Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok.
W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa sposoby na rybę po grecku. Jeden tradycyjny – w którym rybę smażymy, a drugi bardziej dietetyczny – z rybą pieczoną.

Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)

Jak przygotować rybę po grecku?

Składniki

Składniki, które znajdziecie poniżej podzieliłam na pół, żeby przygotować dwie wersje potrawy. Jeśli zdecydujecie się na jedną wersję, to z poniższych proporcji otrzymacie dwie mniejsze lub jeden duży półmisek ryby po grecku.

  • 900 gramów filetów dorsza (7-8 filetów)
  • cytryna (jedna cała na sok oraz kilka dodatkowych plasterków do ozdoby)
  • 1/2 kg marchewki
  • 150 gramów pietruszki
  • 100 gramów selera
  • 2 cebule
  • 1 mały por (biała część)
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz do smaku (najlepiej biały pieprz)
  • 2 – 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki i mak do dekoracji

Sposób przygotowania

Ryba po grecku – Część wspólna

Początek przygotowań w obu wersjach (zarówno smażonej, jak i pieczonej) jest taki sam:

  1. Na początku filety z dorsza dokładnie płuczemy zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszone filety dzielimy na 3, 4 części, w zależności od ich rozmiarów.
  2. Cytrynę kroimy na pół.
  3. Pokrojone kawałki ryby układamy warstwami na talerzu. Każdą warstwę obficie skraplamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sok z cytryny sprawi, że ryba będzie ładniej pachniała i stanie się bardziej krucha.
  4. Gdy już ułożymy wszystkie warstwy, to przykrywamy je drugim talerzem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  5. W tym czasie zabieramy się za obieranie warzyw. Obieramy pół kilograma marchewek, dwie małe pietruszki oraz połowę małego selera. Wszystkie obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki.
  6. Następnie obieramy dwie cebule. Kroimy je w piórka i przerzucamy do miseczki. Pora dzielimy na pół, kroimy tak jak cebulę i do niej go przerzucamy.
  7. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę oraz pora. Podduszamy przez minutę, cały czas mieszając.
  8. Po minucie dodajemy startą włoszczyznę i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Wsypujemy łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru, a także dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i przecier domowej roboty. Całość jeszcze raz mieszamy.
  9. Dolewamy pół szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Z lekko uchyloną pokrywką dusimy warzywa przez 10 minut na małym ogniu.
Sprawdź:  Dlaczego domowy chleb się kruszy?

W tym miejscu kończy się część wspólna przepisu.

Ryba po grecku (Pieczona)

Ryba po grecku pieczona w piekarniku jest nie tylko zdrowsza, ale także łatwiejsza w przygotowaniu.
Szczegóły poniżej:

  1. Filety z dorsza, które wyjęliśmy po 20 minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem.
  2. Na filetach układamy podduszone warzywa, z których wcześniej wyjmujemy liście laurowe. Można je także wcześniej doprawić ponownie solą oraz pieprzem.
  3. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  4. Półmisek z gotową potrawą możemy ozdobić plasterkami cytryny, natką z pietruszki lub makiem.

Prosto, smacznie i przede wszystkim zdrowo. U nas w tym roku na stole wigilijnym zagości pieczona ryba po grecku.

Ryba po grecku (Smażona)

Mimo wszystko wolisz smażoną wersję ryby po grecku? Poniżej mój sprawdzony przepis:

  1. Wyjmujemy dorsza z lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Mąkę pszenną wsypujemy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w niej pokrojone filety.
  2. Smażymy je przez 1-2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Usmażone filety przekładamy na talerzyk. Wracamy do włoszczyzny.
  3. Z ugotowanych warzyw wyjmujemy liście laurowe i jeszcze raz doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  4. Rybę po grecku możemy podawać w dużym półmisku lub od razu na talerzu w formie przystawki. Na dnie półmiska układamy usmażoną rybę. Przykrywamy ją podduszonymi warzywami. Półmisek możemy ozdobić plasterkami cytryny, natką z pietruszki oraz na przykład makiem.
  5. Aby rybę podać w ładnej formie od razu na talerzu, to powinniśmy skorzystać z kokilek. W nich najpierw układamy warzywa, a na wierzchu dorsza. Żeby ryba po grecku w łatwy sposób dała się wyjąć z kokilki to możecie wyłożyć ją przedtem folią spożywczą.

