Sprawdzone sposoby, by nie zatracić się w kuchni

Spędzasz wiele czasu w kuchni? Jeśli przygotowywanie posiłków zajmuje Ci zdecydowanie zbyt wiele godzin w tygodniu zachęcamy do skorzystania z naszych praktycznych wskazówek. Mogą okazać się idealnym sposobem na to, by przestać zatracać się w kuchni i zyskać więcej czasu dla siebie.

Co się składa na czas przygotowania posiłków?

Przygotowywanie posiłków jest wieloetapowym procesem. Zaczyna się już w momencie obmyślania konkretnego jadłospisu na wskazany okres czasu. Warto zaplanować przede wszystkim główne posiłki tj. śniadania, obiady i kolację. Mniejsze przekąski mogą stanowić pojedyncze produkty jak owoce, warzywa czy kubeczek jogurtu, które można wybierać na bieżąco. Jeśli celem jest oszczędność czasu planując menu warto uwzględnić w nim potrawy, które nie wymagają wielogodzinnego gotowania, duszenia lub pieczenia. Dobrze postawić na zdrowe dania, których wykonanie zajmie kilkanaście minut. Zamiast pieczeni lub gulaszu wybierz gotowane różyczki brokułu z kaszą gryczaną i grillowanym mięsem z indyka czy pełnoziarnistą tortillę z hummusem i świeżą sałatą, plastrami pomidora i ogórka. W posiłkach warto uwzględnić mrożone warzywa lub ich mieszanki, których wartość odżywcza nie różni się wiele względem warzyw świeżych. Korzystając z nich oszczędzimy czas na myciu i krojeniu. Co więcej wiele z nich wymaga tylko kilkuminutowego gotowania lub smażenia. Ostatnią istotną kwestią jest uwzględnienie w menu produktów sezonowych oraz składników dostępnych w okolicznych sklepach.

Jeśli wiesz już, co będziesz jeść sporządź listę zakupów, a następnie sprawdź, które produkty masz już w domu. O ile nie masz uzupełnionej spiżarni z najpotrzebniejszymi produktami spożywczymi i wszystkie Twoje domowe przetwory właśnie się skończyły, trzeba wybrać się na zakupy. Po powrocie do domu czas na właściwe zajmowanie się przyrządzaniem posiłków. Czynności warto zaplanować w taki sposób, aby kilka rzeczy robić w tym samym czasie.  Zacznij od czynności najbardziej czasochłonnych. W trakcie gotowania kaszy, makaronu czy warzyw możesz pokroić i doprawić mięso. Co więcej w kilka minut możesz przygotować zdrowe kanapki na kolejny dzień.

Tygodniowa rozpiska posiłków

Zacznij od tego, że przygotujesz rozpiskę posiłków na cały tydzień z wypisaniem wszystkich produktów niezbędnych do ich wykonania, nie zapominając o przyprawach. O ile nie masz szczególnych potrzeb żywieniowych wybór posiłków nie ma ograniczeń. Jeżeli jednak z powodów zdrowotnych lub innych eliminujesz różne produkty, warto zrobić rozeznanie, jakie artykuły będą stanowiły ich zastępnik o podobnej wartości odżywczej. Przykładowo, jeśli stosujesz dietę bez laktozy uwzględnij w posiłkach bezlaktozowe wersje tradycyjnych produktów mlecznych lub ich roślinne zamienniki. Zamiast jogurtu krowiego wybierz sojowy lub owsiany, twaróg zastąp tofu, a śmietanę owsianą śmietanką.

Na podstawie opracowanego jadłospisu sporządź listę zakupów, z którą pójdziesz na cotygodniowe zakupy. Ten punkt może zająć więcej czasu, lecz pozwoli później go oszczędzić. Zalety tego rozwiązania są dwie. Po pierwsze zyskasz czas poświęcany dotąd na wymyślanie konkretnych dań. Mając rozpiskę wystarczy do niej zajrzeć, aby poznać zaplanowane na dany dzień posiłki. Po drugie nie będzie konieczności, aby codziennie wybierać się do marketu. Będzie to nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy. Szczególnie, jeśli mieszkasz z dala od centrum i dojazdy do sklepu są obciążeniem dla domowego budżetu.

Porcjowanie i mrożenie produktów

Porcjowanie przygotowanych wcześniej dań i mrożenie ich jest sposobem na to, by codzienne szykowanie jedzenia szło szybciej i sprawniej. Zamiast każdego dnia przygotowywać jedzenie od podstaw możesz przyrządzić posiłki lub ich części z wyprzedzeniem, a następnie poporcjowane zamrozić. Jeśli przyjdzie pora na określone danie, wystarczy je rozmrozić i odgrzać. Niskie temperatury dobrze znoszą ugotowane strączki, sosy mięsne, dania jednogarnkowe np. gulasz, a także ugotowany makaron, ryż lub ziemniaki. Mrozić można także pieczywo i masło. Unikaj jednak mrożenia składników o dużej zawartości wody jak ogórki, ziemniaki, arbuz. Po rozmrożeniu ich konsystencja nie będzie apetyczna.

Korzystanie z cateringu

Cieszącym się dużą popularnością rozwiązaniem pozwalającym na zaoszczędzenie czasu jest zupełne zrezygnowanie z gotowania na rzecz diety pudełkowej. W cateringu dietetycznym odchodzi konieczność skupiania się na wielu aktywnościach związanych z przygotowywaniem jedzenia. Posiłki wymagają najczęściej wyłącznie podgrzania, jednak wiele z nich można spożywać również na zimno. Wszystko, co trafia na Twój talerz jest przemyślane przez profesjonalnego dietetyka, ugotowane przez doświadczonych kucharzy i dostarczone każdego dnia przez dostawcę prosto pod drzwi mieszkania lub do pracy. Odchodzi kwestia samodzielnych zakupów, a codziennie spożywasz posiłki przyrządzone na świeżo. Decydując się na skorzystanie z tego wygodnego rozwiązania możesz dostosować dietę pudełkową do własnych potrzeb. Składając zamówienie wybierasz wariant kaloryczny zestawu dietetycznego. Możesz wybrać dietę standardową lub eliminacyjną. Do wyboru w większości ofert mamy dietę wegetariańską, wegańską, bez ryb, a także jadłospisy z wykluczeniem produktów zawierających gluten i czy laktozę (cukier mleczny).

Jeśli nie chcesz zatracić się w kuchni rozplanuj swoje posiłki. Zrób jedne większe zakupy np. na cały tydzień, dzięki czemu nie będziesz tracić czasu na wymyślanie, co zjeść kolejnego dnia. Poświęć jeden wieczór na przygotowanie większej ilości jedzenia, a następnie rozdziel je porcje, zapakuj w pojemniki przeznaczone do mrożenia i umieść w zamrażarce. Wystarczy, że rozmrozisz daną porcję i ją odgrzejesz — nie musisz gotować codziennie. Jeśli mimo wszystko takie rozwiązanie Cię nie zadowala, może lepszym pomysłem będzie oddanie obowiązku gotowania profesjonalistom z cateringu i delektowanie się smacznymi posiłkami zupełnie bez wysiłku?

Dodaj komentarz

Noworodek, Rozrywka

Jak uspokoić płaczące dziecko?

Trafiłem dziś na film zatytułowany “A pediatrician shows you how to calm a crying baby”, czyli “Pediatra pokaże Ci jak uspokoić płaczące dziecko”. W jego opisie czytam, że pediatra, którego za...

Czytaj dalej →
Toasty weselne

Toasty weselne

Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo