszych imprezach rodzinnych.

Jak zrobić muffinki?
Składniki na ciasto do muffinek
- 200 g przesianej mąki
- 200 g cukru
- 30 g przesianego kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypty soli
- 80 ml oleju
- 250 ml wody
- łyżeczki białego octu winnego
- 70 g startej czekolady
Składniki na krem z serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
Sposób przygotowania muffinków
- Suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól) przesiewamy do miski.
- Do drugiego naczynia wlewamy wodę, olej oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia się składników.
- Przelewamy do pierwszej miski. Pamiętaj: mokre składniki wlewamy do suchych, a nie na odwrót. Delikatnie mieszamy.
Masy nie należy mieszać mikserem. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto straci lekkość i wilgotność. - Następnie wsypujemy 50 gramów startej czekolady. Do ciasta możemy również dodać 2 łyżeczki dżemu wiśniowego.
- Tak przygotowane ciasto na muffinki przelewamy do papilotek.
- Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 175 stopni Celsjusza na około 25 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Wlewamy śmietanę do miski i ubijamy ją ma sztywno.
- Następie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodkości, to do masy serowej możemy dodać jeszcze 20g cukru i/lub opakowanie cukru waniliowego. Krem schładzamy w lodówce.
- Wyjmujemy upieczone muffinki z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
- Na ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy przygotowany krem. Całość ozdabiamy pozostałą czekoladą.
Jak przechowywać muffinki?
Przechowywanie muffinek:
Jak długo muffinki są świeże? Muffinki mogą pozostać świeże przez 3-4 dni. Należy je jednak schować do szczelnego pudełka lub plastikowej torebki/woreczka. Spróbuj pozbyć się jak najwięcej powietrza z opakowania. Zapakowane muffinki pozostaw temperaturze pokojowej.
Mrożenie muffinek:
Jeżeli w jakiś magiczny sposób upiekłyście za dużo muffinek, to możecie je także zamrozić. Muffiny również mrozimy w torebkach foliowych lub specjalnych woreczkach do mrożenia. Muffinki mogą spędzić w zamrażalniku nawet trzy miesiące.
Rozmrażanie muffinów:
Po wyjęciu muffinek z zamrażalnika należy je wyjąć z foli i wstawić do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika. W takiej temperaturze podgrzewamy je przez około 15 minut (w zależności od rozmiaru muffinki).
Czym się różnią muffinki od babeczek (cupcakes)?
Muffinki różnią się od babeczek głównie sposobem ich wykonania. W przypadku muffinek składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. W cieście mogą występować grudki. Z tego powodu są bardziej wilgotne. Muffinek najczęściej nie dekorujemy kremem (mój przepis zatem bardziej odpowiada definicji babeczek/cupcakes). Muffinki zamiast kremu zazwyczaj polewa się lukrem lub obsypuje cukrem pudrem.
Babeczki (cupcakes) natomiast zawierają dużą ilość kremu, który nazywany jest frostingiem lub icingiem. Są mniej zdrowe od muffinek ze względu na ilość kalorii. Babeczki przygotowuje się na maśle, podobnie jak ciasto babkowe.
Potocznie natomiast ludzie używają tych nazw zamiennie. Najczęściej muffinkami nazywa się wszystkie małe okrągłe ciastka, nawet te z kremem.
Pomocna rączka:
Papilotki lekko nasmaruj olejem (najlepiej je spryskać), wtedy ciasto nie będzie się do nich przyklejać po upieczeniu.
Kiedyś kojarzyło się z podbojem kosmosu, a dziś jest bohaterem setek memów. To imię nadano 181 867 razy
Kosztuje 4 zł i usunie wszystkie krople. Pochłaniacz wilgoci do domu przygotujesz samodzielnie
Niegdyś królowa każdej imprezy, teraz gości na mało którym stole. A szkoda, bo jest bardzo zdrowa
To imię jest kojarzone z podstarzałymi polonistkami i katechetkami. “Nigdy nie wybaczyłam mamie takiego pomysłu”
Czy to nornica, czy kret? Nieproszonego gościa w ogrodzie poznasz po jednym
Farsz na pierogi robię inaczej, bo zamieniłam 1 składnik. Teraz jest wyrazistszy i pełen smaku
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Przepis na muffinki czekoladowe
Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Pierogi z mięsem, z owocami, z kapustą i grzybami, z serem… któż nie próbował ich choć kilka razy w życiu. Mogą zawierać tyle rodzajów farszu, że każdy smakosz znajdzie coś...
Czytaj dalej →Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na Wielkanoc?
Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, bo oprócz tradycyjnego sprzątania domu, dekorowania go, trzeba również przygotować potrawy wielkanocne. Jak stworzyć idealne menu...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Ten sernik na zimno robi się sam! Dzieci zwariują po pierwszym kęsie
Gorące letnie dni są doskonałym czasem na przygotowanie delikatnego i smacznego sernika na zimno. Tego rodzaju deser jest świetną przekąską, idealną na piknik lub do filiżanki kawy. Przygotowanie go jest...
Czytaj dalej →Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Gołąbki należą do polskich tradycyjnych dań. Mogą być z farszem mięsnym, ryżem, kaszą lub grzybami. Wszystkie wersje kochamy i za nimi przepadamy. Nadzienie jest zawsze...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Jakie jest najlepsze ciasto dla cukrzyka w ciąży? Poznaj przepisy
Ciasto dla cukrzyka w ciąży wbrew pozorom może być słodkie i pyszne. Ciasta marchewkowe, czekoladowe lub tort szwarcwaldzki to doskonały wybór. Cukrzyca w ciąży wiąże się z dietą, ale nie...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Przyrządzano go nie tylko w domach, ale również serwowano w PRL-owskich barach czy restauracjach. Bryzol był obowiązkowo podawany z pieczarkami i cebulą. Dziś coraz więcej osób sięga po ten przepis...
Czytaj dalej →Fryzury ślubne. Co powinnaś wiedzieć?
Nie jest wielkim odkryciem fakt, że to kobiety mają dużo więcej przygotowań przed weselem i to one więcej uwagi do tych przygotowań przykładają. Pan Młody oprócz wyboru garnituru, butów i...
Czytaj dalej →Jak przystroić dom Panny Młodej?
Przystrojenie domu Panny Młodej oraz ewentualnie Pana Młodego leży w kwestii świadków. Przynajmniej taka jest tradycja. Nie musimy się jej sztywno trzymać. Często zdarza się, że to sami zainteresowani, czyli...
Czytaj dalej →Winietki
Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...
Czytaj dalej →