Z czym podawać rybę po grecku?

Ryba po grecku najczęściej podawana jest z pieczywem. Możemy ją także podać w formie przystawki bez żadnych dodatków.
Jeśli chcesz podać rybę w formie ładnej przystawki, to warto zastosować kokilki. Można zastąpić je na przykład filiżankami.
Z podanych powyżej proporcji (w całości, nie w połowie) powinniście otrzymać około 8 przystawek.
Ryba prezentuje się wówczas w ten sposób:

Sprawdź:  Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?

Jak podawać rybę po grecku?

Jak ozdabiać rybę po grecku?

Wszystko zależy od Waszego gustu i pomysłowości. Ja najczęściej rybę po grecku zdobię natką z pietruszki oraz plasterkami cytryny. Czasem dla kontrastu posypuję ją makiem. Nie należy z nim jednak przesadzać, żeby „nie strzelał w zębach”.

Jaką rybę wybrać?

Do ryby po grecku najlepiej wybierać filety z białego mięsa. Białe mięso posiadają np.: morszczuk i mintaj.
Najlepszą rybą do tej potrawy jest zdecydowanie dorsz. Niestety jest także najdroższy.

Ryba po grecku na ciepło czy na zimno?

To ciekawe, ale niektórzy podają rybę po grecku na ciepło, inni na zimno. Ja zdecydowanie wolę wersję “na ciepło”.
Oczywiście rybę po przygotowaniu najlepiej odstawić na 2-3 godziny, żeby składniki się “przegryzły”. Po tym czasie wkładam ją na chwilę do piekarnika i serwuję gościom.

A Ty w jaki sposób podajesz rybę po grecku? Na ciepło czy zimno?

Smażyć czy piec?

Oprócz tego, że rybę po grecku można podać na ciepło lub zimno, to można ją także przygotować na dwa sposoby. Częściej spotykana jest wersja ze smażonymi filetami, natomiast coraz częściej ludzie zaczynają bardziej dbać o zdrowie. Dla tych, którzy nie chcą się przejadać w te Święta, opcja z pieczeniem będzie zdecydowanie lepsza.
Ryba po grecku bez smażenia może być równie dobra, jak ta z patelni. Jeśli lubicie rybę bez panierki to jest to opcja dla Was.

Ile można przechowywać rybę po grecku?

Wiele osób zaczyna przygotowania świąteczne ze znacznym wyprzedzeniem i zastanawia się, które potrawy i z jakim wyprzedzeniem przygotować. Ile wcześniej można zrobić rybę po grecku? Ryba po grecku może być śmiało przechowywana w lodówce przez trzy dni. Danie można także mrozić.

A Tobie jaka ryba po grecku smakuje najlepiej?

A Wam w jakiej formie ryba odpowiada najbardziej? Serwujecie ją jako przystawkę czy danie główne w półmisku? Podajecie ją na zimno czy na ciepło? Pieczoną czy smażoną w panierce? Czekam na Wasze komentarze. Mam nadzieję, że ryba po grecku wykonana według mojego przepisu będzie Wam smakowała.

Sprawdź:  Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Dodaj komentarz

Planowanie ciąży
Chłopiec czy dziewczynka? Czy objawy i samopoczucie przyszłej mamy może zdradzać płeć dziecka?
Wszyscy rodzice z niecierpliwością czekają na USG, które powie im, czy urodziny się chłopiec, czy dziewczynka. USG to najczęściej wybierana metoda poznawania płci dziecka przez przyszłe mamy. Jest skuteczna, a
Czytaj dalej
Boże Narodzenie
Przesądy wigilijne
Chociaż mamy XXI wiek i wszyscy staramy się być nowocześni, to nadchodzi taki dzień, kiedy odstawiamy cały swój sceptycyzm na boku i na przekór wszystkiemu wykonujemy szereg małych rytuałów, które
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej