BISZKOPT
– 4 jajka,
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu
KREM
– 1/2 litra śmietany kremówki
– 1 biała czekolada roztopiona na parze
– 10 dag orzechów lub migdalow
– 1/4 l adwokata
– 2 “śnieżki” do zagęszczenia śmietany
Biszkopt:
Jaja i cukier ubić na masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Piec w średnio gorącym piekarniku (160-180 st. C) przez 30-45 min. Zawsze się udaje, chyba że mąka jest gorszej jakości.
Biszkopt podzielić na 2 części.
Krem:
Śmietanę ubić, dodać śnieżkę, czekoladę roztopiona na parze, orzechy lub migdały (osobiście polecam z orzechami) i powoli wlewać adwokata.
Masę podzielić na dwie części, do jednej pokruszyć 1 część biszkopta.
Przełożenie:
BISZKOPT
MASA Z BISZKOPTEM I ORZECHAMI
DRUGA CZĘŚĆ MASY
CAŁOŚĆ POSYPAĆ KOKOSEM
Wstawić do lodówki.
Podawać najlepiej na drugi dzień ewentualnie jak ktoś nie może się doczekać po kilku godzinach
Przepyszne, lecz tylko dla dorosłych.
Gosia i dzieciaczki
3 odpowiedzi na pytanie: adwokatowiec
Re: adwokatowiec
hmmm brzmi pysznie mam pytanko biszkop piec w tortownicy czy na zwykłej blasze???
Natalka 19.05.2005
Re: adwokatowiec
na zwykłej kwadratowej
Gosia i dzieciaczki
Re: adwokatowiec
zrobiłam i polecam ciasto bardzo smaczne :-))
Natalka 19.05.2005
Znasz odpowiedź na pytanie: adwokatowiec