29 miesiąc starań o pierwsze maleństwo

Helo,

Postanowila zalozyć w koncu swoj wątek. U każdej z was cos się dzieje, więc i ja podziele się moimi staraniami. Moje sa troche inne jak podkreslalam, bo co by sie nie dzialo w przyszlosci, to nie bede probowac metody in vitro – bo tak zadecydowalam – wiec moj watek nie będzie tak burzliwy jak np. Paszuli i Berner, u których dzieje się w tej chwili masa rzeczy 🙂
ale wierze ze tez sie w koncu i u mnie cos wydarzy…
Ja tez mam dzis swoj wazny dzien – po raz dwudziesty ktorys …:Niepewny: odbieram wyniki bety… po 3 miesiacu stymulacji clo,pregnylem,duphastonem i posilkowo estrofenem.

Tak bardzo się boję… bo tym razem głupia:Boje się: narobilam sobie takich nadziei… a chyba niepotrzebnie. Wydawalo mi sie ze w tym miesiacu o wiele bardziej urosły mi piersi.. moze to ciąza urojona, bo pisalam na innym watku, ze w weekend odwiedzila mnie kolezanka ktora jest wlasnie w 5 tygodniu i raportowala ze piersi byly jej pierwszym sygnałem o ciązy i to juz po ok 2 tygodniach od owulacji… Dzis juz nie czuje ,ze sa takie dziwne, ale nadal sa duze.. nie mam az takich halucynajcji bo ostatnio odchudzalam się i schudlam 5 kg (uwaga !:) mimo ze biore od 3 miesiecy te hormony), a widomo ze na pewno zmalaly mi tez piersi, co bylo widac po bieliznie… staniki bylu luzne a teraz sa wypchane, mimo ze dzis na wadze zobaczylam nawet 0.5 kg mniej niz waga do kotrej sie odchudzilam..
Tak sie nakrecam… zwariuje do 17 stej. Boje się, że wieczorem dopisze tu znowu :nie udalo się …
ale to tylko moje ludzkie odczucia … wierze , że to moje cierpienie jest komus potrzebne i że może jakaś potrzebująca duszyczka z niego skorzysta… to daje zupełnie inny sens zyciu i temu co sie w nim dzieje, jeżeli wie się, że komuś tym można pomóc… przypomnijcie mi o tym jak bede wieczorem ryczeć…

117 odpowiedzi na pytanie: 29 miesiąc starań o pierwsze maleństwo

paszulka Dodane ponad rok temu,

Wiki jak juz pisałam nie raz masz moje :Kciuki::Kciuki::Kciuki:

A mój wątek jest burzliwy??!! Czy ja wiem czy to przez in vitro… to raczej ja taka jakaś burzliwa jestem!! 😀

Ja też kiedyś sobie mówiłam, że in vitro nie wchodzi w grę… zmieniłam zdanie mimo, że mam mnóstwo wątpliwości… chcę pomóc sobie a zarazem nie łamać swoich przekonań… trudne to bardzo!! Nie zamykaj sie na in vitro…. miej to w głowie jako możliwą pomoc z której nie musisz skorzystać… to daje więcej luzu psychicznego…

bambamek Dodane ponad rok temu,

Wiki ja tez sobie wmowilam ze piersi beda moim pierwszym objawem bo mnie nigdy nie bola wiec skoro masz taki objaw to niech on bedzie TYM objawem i niech Twoje cierpienie zniknie na zawsze aha i bardzo dobrze ze zalozylas swoj watek – nareszcie 🙂

natusia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wiki80:Helo,

Postanowila zalozyć w koncu swoj wątek. U każdej z was cos się dzieje, więc i ja podziele się moimi staraniami. Moje sa troche inne jak podkreslalam, bo co by sie nie dzialo w przyszlosci, to nie bede probowac metody in vitro – bo tak zadecydowalam – wiec moj watek nie będzie tak burzliwy jak np. Paszuli i Berner, u których dzieje się w tej chwili masa rzeczy 🙂
ale wierze ze tez sie w koncu i u mnie cos wydarzy…
Ja tez mam dzis swoj wazny dzien – po raz dwudziesty ktorys …:Niepewny: odbieram wyniki bety… po 3 miesiacu stymulacji clo,pregnylem,duphastonem i posilkowo estrofenem.

