Właśnie je szykowałam i pomyślałam, ze podzielę się z Wami super przepisem na szybkie gołąbki:)
Jak to moja mama mówi, jestem “pokoleniem frugo” i lubie szybkie, łatwe i smaczne przepisy.
Porcja dla 3 osób:
Skład:
– 0,5kg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe-do wyboru, może byc 800g jak ktoś bardziej mięsny);
– 1-2 cebule (1 duża lub 2 małe);
– 1 torebka ryżu (100g);
– kapusta włoska b.mała główka (może być od bidy pekińska);
– 2 jajka;
– bułka tarta;
– przyprawy do wyboru. (ja używam sól, pieprz, i przyprawę do mięsa mielonego. Można dodać bazyli, czosnku itp.)
– składniki do sosu pomidorowego-w zależności jak robicie; (Ja używam Fix Knorra Spagetti Napoliti…dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego i łyzkę śmietany: najszybciej ;d)
——————
Wymieszać:
mięso, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, kapuste pokrojoną jak najdrobniej, ugotowany ryż i przyprawy.
uformować kotlety-posypując bułką tartą, obsmarzyć je z dwóch stron na patelni. W tym czasie przygotować sos pomidorowy i nastawić piekarnik na 180 stopni.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego gotowe gołąbki, zalać sosem i przykryć.
Może być folia aluminiowa, zamiast przykrycia. Piec ok 50 min.
Smacznego!!!!
4 odpowiedzi na pytanie: A`la gołąbki -błyskawiczny sposób na pyszne gołąbki:)
my robimy inaczej
gotowe usmazone kotlety z przepisu ktory podalas go tujemy w wywarze, czasami z warzywami, np marchewka, cebula, pokrojonymi pieczarkami – jakies pol godzinki. AAA i jeszcze kasze manna dodajemy do kotletow
Trza wypróbować. Szkoda że wcześniej nie zajrzałam. Dzisiaj robiłam tradycyjne
to moze ta kasza je lepiej skleja.. bo te moje to takie delikatne….
Zaraz by się rozwaliły w wodzie…
ja tez znam wersje z kasza
dobre toto, a dawno nie jadlam…
Znasz odpowiedź na pytanie: A`la gołąbki -błyskawiczny sposób na pyszne gołąbki:)