Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach. Można z nimi zrobić naleśniki, mięso czy też wrzucić je na grill. Dzisiaj jednak coś specjalnego! Pizza ze szparagami, która zachwyci nawet dzieci.
Składniki na nowoczesną pizzę
Pizza nie zawsze musi być przepełniona tłustymi, kalorycznymi składnikami. Świetną alternatywą dla mięsa, pepperoni i sporej ilości sera, będą szparagi, szynka szwarcwaldzka i jajko. To zestaw idealny, nawet dla osób na diecie.
Do przygotowania ciasta na pizzę ze szparagami potrzebujesz:
- 25 gramów drożdży świeżych bądź paczkę drożdży suchych,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 150 ml wody,
- 300 g mąki pszennej, najlepiej typ 0,
- szczypty soli,
- oliwy.
Jako dodatki do pizzy zakup:
- pęczek szparagów,
- mozzarelle, może być light,
- jajka klasy 0,
- małą cebulę, może być biała bądź czerwona,
- 5/6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
- musztardę,
- miód,
- sól,
- pieprz,
- wodę.
Sprawdź: Zapałka w toalecie – jeden prosty trik, który przyniesie zaskakujący rezultat!
Przygotowanie ciasta na pizzę
Krok 1 – Jeśli posiadasz drożdże świeże, musisz przygotować rozczyn. W tym celu 1/4 kostki drożdży i cukier rozrób w letniej wodzie, najlepiej takiej w temperaturze pokojowej.
Krok 2 – Przygotowany rozczyn zostaw na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Krok 3 – Weź dużą miskę. Wsyp do niej suche składniki, czyli sól i mąkę. Powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże stale mieszając ciasto. Dobrze robić to drewnianą łyżką. W przypadku zakupienia drożdży suchych, cały krok z rozczynem pominiesz. Musisz jedynie dorzucić drożdże do mąki, soli i wody, a następnie dokładnie je wymieszać.
Krok 4 – Niezależnie od wybranych drożdży zagnieć ciasto, przykryj je czystą ścierką kuchenną bądź folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę. Jeśli nie masz takiego miejsca, możesz wstawić miskę do piekarnika, rozgrzanego do około 45 stopni.
Krok 5 – Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przykryj ściereczką, aby nie wysychała, a drugą zacznij ponownie wyrabiać. Ten proces może trwać nawet kilka minut. Gotowe ciasto połóż na blacie i rozciągnij palcami tworząc wybrany przez siebie wzór – koło albo prostokąt.
Krok 6 – Połóż na blachę papier do pieczenia, dzięki temu pizza nie przywrze do rozgrzanego metalu i się nie przypali. Na gotową blachę przełóż ciasto, dbając o to, aby w żadnym miejscu nie pękło.
Zobacz: Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Przygotowanie sosu do pizzy
Krok 1 – Mając już gotowe ciasto, warto zabrać się za sos, który należy nałożyć przed dodatkami. Weź naczynie, w którym swobodnie wymieszasz składniki, najlepiej wysokie i podłużne.
Krok 2 – Wlej do wybranego naczynia 1 łyżkę wody, tyle samo miodu i 5 łyżeczek musztardy. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Do tego celu możesz użyć blendera.
Krok 3 – Do wymieszanego sosu dodaj szczyptę soli i pieprzu. Kolejny raz całość dokładnie zmiksuj, aby smaki się połączyły.
Dokończenie pizzy, czyli nałożenie dodatków:
Krok 1 – Na początku nałóż sos na przygotowane ciasto. Zadbaj o to, aby nie było go za dużo. Sos ma dawać jedynie posmak, a nie przesiąknąć do spodu pizzy.
Krok 2 – Szparagi umyj, osusz, oderwij ich zdrewniałe końcówki i obierz całość. Pokrój je w małe części, o szerokości 1 cm. Z pozostałych części szparagów możesz zrobić wywar warzywny bądź risotto.
Krok 3 – Pokrój cebulę w pióra. Ułóż ją i przygotowane szparagi na pizzy. Do tego dodaj mozzarellę porwaną w dłoniach. Całość możesz jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 – Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni, na około 15 minut.
Krok 5 – Weź jajko posiadające temperaturę pokojową. Wbij je najpierw do niewielkiej miski, aby upewnić się czy jest dobre. Nie wrzucaj go od razu do reszty składników. Jeśli okaże się zepsute, zniszczy to całą przygotowaną pizzę.
Krok 6 – Trzy minuty przed końcem czasu wysuń blachę z pizzą z piekarnika i wlej na jej środek jajko. Dobrze będzie, jeśli żółtko nie pęknie podczas wbijania, to zapewni ciekawy efekt wizualny i smakowy.
Krok 7 – Po upłynięciu czasu wyjmijcie pizzę z piekarnika. Białko jajka musi być ścięte, jeśli tak nie jest, zostaw pizzę w piekarniku, jeszcze przez około minutę. Na gotową pizzę ułóż plastry szynki. Całość możesz jeszcze polać odrobiną sosu musztardowo miodowego, aby zapewnić większą głębię smaków.
Sprawdź też: