Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci

Pixabay: Pumpkin 'N Spice, Angie Wojtczuk

Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka wprowadzać szparagi? Jakie są nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej?

Szparagi dla dzieci

Szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Czy wiesz, że poleca się je kobietom w ciąży i karmiącym matkom? Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego wspomagają prawidłowy rozwój płodu, a także poprawiają jakość pokarmu. Kwas foliowy pozytywnie wpływa nie tylko na rozwijające się w łonie matki dziecko. Wspomaga również pracę układu krążenia i pomaga w szybkiej regeneracji komórek.

Warzywo to zawiera spore ilości witaminy C, K i E, a także wapnia i fosforu. Wspomagają również pracę jelit, ze względu na obecność w nich błonnika. Doskonale działają przeciwko zaparciom i wzdęciom.

Od kiedy szparagi dla niemowlaka?

Szparagi można wprowadzić do diety dziecka, gdy ukończy ono 8 miesiąc życia. Zacznij od niewielkich ilości, by sprawdzić czy nie występuje reakcja uczuleniowa

. Gdy wszystko jest w porządku, stopniowo możesz zwiększać ich ilość w codziennym jadłospisie malca. Szparagi dla rocznego dziecka powinny być już całkowicie bezpieczne, o ile nie wykazywało wcześniej reakcji alergicznych. Najlepsze dla dziecka są szparagi zielone. Są najmniej łykowate i najdelikatniejsze.

Szparagi: przepisy dla dzieci

Szparagi można podawać dziecku zarówno solo, jak również jako dodatek do zupek i kremów oraz miksów warzywnych. Najlepiej smakują ugotowane na parze lub przysmażone na maśle. Staraj się unikać soli podczas ich przyrządzania. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy ze szparagami w roli głównej.


Krem ze szparagów dla dzieci

Składniki:

  • 1 nieduży ziemniak
  • 5-8 pędów szparagów
  • Koperek (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Ziemniaka obierz, a następnie dokładnie umyj razem ze szparagami, z których następnie usuń zdrewniałe końce. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy będą już miękkie, zmiksuj całość na gęsty krem. Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny i posiekany koperek.


Makaron ze szparagami

Składniki:

  • Pół szklanki makaronu kokardki
  • 4 pędy szparagów
  • łyżeczka masła
  • 1 nieduży pomidor

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podsmaż na maśle, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 5 minut. Pomidora sparz, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dodaj do duszących się szparagów.  W międzyczasie ugotuj makaron. Po odcedzeniu wymieszaj z powstałym sosem.

Potrawka ze szparagami i filetem z indyka

Składniki:

  • 3 pędy szparagów
  • 50 gramów filetu z indyka
  • pół papryki
  • łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Posiekaj na małe kawałki, podobne jak paprykę. Podsmaż warzywa na maśle, po paru minutach przełóż do garnka. Skrój w kostkę umytą pierś z indyka. Podsmaż ją na maśle, a następnie dodaj do warzyw w garnku. Podlej całość niewielką ilością wody, duś przez około 20 minut. Możesz podawać solo lub z ryżem.

Sprawdź: Prosty przepis na domowe lody