18 -stka syna Jakuba

Ze względu na ciężki czas(bardzo skromne środki) proszę Was o Tanie, szybkie i smaczne przepisy na urodziny. Musze to ogarnąć sama (czytaj z pomocą Agatki) mam stracha. Ciasta tez sama bym popiekła tylko Torta nie umiem. Biszkopt zawsze mi się nie udaje…

14 odpowiedzi na pytanie: 18 -stka syna Jakuba

  1. A ma być na ciepło? Zimno? Mało roboty?
    Przepis na tort, który zawsze wychodzi?

    • Zamieszczone przez Bep
      A ma być na ciepło? Zimno? Mało roboty?
      Przepis na tort, który zawsze wychodzi?

      Dokładnie tak

      • Zamieszczone przez Aga4
        Dokładnie tak

        Aga! Bbbb efektowne, a niesamowicie smaczne (to po reakcji gości 😉 ) są łódeczki ziemniaczane 😀 Bez roboty 😉
        Ziemniaki jednakowej wielkości podgotowujesz z 10-15 minut w łupinach. Przekrawasz, wydrążasz środek i w dziurkę wkładasz co popadnie (mielone, szynka, kawałeczek papryki i resztki wędliny). Choć wystarczy kosteczka żółtego sera – jak coś wrzucasz do środka to posypujesz tartym serem/wrzucasz kosteczkę. Posypujesz przyprawą do ziemniaków i do pieca. Tak na 20 minut, pół godziny. W każdą połówkę wykałaczkę, ew wykałaczkę z żagielkiem. Schodzi wiadro tego przysmaku z różnymi dipami: czosnkowym, serowym, keczupem…
        Tanie są żeberka w kapuście kiszonej.
        Na zimno sałatki makaronowe, ziemniaczane, jarzynowe – tu już pełna dowolność.
        Zamiast chleba, kanapek – pałeczki z ciasta francuskiego posypane sezamem, słonecznikiem – z jednego kawałka ciasta wychodzi góra tego przysmaku. Goście wykończą dipy z ziemniarów
        Z ciast na szybko i tanio: muffinki, dziad, szybkie drożdżowe Majowejmamy 😉 – bo to wszystko robi się samo, a smakuje jak z najlepszej cukierni
        Przepis na tort jutro 😉 i pomyślę co jeszcze, na szybko, tanio, smacznie 😀 i bez roboty!

        • Zamieszczone przez Bep
          Aga! Bbbb efektowne, a niesamowicie smaczne (to po reakcji gości 😉 ) są łódeczki ziemniaczane 😀 Bez roboty 😉
          Ziemniaki jednakowej wielkości podgotowujesz z 10-15 minut w łupinach. Przekrawasz, wydrążasz środek i w dziurkę wkładasz co popadnie (mielone, szynka, kawałeczek papryki i resztki wędliny). Choć wystarczy kosteczka żółtego sera – jak coś wrzucasz do środka to posypujesz tartym serem/wrzucasz kosteczkę. Posypujesz przyprawą do ziemniaków i do pieca. Tak na 20 minut, pół godziny. W każdą połówkę wykałaczkę, ew wykałaczkę z żagielkiem. Schodzi wiadro tego przysmaku z różnymi dipami: czosnkowym, serowym, keczupem…
          Tanie są żeberka w kapuście kiszonej.
          Na zimno sałatki makaronowe, ziemniaczane, jarzynowe – tu już pełna dowolność.
          Zamiast chleba, kanapek – pałeczki z ciasta francuskiego posypane sezamem, słonecznikiem – z jednego kawałka ciasta wychodzi góra tego przysmaku. Goście wykończą dipy z ziemniarów
          Z ciast na szybko i tanio: muffinki, dziad, szybkie drożdżowe Majowejmamy 😉 – bo to wszystko robi się samo, a smakuje jak z najlepszej cukierni
          Przepis na tort jutro 😉 i pomyślę co jeszcze, na szybko, tanio, smacznie 😀 i bez roboty!

          jesteś Boska!!! Super menu:-

          a w temacie : zajrzyj na przepisy sałatkowe na naszym forum, można znaleźć coś ciekawego i dobrego

          • Bep-Błagam o dokładny przepis na te ziemniaczki bo kostkę mam rozpuścić,czy jak zapiekać w naczyniu żaroodpornym / wydrążyć wszystko czy ciut?,przyprawa jest do zapiekania ziemniaków?Musze mieć postne bo to akurat piątek.
            A te pałeczki jak z mrożonego? Nie śmiej się tylko mi napisz a na ciasto jak masz sprawdzony przepis to mi podsuń ok Pozdrawiam

            • ja polecam jeszcze koperty z ciasta francuskiego z jajkiem na twardo cebulka i pieczarkami.
              gotujesz 6 jajek na twardo, ciasto francuskie z biedronki kroisz na 12 kwadracikow, kazdy z nich delikatnie rozwalkowujesz. Wczesniej kroisz na malutko kosteczke pieczarki i cebulke podsmazasz. Na kazdym kwadracie z ciasta kladziesz lyzke pieczarek i cebulki na to polowke jajka na twardo przyprawy i zawijasz kopertke. Do nagrzanego piekarnika az sie zrumieni.

