Można kupic
Mozna tez zrobić 🙂
Roboty trochę jest ale efekt – genialny
6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jakiś owocowy, winny
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania
Bakłażany i paprykę nakłuwamy widelcem i dajemy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zwiotczeją i w przypadku papryki pojawią się czarne plamy. Potem to wrzucamy do plastykowej torby i zostawiamy, aby się zaparzyło i zaczynamy zabawę z czyszczeniem – z bakłażanów miąższ z papryk ściągamy skórki i czyścimy gniazda nasienne.
Ja to potem miksuję z czosnkiem i cebulką, zagotowuję sos i doprawiam cytryną, octem, solą, pieprzem i oliwą. Dla chętnych natka pietruszki, gorące w weki, do lodówy i stoją. Do chleba, makaronu, wszystkiego. Sobie robię ekstra słoiczki z ostra papryczką 😀
Dla mnie mistrzostwo świata
16 odpowiedzi na pytanie: Ajwar
Wiesz, że mam ślinotok. Kupny lubię,ale taki domowy to bym uwielbiała
Przywieziesz na zlot do spróbowania?
lubie
uwieeeelbiam
i postanowilam, ze sobie koniecznie musze kupic bulgarski czuszkopek do pieczenia papryki (czuszki) i baklazana (patladzan) – robi to w kilka minut
mmmmmm…
🙂
Na zlot to ewentualnie w ostatniej chwili będę się decydowała
Jak wiatry będą sprzyjające to przywiozę 🙂
Zaintrygowałaś mnie 🙂
kupie ci, jak babcie kocham
ale pod warunkiem, ze sie jutro na poczte (czy gdzie tam tzreba) udasz
nie zartuje!
a jaka dobra jest zupa pomidorowa z dodatkiem ajvaru
Obiecuję!!!
:Kocham:
mniam, mniam
uwielbiam ajwar
a te papryki z czuszkopeku zupełnie inaczej smakują, w ogóle bułgarska papryka ma inny smak… rozmarzyłam się… Bułgarii mi się chce 🙂
Bardzo lubię i kupny i taki dostany od koleżanki (jej mama robi). Nawet po powrocie z chorwacji przysięgalam sobie, że zrobię i przepis wyprosiłam, ale… nie zrobiłam 🙁 Szykuję sie na przyszły sezon, będe robić 🙂
Kurcze, mam ochotę próbować i to już!
jako ze wiekowa to i owszem, ale wekowa wcale,
ciapa? jak to sie te w weki kladzie? tak krok po kroku?
a moze moglabym pomrozic?
zrobiłam pomidorówkę z ajwarem
bomba
Kasiex, dzięki za inspirację 😀
Ja wsadzam na gorąco, słoik do góry i potem do lodówki
U mnie max do maca czasu w lodówce leżą ale łapie wek bo syczy jak otwieram
Zamrozić też spokojnie można
Właśnie dodałam sobie do lecza 😀
Spróbuję z pomidorówką
Pewnie mi zbrzydnie za niedługo ale na razie sie objadam
ciapa? jakie sloiki?
ajwar wyczerpal sie juz nastepnego dnia.
😀
Ja zrobiłam za pierszym razem ostre, to sama jadłam 😀
Teraz robie z podwójnej porcji
Ajlowju za ten przepis!
Znasz odpowiedź na pytanie: Ajwar