Tak bardzo się boję… bo tym razem głupia:Boje się: narobilam sobie takich nadziei… a chyba niepotrzebnie. Wydawalo mi sie ze w tym miesiacu o wiele bardziej urosły mi piersi.. moze to ciąza urojona, bo pisalam na innym watku, ze w weekend odwiedzila mnie kolezanka ktora jest wlasnie w 5 tygodniu i raportowala ze piersi byly jej pierwszym sygnałem o ciązy i to juz po ok 2 tygodniach od owulacji… Dzis juz nie czuje ,ze sa takie dziwne, ale nadal sa duze.. nie mam az takich halucynajcji bo ostatnio odchudzalam się i schudlam 5 kg (uwaga !:) mimo ze biore od 3 miesiecy te hormony), a widomo ze na pewno zmalaly mi tez piersi, co bylo widac po bieliznie… staniki bylu luzne a teraz sa wypchane, mimo ze dzis na wadze zobaczylam nawet 0.5 kg mniej niz waga do kotrej sie odchudzilam..
Tak sie nakrecam… zwariuje do 17 stej. Boje się, że wieczorem dopisze tu znowu :nie udalo się …
ale to tylko moje ludzkie odczucia … wierze , że to moje cierpienie jest komus potrzebne i że może jakaś potrzebująca duszyczka z niego skorzysta… to daje zupełnie inny sens zyciu i temu co sie w nim dzieje, jeżeli wie się, że komuś tym można pomóc… przypomnijcie mi o tym jak bede wieczorem ryczeć…

wiki, trzymam kciuki i bede z Toba czekac na wynik bety. mam nadzieje, ze to bedzie TEN wynik:)
a przed in vitro sa jeszcze inseminacje, wiec sa mozliwosci:) a moze wcale nie ebdziesz musiala ich brac pod uwage po dzisiejszych wynikach:)

motylek Dodane ponad rok temu,

No witamy w Twoim wątku Wiki 🙂 Czekamy z niecierpliwością na Twoją betkę i kciuków nie puszczamy.

nadia1979 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez motylek:No witamy w Twoim wątku Wiki 🙂 Czekamy z niecierpliwością na Twoją betkę i kciuków nie puszczamy.

ja tez Wiki :Kciuki: i za bete :Kciuki:

hanka83 Dodane ponad rok temu,

Super ja równiez trzymam :Kciuki::Kciuki::Kciuki:za betę niech będzie jak najwyzsza i taka zostanie:Przytulam:

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Dzieki dziewczyny!!!! Kochane jesteście!!!

Juz mi sie pracowac nie chce… chce juz miec te wyniki w reku … co by sie nie dzialo..

Jak dostane @ to tez nie bedzie zle – bo za 2 tygodnie jade wyyysokoo w góry na narty (nocujemy na 2100 n.p.m.) i się wyszaleję. Gdyby stało się inaczej to bym sobie chyba darowala jeżdzenie, tak jak to zrobi ta moja koleżanka, która jest w 5 tygodniu.. i bysmy razem gotowaly posilki naszym wracajacym i zmeczonym z nart męzom 🙂

julcia2 Dodane ponad rok temu,

wiki :Kciuki: za bete :Kciuki::Kciuki::Kciuki:

zewunia Dodane ponad rok temu,

ja rowniez trzymam :Kciuki:

mala5-mi Dodane ponad rok temu,

ja również :Kciuki: :Kciuki: :Kciuki: :Kciuki:

suminka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wiki80:
Jak dostane @ to tez nie bedzie zle
etam nie dostaniesz przez najbliższe 9 miesięcy :Kciuki::Kciuki::Kciuki:

wiki80 Dodane ponad rok temu,

no ładnie!!!:Stres: wczytujac się w wasze “kciuki” teraz to juz mam MEGA FISIA!!!! 🙂 a taka byłam spokojna w tym cyklu, dopoki mi kolezanka o swojej ciazy nie powiedziala…. nie wiem co bym dala , aby doswidczyc tego co ona… cholercia, tylko tak coraz bardziej na @ się czuje… Jumo, zycze Ci duuzo cierpliwości czekając na wyniki … ja juz przebieram nogami pod biurkiem…

paszulka Dodane ponad rok temu,

I co?????? :Wow!::Wow!::Wow!:

sniezynka21 Dodane ponad rok temu,

ja również :Kciuki::Kciuki::Kciuki:

I jak tam? Daj szybko znać?
Ja mam jutro badania i wyniki.

malgosiab Dodane ponad rok temu,

Wiki masz już wyniki????

julcia2 Dodane ponad rok temu,

wiki i jak????