              Te kopertki moga miec rozne nadzienia.

              • Zamieszczone przez Aga4
                Bep-Błagam o dokładny przepis na te ziemniaczki bo kostkę mam rozpuścić,czy jak zapiekać w naczyniu żaroodpornym / wydrążyć wszystko czy ciut?,przyprawa jest do zapiekania ziemniaków?Musze mieć postne bo to akurat piątek.
                A te pałeczki jak z mrożonego? Nie śmiej się tylko mi napisz a na ciasto jak masz sprawdzony przepis to mi podsuń ok Pozdrawiam

                Agu! Wydrążasz odrobinkę – pół łyżeczki? Łyżeczka… Jak Ci wyjdzie. W to miejsce możesz dać pieczarki z cebulką (podsmażone – na tonę ziemniaków starczy z kg pieczarek i ze 3 cebule 😉 ), może kawałeczek papryki i na to kostka sera. Przyprawy – są specjalne do ziemniaków – np. GALEO (bez gutaminianu) za 0,99 zł. Dobre 🙂 Ale można nie sypać niczym. Zrobić dipy i po sprawie.
                Ziemniaki pieczemy ułożone jeden koło drugiego na blaszce może być taka ogromna z piekarnika- pod spód polecam papier do pieczenia to potem nie ma mycia 😀
                Pałeczki z francuskiego? Bierzesz płat – biedronka. lidl po ok 3zł – i smarujesz wodą albo jajkiem na to sezam, słonecznik i kroisz na paseczki – można posolić bbb delikatnie. Ja robię najpierw na pół, a potem paseczki odręcznie. Wychodzą takie grubsze paluchy ;). Z 1 płata wychodzi kopiata góra. Także 2, max 3 ciasta i jest naprawdę co jeść, a koszt? Ok 10 zł + ze 2 zł ziarna 😉

                • a co z przepisem na tort:)

                  • A może chrupiące skrzydełka? U mnie kilka razy był to hit imprezy, myślę, że może być to coś dla 18 latków:

                    1 kg skrzydełek (odciąć końcówki i przeciąć na pół, przyprawić po swojemu)

                    ciasto:
                    3 łyżki Maggi
                    2 łyżki oleju
                    1 łyżeczka soli
                    1 łyżeczka cukru
                    3 jajka
                    pieprz
                    1 szklanka mąki kukurydzianej
                    1/2 szklanki wody
                    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                    Połączyć składniki, wyjdzie gęste ciasto.

                    Skrzydełka maczać w cieście i smażyć na dużej ilości oleju z obu stron- ja smażyłam 20 minut.
                    Wyszły rewelacyjnie, mięsko mięciutkie, a panierka chrupiąca (dzięki mące kukurydzianej, która sie nie pali tak szybko jak pszenna). Ten przepis już tu kiedyś dawałam, tylko tutaj jest zmodyfikowana i uaktualniona wersja.

                    Nie jest to drogie danie, a dla dzieciarni mogłabyś mieć z głowy coś na ciepło.

                    • Zamieszczone przez JaEwa
                      A może chrupiące skrzydełka? U mnie kilka razy był to hit imprezy, myślę, że może być to coś dla 18 latków:

                      1 kg skrzydełek (odciąć końcówki i przeciąć na pół, przyprawić po swojemu)

                      ciasto:
                      3 łyżki Maggi
                      2 łyżki oleju
                      1 łyżeczka soli
                      1 łyżeczka cukru
                      3 jajka
                      pieprz
                      1 szklanka mąki kukurydzianej
                      1/2 szklanki wody
                      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                      Połączyć składniki, wyjdzie gęste ciasto.

                      Skrzydełka maczać w cieście i smażyć na dużej ilości oleju z obu stron- ja smażyłam 20 minut.
                      Wyszły rewelacyjnie, mięsko mięciutkie, a panierka chrupiąca (dzięki mące kukurydzianej, która sie nie pali tak szybko jak pszenna). Ten przepis już tu kiedyś dawałam, tylko tutaj jest zmodyfikowana i uaktualniona wersja.

                      Nie jest to drogie danie, a dla dzieciarni mogłabyś mieć z głowy coś na ciepło.

                      Ja myślałam o Twojej zupie meksykańskiej – bo nie jest droga i robi się sama. A smak sama wiesz… Ale to piątkowa impreza i w grę wchodzą raczej dania bezmięsne 😉

                      • ja tort robie najczesciej tak
                        biszkopt pieke z tego przepisu jest latwy i zawsze wychodzi, dokladajac kakao masz biszkopt czekoladowy kupuje 2 opakowania smietany kremowki i 4 fixy, robie bita smietane. Przekladam, czasami dokladajac jakies owoce np. truskawki, a u gory robie np. polewe czekoladowa (margaryna z rozpuszczona czekolada), albo ukladam owoce, albo robie galaretke.

