Witam, mama przywiozła mi ostatnio takiego naprawde dorodnego kabaczka (lub cukinię, nie potrafię odróżnić 😉 ).
Niestety nie wiem co z nim zrobic. Wiem tylko, że moge dodać go np. do gulaszu, ale na to akurat nie mam ochoty. Macie może jakiś ciekawy pomysł jak go wykorzystać?
Będę wdzięczna za każdą radę 🙂
Pozdrawiam
2 odpowiedzi na pytanie: A co z kabaczkiem?
Re: A co z kabaczkiem?
Hej
Oto mój pomysł na kabaczkowo-cukiniowe szaleństwo:
3 marchewki obrane, umyte i pokrojone w niewielkie słupki oraz 2 cebulki (pokrojone jak chcesz ) obsmazam na oleju dodajac duzo słodkiej paprtki. Jak to sie chwilke posmazy to dodaje: pokrojony w plastry lub słupki kabaczek/cukinie, niewielkie ziemniaki pokrojone na ćwiertki i zółta/zielona/czerwona papryke. Wszystko zalewam sosem sojowym (tak na oko-nie za dużo) dodaje sos sojowy ciemny i słodki (ale nie koniecznie) troche sole, pieprze – przykrywam i dusze….UWAGA – nie dodaje wody. Pod koniec sypie jeszcze troche słodkiej papryki.
Jak warzywa sa miekie to znaczy, ze danie jest gotowe.
Nie jest to danie na samego kabaczka, ale mam nadzieje, ze bedzie smakowało….
Przypomniał mi sie jeszcze 1 przepis.
1 cukinia
kilka ziemniaków
2-3 marchewki
1 cebula
1 jajko
mąka
wszystko zetrzec na tarce i przyprawić według gustu. Formowac małe placuszki i smażyć. PYCHOTKA
Edek
Edited by igaaga on 2003/11/18 15:15.
Re: A co z kabaczkiem?
Dziękuję za przepis! Brzmi naprawdę smacznie 🙂 Jutro się za to zabiorę 🙂
Pozdrawiam,
Znasz odpowiedź na pytanie: A co z kabaczkiem?