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Eh dziewczyny, tak szybko sie nie rozstaniemy na tym wątku …

biore na klatę kolejny cios…

to wyniki w 26 d.c

beta <1.0
prolaktyna 233 mlU/l (norma 40-530)
estradiol 503 pmol/l
progesteron 4,07 nmol/l

wyglada na to, ze pomimo iz pecherzyk pekl, to nie mialam owulacji …

przypominam sobie, że na USG w 14 d.c lekarz tak skomentowal: jakos taki nieregularny ten zarys po peknieciu pecherzyka,wyglada ze niby pekl po pregnylu, chociaz moze to swiadczyc o samodegeneracji, podobnie mialam przy pierwszej stymulacji 2 miesiace temu… tylko ze tam po zastrzyku nie pekl tylko 4 dni po nim zaczal sie sam w sobie zapadac… zobacze co powie na to lekarz..

plan mam taki : jutro albo pojutrze bede miec @, a potem na miesiac do 1 stycznia zapominam o staraniach … moj lekarz jest teraz akurat na urlopie,a jak wroci za 2 tygodnie to wtedy znow ja wyjezdzam … pewnie uda sie z nim spotkac przed sama Wigilia i umówić się na laparoskopie.

Nie uronilam ani łezki … przywloklam do domu nieotwarta koperte i mąż sprawdzal … widzialam ze też mial nadzieje… moze jednak sama bede czytac wyniki, bo tak czuje, że nie zniose raczej jego bólu.. swój jakoś znoszę …

W tym miesiacu nie ma wiec dla mnie szczescia – przechodze do aktywnego kibicowania wam – drogie dziewczyny!

aneczka23 Dodane ponad rok temu,

Wiki bardzo mi przykro :Przytulam:, ciesze sie ze załozyłas wąteczek i wierze ze jak każdy tutaj w naszym dziale, bedzie miał szczęsliwe zakonczenie :Kciuki:

sniezynka21 Dodane ponad rok temu,

Bardzo mi przykro
:Przytulam: cię z całego serca.

Pozdrawiam

julcia2 Dodane ponad rok temu,

Wiki, bardzo mi przykro
Oby nowy rok byl dla ciebie pomyślniejszy! Nieustannie trzymam kciuki!

paszulka Dodane ponad rok temu,

:Przytulam:

🙁 ojej. A miałam taką nadzieję.

mala5-mi Dodane ponad rok temu,

:Przytulam: do serducha!

motylek Dodane ponad rok temu,

:Przytulam:

natusia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wiki80:Eh dziewczyny, tak szybko sie nie rozstaniemy na tym wątku …

biore na klatę kolejny cios…

to wyniki w 26 d.c

beta <1.0
prolaktyna 233 mlU/l (norma 40-530)
estradiol 503 pmol/l
progesteron 4,07 nmol/l

wyglada na to, ze pomimo iz pecherzyk pekl, to nie mialam owulacji …

przypominam sobie, że na USG w 14 d.c lekarz tak skomentowal: jakos taki nieregularny ten zarys po peknieciu pecherzyka,wyglada ze niby pekl po pregnylu, chociaz moze to swiadczyc o samodegeneracji, podobnie mialam przy pierwszej stymulacji 2 miesiace temu… tylko ze tam po zastrzyku nie pekl tylko 4 dni po nim zaczal sie sam w sobie zapadac… zobacze co powie na to lekarz..

plan mam taki : jutro albo pojutrze bede miec @, a potem na miesiac do 1 stycznia zapominam o staraniach … moj lekarz jest teraz akurat na urlopie,a jak wroci za 2 tygodnie to wtedy znow ja wyjezdzam … pewnie uda sie z nim spotkac przed sama Wigilia i umówić się na laparoskopie.

