Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok.
W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa sposoby na rybę po grecku. Jeden tradycyjny – w którym rybę smażymy, a drugi bardziej dietetyczny – z rybą pieczoną.
Jak przygotować rybę po grecku?
Składniki
Składniki, które znajdziecie poniżej podzieliłam na pół, żeby przygotować dwie wersje potrawy. Jeśli zdecydujecie się na jedną wersję, to z poniższych proporcji otrzymacie dwie mniejsze lub jeden duży półmisek ryby po grecku.
- 900 gramów filetów dorsza (7-8 filetów)
- cytryna (jedna cała na sok oraz kilka dodatkowych plasterków do ozdoby)
- 1/2 kg marchewki
- 150 gramów pietruszki
- 100 gramów selera
- 2 cebule
- 1 mały por (biała część)
- 250 ml przecieru pomidorowego
- cukier
- sól
- pieprz do smaku (najlepiej biały pieprz)
- 2 – 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- natka pietruszki i mak do dekoracji
Sposób przygotowania
Ryba po grecku – Część wspólna
Początek przygotowań w obu wersjach (zarówno smażonej, jak i pieczonej) jest taki sam:
- Na początku filety z dorsza dokładnie płuczemy zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszone filety dzielimy na 3, 4 części, w zależności od ich rozmiarów.
- Cytrynę kroimy na pół.
- Pokrojone kawałki ryby układamy warstwami na talerzu. Każdą warstwę obficie skraplamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sok z cytryny sprawi, że ryba będzie ładniej pachniała i stanie się bardziej krucha.
- Gdy już ułożymy wszystkie warstwy, to przykrywamy je drugim talerzem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- W tym czasie zabieramy się za obieranie warzyw. Obieramy pół kilograma marchewek, dwie małe pietruszki oraz połowę małego selera. Wszystkie obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Następnie obieramy dwie cebule. Kroimy je w piórka i przerzucamy do miseczki. Pora dzielimy na pół, kroimy tak jak cebulę i do niej go przerzucamy.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę oraz pora. Podduszamy przez minutę, cały czas mieszając.
- Po minucie dodajemy startą włoszczyznę i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Wsypujemy łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru, a także dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i przecier domowej roboty. Całość jeszcze raz mieszamy.
- Dolewamy pół szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Z lekko uchyloną pokrywką dusimy warzywa przez 10 minut na małym ogniu.
W tym miejscu kończy się część wspólna przepisu.
Ryba po grecku (Pieczona)
Ryba po grecku pieczona w piekarniku jest nie tylko zdrowsza, ale także łatwiejsza w przygotowaniu.
Szczegóły poniżej:
- Filety z dorsza, które wyjęliśmy po 20 minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem.
- Na filetach układamy podduszone warzywa, z których wcześniej wyjmujemy liście laurowe. Można je także wcześniej doprawić ponownie solą oraz pieprzem.
- Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
- Półmisek z gotową potrawą możemy ozdobić plasterkami cytryny, natką z pietruszki lub makiem.
Prosto, smacznie i przede wszystkim zdrowo. U nas w tym roku na stole wigilijnym zagości pieczona ryba po grecku.
Ryba po grecku (Smażona)
Mimo wszystko wolisz smażoną wersję ryby po grecku? Poniżej mój sprawdzony przepis:
- Wyjmujemy dorsza z lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Mąkę pszenną wsypujemy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w niej pokrojone filety.
- Smażymy je przez 1-2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Usmażone filety przekładamy na talerzyk. Wracamy do włoszczyzny.
- Z ugotowanych warzyw wyjmujemy liście laurowe i jeszcze raz doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Rybę po grecku możemy podawać w dużym półmisku lub od razu na talerzu w formie przystawki. Na dnie półmiska układamy usmażoną rybę. Przykrywamy ją podduszonymi warzywami. Półmisek możemy ozdobić plasterkami cytryny, natką z pietruszki oraz na przykład makiem.
- Aby rybę podać w ładnej formie od razu na talerzu, to powinniśmy skorzystać z kokilek. W nich najpierw układamy warzywa, a na wierzchu dorsza. Żeby ryba po grecku w łatwy sposób dała się wyjąć z kokilki to możecie wyłożyć ją przedtem folią spożywczą.
Z czym podawać rybę po grecku?
Ryba po grecku najczęściej podawana jest z pieczywem. Możemy ją także podać w formie przystawki bez żadnych dodatków.
Jeśli chcesz podać rybę w formie ładnej przystawki, to warto zastosować kokilki. Można zastąpić je na przykład filiżankami.
Z podanych powyżej proporcji (w całości, nie w połowie) powinniście otrzymać około 8 przystawek.
Ryba prezentuje się wówczas w ten sposób:
Jak ozdabiać rybę po grecku?
Wszystko zależy od Waszego gustu i pomysłowości. Ja najczęściej rybę po grecku zdobię natką z pietruszki oraz plasterkami cytryny. Czasem dla kontrastu posypuję ją makiem. Nie należy z nim jednak przesadzać, żeby „nie strzelał w zębach”.
Jaką rybę wybrać?
Do ryby po grecku najlepiej wybierać filety z białego mięsa. Białe mięso posiadają np.: morszczuk i mintaj.
Najlepszą rybą do tej potrawy jest zdecydowanie dorsz. Niestety jest także najdroższy.
Ryba po grecku na ciepło czy na zimno?
To ciekawe, ale niektórzy podają rybę po grecku na ciepło, inni na zimno. Ja zdecydowanie wolę wersję „na ciepło”.
Oczywiście rybę po przygotowaniu najlepiej odstawić na 2-3 godziny, żeby składniki się „przegryzły”. Po tym czasie wkładam ją na chwilę do piekarnika i serwuję gościom.
A Ty w jaki sposób podajesz rybę po grecku? Na ciepło czy zimno?
Smażyć czy piec?
Oprócz tego, że rybę po grecku można podać na ciepło lub zimno, to można ją także przygotować na dwa sposoby. Częściej spotykana jest wersja ze smażonymi filetami, natomiast coraz częściej ludzie zaczynają bardziej dbać o zdrowie. Dla tych, którzy nie chcą się przejadać w te Święta, opcja z pieczeniem będzie zdecydowanie lepsza.
Ryba po grecku bez smażenia może być równie dobra, jak ta z patelni. Jeśli lubicie rybę bez panierki to jest to opcja dla Was.
Ile można przechowywać rybę po grecku?
Wiele osób zaczyna przygotowania świąteczne ze znacznym wyprzedzeniem i zastanawia się, które potrawy i z jakim wyprzedzeniem przygotować. Ile wcześniej można zrobić rybę po grecku? Ryba po grecku może być śmiało przechowywana w lodówce przez trzy dni. Danie można także mrozić.
A Tobie jaka ryba po grecku smakuje najlepiej?
A Wam w jakiej formie ryba odpowiada najbardziej? Serwujecie ją jako przystawkę czy danie główne w półmisku? Podajecie ją na zimno czy na ciepło? Pieczoną czy smażoną w panierce? Czekam na Wasze komentarze. Mam nadzieję, że ryba po grecku wykonana według mojego przepisu będzie Wam smakowała.