anemia

Witajcie ! Jestem w 25 tyg. i lekarz stwierdził definitywnie, że niestety mam anemię.. Hemoglobina pomimo brania żelaza spada co miesiąc o 10 jednostek. mam juz 10, spadają tez erytrocyty i hematokryt. Dostałam witaminy i dodatkowo kwas foliowy na polepszenie wchłaniania i oczywiście żelazo. Jeśli znowu spoadnie, trzeba będzie dać je dożylnie w szpitalu. Mam nadzieje, ze do tego nie dojdzie! proszę o rady, jak polepszyc te wyniki jedzeniem, (o burakach kwaszonych i w soku wiem- piję) Pozdrawiam serdecznie!

11 odpowiedzi na pytanie: anemia

  1. Re: anemia

    Morele suszone, szpinak. Podobno zelazo lepiej sie wchlania gdy jest przyjmowane z wit C, czyli np z sokiem z czarnej porzeczki, kawalkiem cytryny czy kiwi.

    • Re: anemia

      mięsko mięsko i jeszcze raz mięsko, do mięska czerwone wytrawne wino.jak nie jesteś przekonana, to winko można rozcieńczyć wodą. Powodzenia!

      • Re: anemia

        Przede wszystkim czerwone mięso. Do tego jak dziewczyny pisały orzechy, suszone śliwki morele, żółtko jajka, owoce, szpinak
        I herbata z pokrzywy, okropna, ale pomaga.
        Czerwone winko też poprawia krwinki.
        Ważne jest, żeby nie popijać tabletek kawą, herbatą ani mlekiem. Najlepiej sokiem z dużą zawartością wit. C lub wodą min.

        • Re: anemia

          Ja bym jednak zastosowała zastrzyki – mi pomogły, chociaż są bolesne i bardzo drogie (jak dla mnie), bo 1 ampułka kosztuje 6 zł, czyli miesięczna dawka 180 zł 🙂 Dlatego nie martw się – jak nie pomogą Ci warzywka i tabletki to zastrzyki na pewno 🙂 Mi po miesiącu stosowania zastrzyków hemoglobina podniosła sie z 9 do 11, a erytrocyty z 2 do 4. Powiedz jakie bierzesz zelazo? Ferrum lek, Hemofer F czy może jakieś inne? Ja dostałam jeszcze witaminę B12 na lepsze wchłanianie żelaza. Witamina C w soku pomarańczowym, jabłkowym, buraczanym, z suszonych śliwek również polepsza wchłanianie żelaza. A jedzonko, które zawiera zelazo to żółtko, wątróbka, wołowina, cielęcina, szpinak, fasola, zarodki pszenicy, rodzynki, pieczywo i płatki wzbogacone żelazem.

          Będzie dobrze 🙂

          • Re: anemia

            Ja do tego wszystkiego co napisały moje poprzedniczki dorzucę zieloną pietruszkę (natkę)…duuuuuzo zielonej (surowej) pietruszki…. mnie ratowała po porodzie – miałam bardzo silna anemię.

            Pozdrawiam

            Lilianka

            • Re: anemia

              A ja bym jeszcze dorzuciła jabłka.

              Magda +

              • Re: anemia

                w trzech ciazach jadłam dużo warzyw,żelazo w tabletkach,w trzeciej ciąży od czasu do czasu piłam czerwone wino i Hb spadała mi zawsze do 10,4. Teraz w czwartej ciaży od samego początku co drugi dzień jem 2 jajka na mięciutko zagryzam to wit. C oprócz tego biorę feminatal zestaw witamin żelaza w tabletkach nie biorę poniewasz szkodzi na zołądek,powoduje zaparcia.I o dziwo Hb spadła mi tylko do 11 więcej już nie spadnie bo jestem w 28tc teraz będzie się podnosić. Myślę że to się dzieje przez jajka.Rok temu spadła mi bardzo Hb ponieważ miałam problem z żołądkiem nic nie mogłam jeśc.Zacząłam wtedy jeść codziennie 2 jajka na surowo zagryzajac witC,Hb podniosła mi się migiem.Oczywiście w ciąży jaja na surowo nie są wskazane.Żelazo z warzyw jest prawie nie przyswajalne.
                Mam koleżankę,której żelazo w ciąży spada poniżej 9-ciu.Leczy się naturalnie, pijąc codziennie pół szkl.soku z pokrzywy. Teraz zaczyna się wiosna pokrzywa zacznie rosnąć także można z tego skorzystać,a podobno pomaga. Będę musiała spróbować

                • Re: anemia

                  Wiesz coś chyba jest w jajkach. Startowałam z poziomu hgb 14, po dwóch miesiącach spadło do 13,1 i zaczęłam co 2-3 dni jeść 2 jajka na miękko na śniadanko. I właśnie odebrałam wyniki i spadło do 12,8 więc o wiele mniej. A do tego teraz łykam witaminy z mniejszą zawartością żelaza.

                  • Re: anemia

                    Owszem, jajka zawierają żelazo, ale niewiele. Dużo żelaza mają fasola, groch, orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste. Wprawdzie szpinak ma dużo żelaza, lecz kwas szczawiowy obecny w szpinaku utrudnia jego absorpcję (!). Zamiast tego lepiej jeść kapustę, rzepę czy brokuły.

                    • Re: anemia

                      Elu!
                      A. Jeżeli przyjmujesz żelazo w tabletkach popijaj je sokiem pomarańczowym albo przyjmuj z wit C- znacznie polepsza ona przyswajanie żelaza. Niestety- żelazo kiepsko się wchłania z tabletek.
                      B. Żelazo z warzyw jest b słabo przyswajalne- tak jak mówią dziewczyny, żeby uzupełnić niedobory musiałabyś jeść je tonami (dosłownie) 🙂
                      c. Najlepiej przyswajalne jest z mięs- tych czerwonych, pamiętaj też, że jest tam witamina B12, której nie znajdziesz w preparatach wielowitaminowych, a której niedobory mogą prowadzić również do anemii( innego typu).
                      d.W jajkach jest dużo mniej żelaza niż w mięsie( ale i tak więcej się go przyswaja niż z roślin), a poza tym nie są one zbyt zdrowe (cholesterol).
                      Konkludując-wątróbka(najlepiej),kaszanka i czerwone mięsko. Nawet jeżeli nie lubisz- ugotuj wątróbkę(jedną), zamknij oczy i nos- pomyśl, że to lekarstwo i że to robisz dla dziecka- i połknij. Powtarzaj 2 razy dziennie i żelazo na pewno skoczy do góry – gwarantuje
                      Pozdrawiam,

                      • Re: anemia

                        Być może,że w jajkach nie ma tak dużo żelaza,ale jest ono chyba super przyswajalne.Gdy byłam dzieckiem byłam strasznym niejadkiemm moim jedynym przysmakiem były jajka,przede wszystkim kogiel-mogiel jadłam je naprawdę często. Przez to,że byłam strasznie wychudzona lekarka kazała mamie zrobić mi wyniki.Kiedy zobaczyła je powiedziała,że wyniki mam końskie tak to określiła.Wiem,że to dzięki jajkom

                        Znasz odpowiedź na pytanie: anemia

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general