Nie uronilam ani łezki … przywloklam do domu nieotwarta koperte i mąż sprawdzal … widzialam ze też mial nadzieje… moze jednak sama bede czytac wyniki, bo tak czuje, że nie zniose raczej jego bólu.. swój jakoś znoszę …

W tym miesiacu nie ma wiec dla mnie szczescia – przechodze do aktywnego kibicowania wam – drogie dziewczyny!

wiki, przytulam Cie mocno

monika3r Dodane ponad rok temu,

:Przytulam:Tulam mocno. Odpocznij sobie, zregeneruj sie psychicznie, przygotuj do walki zakończonej sukcesem. Nowy rok = nowe nadzieje i szanse.Głowa do góry! To tylko taki przejściowy okres, o którym szybko zapomnisz, jak zobaczysz na teście dwie tłuste krechy….A tak będzie już wkrótce…Zakład?:Hyhy:

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez monika3r:To tylko taki przejściowy okres, o którym szybko zapomnisz, jak zobaczysz na teście dwie tłuste krechy….A tak będzie już wkrótce…Zakład?:Hyhy:

hehe:) – takie zakłady lubie:)!!!! :Cwaniak:

monika3r Dodane ponad rok temu,

:Hura!:no to stoi!
Dziewuszki, kto przebije, czy przybije(kurde, dawno sie nie zakładałam:Hmmm…:)…

elinka78 Dodane ponad rok temu,

Wiki,najwazniejsze,że jesteś silna(bo jak piszesz nie uroniłaś łezki).Dumnie walczysz o swoje.A dzidzia,gdzies tam na Ciebie czeka i w końcu się spotkacie!

nadia1979 Dodane ponad rok temu,

Wiki80 :Przytulam:ja tez bede tylko kibicowac pozostałym staraczkom :Kciuki: ja tez nie będe miec zadnej niespodzinki od mikołaja- u mnei @ przyszła niespodziewanie 🙁

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Dzieki dziewczyny za slowa otuchy:)

Schodze z bólu dzisiaj… @ sie pojawila zgodnie z “niechcianym” planem, czyli 2 dni po odstawieniu duphastonu.. ketonal 50mg już polknelam…

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Nie umiem stac w miejscu … dzis zaciagam meza na ponowne badanie nasienia.. mial robione w marcu 2007, juz troche czasu minelo i lekarz powiedzial ze zanim mi zrobi laparoskopie to musze miec badania meza. Moj mąz jest kochany… myslalam ze sie nie zgodzi za Chiny ludowe! jest z tych, co niecierpia badan lekarzy i szpitali…

narazie sie z moim lekarzem nie kontaktowalam, jak wroce z nart ,to mam nadzieje ze w Invimedzie beda juz wyniki mojego meza a i ja tez swoje wyniki hormonów z tego kolejenego pechowego cyklu przytaszcze do niego. Dawno sie nie pojawialam w Invimedzie… ale teraz idziemy tam zbadac znowu męza.

pozdrawiam

nadia1979 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wiki80:Nie umiem stac w miejscu … dzis zaciagam meza na ponowne badanie nasienia.. mial robione w marcu 2007, juz troche czasu minelo i lekarz powiedzial ze zanim mi zrobi laparoskopie to musze miec badania meza. Moj mąz jest kochany… myslalam ze sie nie zgodzi za Chiny ludowe! jest z tych, co niecierpia badan lekarzy i szpitali…

narazie sie z moim lekarzem nie kontaktowalam, jak wroce z nart ,to mam nadzieje ze w Invimedzie beda juz wyniki mojego meza a i ja tez swoje wyniki hormonów z tego kolejenego pechowego cyklu przytaszcze do niego. Dawno sie nie pojawialam w Invimedzie… ale teraz idziemy tam zbadac znowu męza.

pozdrawiam

Wiki a mam do Ciebe pytanie…..
Czy wiesz moze ile razy mozna miec w zyciu laparoskopie? ja słyszałam ,ze tylko raz a czy to prawda?
Moj mąz tez miał rok temu badane nasienie i lakarz stwierdził normospermie a u Was tak samo było dobrze? moze pownnismy tez zbadac nasienie czy jesli wszystko było w porządku to nie ma sensu???? :Hmmm…:

mala5-mi Dodane ponad rok temu,

Utulam do serducha! Szkoda, że ten mikołaj w tym roku nie przynosi upragnionych II kreseczek tam gdzie są najbardziej wyczekane!

