Ajwar

Można kupic
Mozna tez zrobić 🙂

Roboty trochę jest ale efekt – genialny

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania

Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.

Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀

Dla mnie mistrzostwo świata

16 odpowiedzi na pytanie: Ajwar

  1. Zamieszczone przez ciapa
    Można kupic
    Mozna tez zrobić 🙂

    Roboty trochę jest ale efekt – genialny

    6 słodkich czerwonych papryk
    2 średnie bakłażany
    0,4 szklanki oliwy z oliwek
    1 średnia drobno posiekana cebula
    2 duże ząbki czosnku posiekane
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
    sól
    pieprz
    natka pietruszki do przybrania

    Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.

    Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀

    Dla mnie mistrzostwo świata

    Wiesz, że mam ślinotok. Kupny lubię,ale taki domowy to bym uwielbiała
    Przywieziesz na zlot do spróbowania?

    • lubie
      uwieeeelbiam
      i postanowilam, ze sobie koniecznie musze kupic bulgarski czuszkopek do pieczenia papryki (czuszki) i baklazana (patladzan) – robi to w kilka minut
      mmmmmm…

      • Zamieszczone przez Bep
        Wiesz, że mam ślinotok. Kupny lubię,ale taki domowy to bym uwielbiała
        Przywieziesz na zlot do spróbowania?

        🙂
        Na zlot to ewentualnie w ostatniej chwili będę się decydowała
        Jak wiatry będą sprzyjające to przywiozę 🙂

        • Zamieszczone przez kantalupa
          lubie
          uwieeeelbiam
          i postanowilam, ze sobie koniecznie musze kupic bulgarski czuszkopek do pieczenia papryki (czuszki) i baklazana (patladzan) – robi to w kilka minut
          mmmmmm…

          Zaintrygowałaś mnie 🙂

          • Zamieszczone przez ciapa
            Zaintrygowałaś mnie 🙂

            kupie ci, jak babcie kocham
            ale pod warunkiem, ze sie jutro na poczte (czy gdzie tam tzreba) udasz
            nie zartuje!

            • a jaka dobra jest zupa pomidorowa z dodatkiem ajvaru

              • Zamieszczone przez kantalupa
                kupie ci, jak babcie kocham
                ale pod warunkiem, ze sie jutro na poczte (czy gdzie tam tzreba) udasz
                nie zartuje!

                Obiecuję!!!
                :Kocham:

                • mniam, mniam
                  uwielbiam ajwar
                  a te papryki z czuszkopeku zupełnie inaczej smakują, w ogóle bułgarska papryka ma inny smak… rozmarzyłam się… Bułgarii mi się chce 🙂

                  • Bardzo lubię i kupny i taki dostany od koleżanki (jej mama robi). Nawet po powrocie z chorwacji przysięgalam sobie, że zrobię i przepis wyprosiłam, ale… nie zrobiłam 🙁 Szykuję sie na przyszły sezon, będe robić 🙂

                    • Zamieszczone przez kasiex
                      a jaka dobra jest zupa pomidorowa z dodatkiem ajvaru

                      Kurcze, mam ochotę próbować i to już!

                      • jako ze wiekowa to i owszem, ale wekowa wcale,
                        ciapa? jak to sie te w weki kladzie? tak krok po kroku?
                        a moze moglabym pomrozic?

                        • zrobiłam pomidorówkę z ajwarem
                          bomba
                          Kasiex, dzięki za inspirację 😀

                          • Zamieszczone przez tora
                            jako ze wiekowa to i owszem, ale wekowa wcale,
                            ciapa? jak to sie te w weki kladzie? tak krok po kroku?
                            a moze moglabym pomrozic?

                            Ja wsadzam na gorąco, słoik do góry i potem do lodówki
                            U mnie max do maca czasu w lodówce leżą ale łapie wek bo syczy jak otwieram
                            Zamrozić też spokojnie można

                            Właśnie dodałam sobie do lecza 😀
                            Spróbuję z pomidorówką
                            Pewnie mi zbrzydnie za niedługo ale na razie sie objadam

                            • Zamieszczone przez ciapa
                              Ja wsadzam na gorąco, słoik do góry i potem do lodówki
                              U mnie max do maca czasu w lodówce leżą ale łapie wek bo syczy jak otwieram
                              Zamrozić też spokojnie można

                              Właśnie dodałam sobie do lecza 😀
                              Spróbuję z pomidorówką
                              Pewnie mi zbrzydnie za niedługo ale na razie sie objadam

                              ciapa? jakie sloiki?
                              ajwar wyczerpal sie juz nastepnego dnia.

                              • Zamieszczone przez tora
                                ciapa? jakie sloiki?
                                ajwar wyczerpal sie juz nastepnego dnia.

                                😀
                                Ja zrobiłam za pierszym razem ostre, to sama jadłam 😀
                                Teraz robie z podwójnej porcji

                                • Zamieszczone przez ciapa
                                  Można kupic
                                  Mozna tez zrobić 🙂

                                  Roboty trochę jest ale efekt – genialny

                                  6 słodkich czerwonych papryk
                                  2 średnie bakłażany
                                  0,4 szklanki oliwy z oliwek
                                  1 średnia drobno posiekana cebula
                                  2 duże ząbki czosnku posiekane
                                  1 łyżka soku z cytryny
                                  1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
                                  sól
                                  pieprz
                                  natka pietruszki do przybrania

                                  Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.

                                  Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀

                                  Dla mnie mistrzostwo świata

                                  Ajlowju za ten przepis!

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: Ajwar

                                  Dodaj komentarz

                                  Angina u dwulatka

                                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                  Czytaj dalej →

                                  Mozarella w ciąży

                                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                  Czytaj dalej →

                                  Ile kosztuje żłobek?

                                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                  Czytaj dalej →

                                  Dziewczyny po cc – dreny

                                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                  Czytaj dalej →

                                  Meskie imie miedzynarodowe.

                                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                  Czytaj dalej →

                                  Wielotorbielowatość nerek

                                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                  Czytaj dalej →

                                  Ruchome kolano

                                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                  Czytaj dalej →
                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo
                                  Enable registration in settings - general