Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze uzyskasz zachwycający efekt – pączki będą miękkie, o idealnym kolorze i nieprzesiąknięte tłuszczem. Z naszym przepisem łatwo podbijesz podniebienia wszystkich domowników i zachwycisz przyjaciół. Przedstawiamy receptę na łatwe i szybkie pączki domowej roboty.
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki
Dlaczego polecamy przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Odpowiedź jest bardzo prosta – zbliża się tłusty czwartek, czyli dzień, w którym każdy domownik może nieco popuścić pasa i zjeść przynajmniej kilka pysznych pączków. Twoje pociechy z całą pewnością będą chciały pochwalić się talentem kulinarnym swojej mamy przed przyjaciółmi w szkole, sama też pewnie chętnie poczęstujesz znajomych z pracy. Z 1 kg mąki przygotujesz ponad 30 pączków! Możesz być więc pewna, że nie zabraknie ich dla nikogo. Składniki na szybkie pączki
Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. Co będzie nam potrzebne aby przygotować pączki domowej roboty? Dokładną listę zamieszczamy poniżej:
- mąka pszenna – 1 kg,
- suche drożdże – 21 g,
- mleko – 0,5 litra,
- cukier – 100 g,
- cukier waniliowy – mała torebka,
- sól kuchenna – pół łyżeczki,
- jajka – 1 sztuka,
- żółtka – 6,
- masło – 100 g,
- spirytus – 40 ml.
Kolejne składniki, które będą nam potrzebne, to litr tłuszczu do smażenia (idealnie sprawdzi się olej rzepakowy, ale jeżeli hołdujesz tradycji, pączki powinnaś smażyć na smalcu), cukier puder do posypania gotowych pączków i ulubione nadzienie.
Ważne jest, aby przestrzegać proporcji składników. Nie należy pomijać też spirytusu, który sprawi, że w trakcie smażenia ciasto nie przesiąknie tłuszczem. W zastępstwie tego składnika można użyć octu. Łatwe pączki domowe krok po kroku
Dowiedz się: Pół kilo mąki – ile to szklanek?
Aby przygotować pączki domowej roboty, w pierwszej kolejności musimy przesiać mąkę pszenną do dużej miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Teraz nadszedł czas na kolejne składniki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, żółtko, mleko i spirytus. Zaczynamy wyrabiać ciasto, do momentu, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Pod koniec tego procesu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Teraz pozostaje nam uformować kulę. Gdy będzie gotowa, umieszczamy ją w misce delikatnie posypanej mąką. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu, na mniej więcej 60-90 minut. Tyle czasu potrzeba, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Gdy jego objętość podwoi się, będziemy mogły przystąpić do dalszej pracy.
Przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i chwilę je wyrabiamy. Odrywamy kawałki o odpowiedniej wielkości i formujemy z nich kulki. Zależnie od upodobań, na tym etapie można naszprycować ciasto nadzieniem, ale nie ma żadnych przeciwwskazań przed nadzianiem już usmażonych pączków. Uformowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie przystępujemy do smażenia w rozgrzanym tłuszczu. Idealna temperatura to 175 stopni Celsjusza. Po odsączeniu tłuszczu i przestygnięciu pączków, posypujemy je cukrem pudrem.
Sprawdź: Jak zrobić lukier maślany z cukrem pudrem?
Szybki i łatwy przepis na pączki z kilograma mąki
Jeżeli jesteś miłośniczką pączków, która najczęściej kupuje je w piekarniach i cukierniach, najwyższy czas zmienić ten nawyk, tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek – prawdziwe święto dla miłośników słodkich przysmaków. Przygotowanie wspaniałych, domowych pączków nie jest ani trudne, ani specjalnie czasochłonne. Kupowanie gotowych wypieków było nie do pomyślenia dla naszych babć, a skoro one radziły sobie wzorowo z tym zadaniem, dlaczego nam miałoby się to nie udać?
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Większość gospodyń obawia się, że finalny efekt ich pracy będzie daleki od zadowalającego i w rezultacie, cały wysiłek pójdzie na marne. Z drugiej strony mamy też do czynienia z problemem braku wolnego czasu, który jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Wszystko to sprawia, że wolimy stanąć w kolejce i kupić gotowe pączki, mimo że ich smak ma niewiele wspólnego z walorami przysmaków przygotowanych we własnej kuchni. Nie musisz jednak być zdana na produkty oferowane przez twoją ulubioną cukiernię. Z naszym przepisem szybko przygotujesz domowe pączki. Zapewniamy, że ta receptura nigdy nie zawodzi.
Zobacz również:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Co się wkłada do koszyczka wielkanocnego? Tych pokarmów nie może zabraknąć. Każdy ma swoją symbolikę
Lany poniedziałek 2024. Tradycja sięga naprawdę dawnych czasów. Czy tego dnia trzeba iść do kościoła?
Czy w Wielką Sobotę trzeba iść do kościoła? W weekend obchodzone są najważniejsze katolickie święta
Zbigniew Ziobro – ile ma dzieci? Wybrał dla nich bardzo tradycyjne imiona, jedno było hitem w PRL
Zabawki do kąpieli, które umilą każdy wieczór. Świetnie sprawdzą się jako prezenty na Dzień Dziecka
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób...
Czytaj dalej →Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?...
Czytaj dalej →Placki, racuchy, naleśniki – Przysmaki dla małego niejadka
Twój maluch to niejadek? Wiele mam zna Twój ból. Niewiele jest jednak dzieci, które nie lubią dań na słodko. Kreatywna mama umie wykorzystać każdą okazję. W słodkim daniu możesz przemycić...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka
Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...
Czytaj dalej →Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie...
Czytaj dalej →Szybkie przepisy do szkoły. Zdrowe przekąski dla dzieci, które przygotujesz w chwilę
Rok szkolny zbliża się ku końcowi. Fakt, że nauki pozostał jedynie miesiąc, nie oznacza jednak, że jest za późno na dobre zmiany! W jaki sposób przygotować dziecku zdrowe, pożywne i...
Czytaj dalej →Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...
Czytaj dalej →Kiedy jest Dzień Ojca w 2019 roku? To już wkrótce!
Dzień Ojca, Dzień Dziecka, Dzień Matki… Sporo tych “Dni” ostatnio. Można (chociaż nie wypada) się w nich pogubić. Niestety nie udało mi się umieścić wpisu dotyczącego Dnia Matki. W tym...
Czytaj dalej →Rola świadków na weselu
Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...
Czytaj dalej →Błogosławieństwo rodziców
Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...
Czytaj dalej →