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nadia1979:Wiki a mam do Ciebe pytanie…..
Czy wiesz moze ile razy mozna miec w zyciu laparoskopie? ja słyszałam ,ze tylko raz a czy to prawda?

na to pytanie nie umiem ci odpowiedziec w sensie ,że nie pytalam żadnego lekarza – ale z medycznego punktu widzenia laparoskopie mozna robic kilka razy -w koncu monza miec laparoskopowo usuwanych z brzucha kilka narzadow -np. woreczek zołciowy itp… a wiec dwukrotna laparoskopia w celach ginekologicznych raczej tez moze być…. ja bede miec pierwszy raz

Zamieszczone przez Nadia1979:Wiki a mam do Ciebe pytanie…..
Moj mąz tez miał rok temu badane nasienie i lakarz stwierdził normospermie a u Was tak samo było dobrze? moze pownnismy tez zbadac nasienie czy jesli wszystko było w porządku to nie ma sensu???? :Hmmm…:

u mojego meza w marcu 2007 bylo okey z nasieniem – ale badanie lekarz kazał powtóryć , bo z tym nigdy nic nie wiadomo, przez rok moglo sie wiele zmienic i nie chce mnie nakluwac jezeli przyczyny beda gdzie indziej… jak juz zrobimy po raz drugi to sama chetnie wyniki tych badań dla celow statystycznych zestawie i porownam na forum:)

nadia1979 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wiki80:na to pytanie nie umiem ci odpowiedziec w sensie ,że nie pytalam żadnego lekarza – ale z medycznego punktu widzenia laparoskopie mozna robic kilka razy -w koncu monza miec laparoskopowo usuwanych z brzucha kilka narzadow -np. woreczek zołciowy itp… a wiec dwukrotna laparoskopia w celach ginekologicznych raczej tez moze być…. ja bede miec pierwszy raz

u mojego meza w marcu 2007 bylo okey z nasieniem – ale badanie lekarz kazał powtóryć , bo z tym nigdy nic nie wiadomo, przez rok moglo sie wiele zmienic i nie chce mnie nakluwac jezeli przyczyny beda gdzie indziej… jak juz zrobimy po raz drugi to sama chetnie wyniki tych badań dla celow statystycznych zestawie i porownam na forum:)

Dzięki Wiki za odpowiedz. Mnie tez bedzie czekac laparoskopia ale nie wiem jeszcze kiedy.Inny lekarz sugerował zebym zrobila HSG ale teraz wybieram sie do Kliniki Leczenia Niepłodnosci i zobaczymy co tam powiedzą…..a co do badania nasienia mojego męza to myslę,ze tez zbadamy. i tez porównam tu na forum 🙂

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Dzis bylam w Invimedzie po wyniki badania nasienia. W tym swiatecznym zamieszaniu dopiero dzis znalazlam chwile czasu! caly poprzedni tydzien milczalam , bo bylam na nartach w pieknych francuskich alpach 🙂

obiecalam ze zrobie statystyke:

marzec 2007 ………. grudzien 2008 ………….. norma

pH …………………….. 6,8 ………. 7,2………. > 7,2
czas uplynnienia……… 10 min ………. 10 min……… 50%
ruch szybka linerarna … 30 % ……… 20%……… >25%
ruch wolna linerana…….30% ……… 35%……… brak
brak ruch postepowej…..10 % ……… 10% ……… brak
brak ruchu wogole……… 30% ……… 35% ……… 50%
aglutynacja……………. – ……… + ……… –
liczba plem na ml……… 410 000 000 ……… 432 500 000 ……… > 20 000 000
ogolna liczba plem……… 820 000 000 ……… 1 298 000 000 ……… > 40 000 000

tylko tym razem mamy dopisane na badaniu uwagi : wiekszość plemników wykazuje nieprawidłową ruchliwość postępową. Nieznaczna aglutynacja plemników.

