Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach. Można z nimi zrobić naleśniki, mięso czy też wrzucić je na grill. Dzisiaj jednak coś specjalnego! Pizza ze szparagami, która zachwyci nawet dzieci.
Składniki na nowoczesną pizzę
Pizza nie zawsze musi być przepełniona tłustymi, kalorycznymi składnikami. Świetną alternatywą dla mięsa, pepperoni i sporej ilości sera, będą szparagi, szynka szwarcwaldzka i jajko. To zestaw idealny, nawet dla osób na diecie.
Do przygotowania ciasta na pizzę ze szparagami potrzebujesz:
- 25 gramów drożdży świeżych bądź paczkę drożdży suchych,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 150 ml wody,
- 300 g mąki pszennej, najlepiej typ 0,
- szczypty soli,
- oliwy.
Jako dodatki do pizzy zakup:
- pęczek szparagów,
- mozzarelle, może być light,
- jajka klasy 0,
- małą cebulę, może być biała bądź czerwona,
- 5/6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
- musztardę,
- miód,
- sól,
- pieprz,
- wodę.
Sprawdź: Zapałka w toalecie – jeden prosty trik, który przyniesie zaskakujący rezultat!
Przygotowanie ciasta na pizzę
Krok 1 – Jeśli posiadasz drożdże świeże, musisz przygotować rozczyn. W tym celu 1/4 kostki drożdży i cukier rozrób w letniej wodzie, najlepiej takiej w temperaturze pokojowej.
Krok 2 – Przygotowany rozczyn zostaw na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Krok 3 – Weź dużą miskę. Wsyp do niej suche składniki, czyli sól i mąkę. Powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże stale mieszając ciasto. Dobrze robić to drewnianą łyżką. W przypadku zakupienia drożdży suchych, cały krok z rozczynem pominiesz. Musisz jedynie dorzucić drożdże do mąki, soli i wody, a następnie dokładnie je wymieszać.
Krok 4 – Niezależnie od wybranych drożdży zagnieć ciasto, przykryj je czystą ścierką kuchenną bądź folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, na mniej więcej godzinę. Jeśli nie masz takiego miejsca, możesz wstawić miskę do piekarnika, rozgrzanego do około 45 stopni.
Krok 5 – Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przykryj ściereczką, aby nie wysychała, a drugą zacznij ponownie wyrabiać. Ten proces może trwać nawet kilka minut. Gotowe ciasto połóż na blacie i rozciągnij palcami tworząc wybrany przez siebie wzór – koło albo prostokąt.
Krok 6 – Połóż na blachę papier do pieczenia, dzięki temu pizza nie przywrze do rozgrzanego metalu i się nie przypali. Na gotową blachę przełóż ciasto, dbając o to, aby w żadnym miejscu nie pękło.
Zobacz: Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Przygotowanie sosu do pizzy
Krok 1 – Mając już gotowe ciasto, warto zabrać się za sos, który należy nałożyć przed dodatkami. Weź naczynie, w którym swobodnie wymieszasz składniki, najlepiej wysokie i podłużne.
Krok 2 – Wlej do wybranego naczynia 1 łyżkę wody, tyle samo miodu i 5 łyżeczek musztardy. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Do tego celu możesz użyć blendera.
Krok 3 – Do wymieszanego sosu dodaj szczyptę soli i pieprzu. Kolejny raz całość dokładnie zmiksuj, aby smaki się połączyły.
Dokończenie pizzy, czyli nałożenie dodatków:
Krok 1 – Na początku nałóż sos na przygotowane ciasto. Zadbaj o to, aby nie było go za dużo. Sos ma dawać jedynie posmak, a nie przesiąknąć do spodu pizzy.
Krok 2 – Szparagi umyj, osusz, oderwij ich zdrewniałe końcówki i obierz całość. Pokrój je w małe części, o szerokości 1 cm. Z pozostałych części szparagów możesz zrobić wywar warzywny bądź risotto.
Krok 3 – Pokrój cebulę w pióra. Ułóż ją i przygotowane szparagi na pizzy. Do tego dodaj mozzarellę porwaną w dłoniach. Całość możesz jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 – Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni, na około 15 minut.
Krok 5 – Weź jajko posiadające temperaturę pokojową. Wbij je najpierw do niewielkiej miski, aby upewnić się czy jest dobre. Nie wrzucaj go od razu do reszty składników. Jeśli okaże się zepsute, zniszczy to całą przygotowaną pizzę.
Krok 6 – Trzy minuty przed końcem czasu wysuń blachę z pizzą z piekarnika i wlej na jej środek jajko. Dobrze będzie, jeśli żółtko nie pęknie podczas wbijania, to zapewni ciekawy efekt wizualny i smakowy.
Krok 7 – Po upłynięciu czasu wyjmijcie pizzę z piekarnika. Białko jajka musi być ścięte, jeśli tak nie jest, zostaw pizzę w piekarniku, jeszcze przez około minutę. Na gotową pizzę ułóż plastry szynki. Całość możesz jeszcze polać odrobiną sosu musztardowo miodowego, aby zapewnić większą głębię smaków.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
Piękne życzenia dla dziecka. Czego życzyć dziecku z okazji ważnych uroczystości?
Strój rodziców na komunię dziecka. Jak się ubrać na uroczystość? Najciekawsze propozycje i inspiracje
Koniec roku maturzystów 2024. Kiedy uczniowie poznają swoje oceny i przystąpią do egzaminów?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?
Czytaj dalej →Szybkie przepisy do szkoły. Zdrowe przekąski dla dzieci, które przygotujesz w chwilę
Rok szkolny zbliża się ku końcowi. Fakt, że nauki pozostał jedynie miesiąc, nie oznacza jednak, że jest za późno na dobre zmiany! W jaki sposób przygotować dziecku zdrowe, pożywne i...
Czytaj dalej →Jak zrobić makiełki na Wigilię? Przepis na tę tradycyjną potrawę jest wyjątkowo prosty. W czym tkwi jego sekret?
W okresie świątecznym chętnie sięgamy po tradycyjne, rodzinne przepisy. Chociaż na wigilijnym stole jest kilka zwyczajowych potraw znanych w całej Polsce, to jednak poszczególne regiony mają swoje własne przysmaki. Taka...
Czytaj dalej →Szybkie przekąski na Sylwestra. Te przepisy to hit imprezowego menu!
Sylwestrowe przyjęcia zbliżają się wielkimi krokami. To już właściwie ostatni moment, aby obmyślić i przygotować imprezowe menu. W tę ostatnią noc w roku nikt specjalnie nie skupia się na jedzeniu...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Jakie jest najlepsze ciasto dla cukrzyka w ciąży? Poznaj przepisy
Ciasto dla cukrzyka w ciąży wbrew pozorom może być słodkie i pyszne. Ciasta marchewkowe, czekoladowe lub tort szwarcwaldzki to doskonały wybór. Cukrzyca w ciąży wiąże się z dietą, ale nie...
Czytaj dalej →Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec...
Czytaj dalej →Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Intercyza
Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...
Czytaj dalej →Rola świadków na weselu
Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...
Czytaj dalej →Wyprawka dla noworodka i mamy do szpitala – lista niezbędnych rzeczy
Ile kosztuje wyprawka dla noworodka? Ile ubranek kupić? Jaki rozmiar ubranek dla noworodka? – to pytania, które zadaje sobie większość przyszłych rodziców. Zobacz jak wygląda lista rzeczy, które powinna zawierać...
Czytaj dalej →