                        • Czas na tort.
                          Przepisów na biszkopt jest wiele. Kilka wypróbowałam. Najbardziej smakuje mi lekki biszkopt dlatego korzystam z takiego przepisu (ZAWSZE!!! wychodzi), a robi się sam.
                          Proporcja: na jedno jajko łyżka cukru i łyżka mąki+ odrobina proszku. W zależności od tortownicy starcza 6-7 jaj. Jak ktoś chce wysoki niech próbuje z 8.
                          Biszkopt lubi delikatnie opaść (ale trochę) i czasem odstaje od boków tortownicy. Ale ad rem
                          Białka wlewam do miski od miksera i włączam. Nie wiem na jak długo… Piana ma być świetnie ubita. Do tego wsypuję powoli cukier (daję też jeden wanilinowy). Po łyżce na jedno jajko – może to robić Agatka 😉 Na końcu wlewam po jednym żółtku. I mikser nadal miesza.
                          Po chwili mikser wyłączam i wsypuję przesianą mąkę (łyżka na jajko) wymieszaną z odrobiną proszku (na 6 jaj tak 0,5-3/4 łyżeczki). I mieszam drewnianą łyżką/łopatką… Pomału, żeby nie zburzyć piany…
                          Do tej bazy można dodać – łyżkę, dwie maku – będzie biszkopt piegusek ;), łyżkę, 2 wiórków kokosowych, łyżkę kakao, ze 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich… Jeżeli dodajemy cos do bazy to sugeruję zwiększyć ilość proszku do pieczenia tak do 1 łyżeczki.
                          Wylać na tortownicę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i piec do suchego patyczka – tak ok 45 minut w temp 175 stopni.
                          Wystudzony biszkopt przekrawamy i ponczymy tuż przed nałożeniem masy każdą część osobno. Czymkolwiek. Herbata z rumem i cytryną, lub czymś kwaśnym – zależy co kto lubi.
                          Przekładamy albo bitą śmietaną, albo kremami na bazie budyniu.
                          Tutaj są przepisy:

                          Na 18 poszłabym w smak rafaello Czyli biszkopt z kokosem naponczony herbatą z malibu. Przełożyłabym bitą (ale bez fixów) i posypała suto płatkami migdałowymi (podprażonymi). Taka paczka 100-150 g pewnie styknie na górę i boki Albo piegusek z migdałami…
                          Może być też mocno czekoladowy. Biszkopt kakaowy + poncz z odrobiną alkoholu + masa bita+budyń+kakao (w smaku jak lody czekoladowe) i na boki i górę starta czekolada. Tanio. Smacznie.
                          O ile nie będziesz się za bardzo bawiła w dekorowanie to zrobienie tortu nie zajmie Ci dużo czasu 😀

                            • Na biszkopt widzę, że już masz przepis. 🙂

                              A jeśli chodzi o krem, inny sposób na stosunkowo tani i szybki krem to śmietana kremówka plus czekolada.
                              Potrzebne:
                              śmietana kremówka 0,5 l
                              czekolada gorzka 1 lub 1,5 tabliczki – zależy, jak bardzo kakaowy ma być tort

                              Śmietanę trzeba maksymalnie schłodzić, co najmniej 1 dzień w lodówce, a 15 min przed ubijaniem wstawiam do zamrażalnika.
                              Najprostszy sposób rozpuszczania czekolady to dla mnie: pół szklanki kremówki (odlanej z tego 0,5 l) zagotować (na małym ogniu, żeby się nie przypaliło) i wrzucić kawałki czekolady, mieszać, aż się rozpuści i nabierze jednolitej konsystencji. Ostudzić.
                              Śmietanę ubić na szybkich obrotach miksera, dodać schłodzoną czekoladę i wymieszać.
                              Do takiej masy można dodawać orzechy, kawałki czekolady albo wiśnie z kompotu. I przekładać biszkopt.

                              A z sałatek całkiem tania i mało pracowita jest sałatka z zupek chińskich.
                              2-3 paczki zupek chińskich o smaku kurczaka/rosołu.
                              1 ogórek świeży
                              1 papryka świeża
                              1 puszka kukurydzy.
                              Makaron z zupek trzeba pokruszyć! (jeszcze w torebce najłatwiej) i zalać wrzątkiem, tak jak to się zazwyczaj z tym robi. Dodać przyprawy z woreczka (można to pominąć, żeby uniknąć glutaminianu sodu), ale nie dodawać tłuszczu z woreczka. Ostudzić.
                              Ogórek i paprykę pokroić w kostkę. I dodać do tego makaronu, razem z kukurydzą.
                              Dodać majonez.

                              A na ciepło ja lubię robić zapiekanki.
                              Kupuję bagietki długie albo takie krótsze “paluchy”. Kroję na połowę. skrapiam oliwą. Na to ser żółty, ewentualnie salami lub inna wędlina, pomidor. Posypuję oregano. I do piekarnika na 20 min.

                              Znasz odpowiedź na pytanie: 18 -stka syna Jakuba

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general