Dziewczyny – prosze napiszcie czy to zaburzenie prawidlowej ruchliwosci moze miec wplyw na to ze nam nie wychodzi od tylu miesiecy???
eh.. do lekarza umowie sie dopiero po nowym roku. Caly ten miesiac wrzucilam na luz … nawet nie chce mi sie teraz dzwonic do lekarza i pytac sie go o cokolwiek. W koncu jutro swieta 🙂

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Bambamku, do ciebie mam pytanie, zagladalam na twoja prywatna strone gdzie przeczytalam wyniki twojego meza :

[I]grudzien 2005, listopad 2006, pazdziernik 2007,styczen 2008, maj 2008
Liczba plemnikow w 1 ml nasienia 18 mln, 10 mln, 6 mln 300 tys, 30 mln, 8 mln 300 tys
Po uplynnieniu:
Plemnikow ruchomych 25%, 30%, 35%, 55%, 35%
w tym:
o szybkim ruchu postepowym – 0 %, 0%, pojedyncze, 20%, pojedyncze
o wolnym ruchu postepowym 10 %, 15%, 30 %, 25%, 25%
o ruchu w miejscu 15 %, 15%, 5 %, 10%, 10%
nieruchomych 75 %, 70%, 65 %, 45%, 65%,

Rozpoznanie: oligoasthenoteratozoospermia + hypospermia[/I]

Rzeczywiscie nie przeżywam tego samego co Ty, bo u mego małża sytuacje wyglada lepiej, niemniej zastanawiam się czy sama “astheno” też jest duża przeszkodą do prawidłowego zapłodnienia? Czy lekarz wam coś z tego tłumaczył?

bambamek Dodane ponad rok temu,

wiki, widzisz my nigdy nie rozmawialiśmy szczegolowo z lekarzem na temat wynikow M. Dowiedzialam sie ze sa zle i raczej brnelam do IUI, potem do invitro – nigdy nie staralismy sie leczyc nasienia. Oprocz poszerzenia kanalika, ale to dawna historia zreszta i tak efekt zaden. Przykro mi ale nie pomoge. Mysle ze smialo mozesz zadac to pytanie ekspertowi na Bocianie

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Dzieki bambambku za odpowiedź. Zapisalam sie do mojego lekarza na poniedziałek 5 stycznia.

Za to za Ciebie trzymamy teraz wszystkie kciuki!

wiki80 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wiki80:Eh dziewczyny, tak szybko sie nie rozstaniemy na tym wątku …
biore na klatę kolejny cios…

to wyniki w 26 d.c

beta <1.0
prolaktyna 233 mlU/l (norma 40-530)
estradiol 503 pmol/l (norma faza lutealna 101-905)
progesteron 4,07 nmol/l (norma faza lutealna 15-57)

Tak było w 26 dniu cyklu zeszlego miesiaca…. a tak bylo w 26 dniu cyklu tego miesiaca, czyli wczoraj. Dzis odebralam wyniki.

beta<1.0
prolaktyna 681 mlU/l (norma 40-530)
estradiol 1619 pmol/l (norma faza lutealna 101-905)
progesteron 16,4 nmol/l (norma faza lutealna 15-57)

Eh… ciekawe kiedy przyjdzie @ … bylam przeciez przez tydzien wysoko w gorach… mieszkalismy na 2100 n.p.m , moglo sie cos rozregulowac, pomimo, ze dlugosc ostatnich 5 cykli byla regulowana hormonami.

WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU!!!

Znasz odpowiedź na pytanie: 29 miesiąc starań o pierwsze maleństwo?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
Translator
No właśnie wpadłam na pomysł coby małżowi na gwiazdkę sprawić. Ma ktoś? Jaki? Na co zwracać uwagę. Itd. Wdzięczna będę :D
Czytaj dalej
Książka kucharska
Cos polskiego tradycyjnego? Prosze o pomoc
Dziewczyny, zostalam zaproszona na przyjecie, na ktorym bedzie mieszane narodowosciowo towarzystwo (ok 15 osob). Polecono mi przygotowac cos polskiego (jakas zakaska), czego kazdy moglby skosztowac... No i kompletnie nie wiem,
Czytaj dalej