anemia ciazowa

Witam, moj problem polega na tym ze mam anemie ciazowa i nie bardzo wiem jakie sa tego skutki. Czy moje dziecko moze to po mnie przejac? Co powinnam jesc i pic? Zaznaczam ze jestem juz w trakcie zazywania zelaza w tabletkach ale nie wiem czy to mi wystarczy.

1 odpowiedzi na pytanie: anemia ciazowa

agulusia Dodane ponad rok temu,

Re: anemia ciazowa

witaj to znalazlam na innej stronce

Środowisko ciężarnej wywiera istotny wypływ na prawidłowy przebieg ciąży. Właściwa dieta w ciąży zapewnia organizmowi pokrycie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze takie jak białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i sole mineralne. Dzięki odpowiedniej diecie, rutynowe przyjmowanie preparatów wielowitaminowych nie jest konieczne.
Przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić prawidłowo od 9 do 12 kg. Przyrost ten rozkłada się następująco:

3-3.5 kg stanowi płód

0.5 kg błony płodowe

1 kg wzrost mięśnia macicy

1 kg łożysko

0.9 kg płyn owodniowy

4-6 kg woda zawarta w tkankach

0.5 kg powiększenie piersi
Zbyt mały przyrost masy ciała jest objawem niepokojącym. W ciąży powinno się przybrać na wadze co najmniej 7-8 kg. Zmniejszony przyrost masy ciała świadczyć może o niewłaściwej diecie.

W pierwszej połowie ciąży zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się o około 300kcal, a w drugiej połowie o około 500kcal dziennie. Tak więc w pierwszej połowie ciąży zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2300kcal na dobę, a w drugiej połowie ciąży 2500kcal na dobę. Te przeciętne wartości wyliczono dla kobiet dojrzałych i pracujących w niewielkim wymiarze czasu. Dla młodych ciężko pracujących kobiet zapotrzebowanie energetyczne powinno być odpowiednio większe o około 1000kcal w ciągu doby.

W przypadku stosowania diety nie pokrywającej zapotrzebowania energetycznego organizm płodu korzysta z substancji zmagazynowanych w organizmie matki co prowadzi do wyniszczenia organizmu matki kosztem dostarczenia niezbędnych składników dla rozwoju płodu. Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku kobiety.

Piramida żywieniowa Zapotrzebowanie na białko wynosi około 1.3-2.0 na kilogram masy ciała. Połowę tego zapotrzebowania powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego. U dojrzewającej kobiety zapotrzebowanie to jest nieco większe i wynosi około 1.5-2.5g na kilogram masy ciała. Produkty zawierające białko to: mięso, mleko, jaja, ser, drób, ryby.Spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 1g na kilogram masy ciała. Tłuszcze zwierzęce są cenny źródłem witaminy A i D, natomiast tłuszcze roślinne obfitują w witaminę E. Zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 500 g dziennie.

Niezwykle ważne w okresie ciąży stanowi dostarczenie rozwijającemu się organizmowi odpowiedniej ilości wapnia i fosforu. Fosfor jest min głównym związków stanowiących magazyny energii w organizmie oraz składnikiem budującym kość. Wapń stanowi także główny budulec szkieletu. Ponadto bierze udział w wielu procesach życiowych komórki.
Spożywanie wapnia w dużym stopniu obniża ciśnienie tętnicze u kobiet ciężarnych i ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Stąd wydaje się korzystne spożywanie wapnia przez kobiety z przewlekłym nadciśnieniem w ciąży, cukrzycą, ciążą wielopłodową lub z wystąpieniem incydentu stanu przedrzucawkowego w wywiadzie. Pamiętajmy, że wapń ogranicza wchłanianie żelaza, dlatego należy zapewnić odpowiednią dawkę żelaza u kobiet spożywających duże ilości wapnia.

Ciężarna w drugiej połowie ciąży powinna spożywać odpowiednio 2 g wapnia i 1.5 g fosforu. Najlepszym źródłem obu pierwiastków jest mleko. Spożywanie 1 litra mleka dziennie zapewnia dużą część zapotrzebowania. Innym źródłem są warzywa, owoce, produkty mączne zwłaszcza chleb razowy.

Innym ważnym pierwiastkiem jest żelazo. Jego dzienne zapotrzebowanie wynosi 30 mg. Występuje w jajach, mięsie, rybach i pokarmach roślinnych.
Wymienione tutaj pokarmy zawierają ponadto odpowiednią ilość pierwiastków śladowych biorących udział w procesach enzymatycznych.

Bardzo ważnym w diecie każdej kobiety ciężarnej powinien być cynk. Jego niedobór wiąże się z występowaniem małej masy urodzeniowej płodów. Cynk i grupa enzymów w skład których on wchodzi, mają istotne znaczenie dla wzrostu i rozwoju płodu. Pamiętajmy, że podawanie żelaza w dawce przekraczającej 30mg dziennie powoduje upośledzenie wchłaniania cynku i miedzi. Należy więc odpowiednio zwiększyć podaż tych cennych mikroelementów w diecie lub preparatach farmakologicznych.

Niezbędnymi składnikami diety warunkującymi prawidłowy rozwój płodu są witaminy. Podstawową witaminą jest kwas foliowy. Ze względu na występujący w ciąży szybki rozwój łożyska, płodu, pępowiny i gruczołów piersiowych znacznie zwiększa się zapotrzebowanie na kwas foliowy. Niedostateczne spożycie kwasu foliowego w pierwszych tygodniach ciąży zwiększa ryzyko wad rozwojowych płodu. Należy spożywać do 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Witamina ta występuje w świeżych, zielonych warzywach, szpinaku, karczochach, gorczycy, owocach cytrusowych, groszku, roślinach strączkowych, soczewicy, grochu włoskim, fasolniku, ciecierzycy i fasoli. Jednak pokarmy te nie zapewniają całkowitego zapotrzebowania na kwas foliowy w ciąży. Wraz z nimi dostarczane jest około 100 mikrogramów witaminy, a gotowanie niszczy połowę z tej ilości. Kobiety, które przebyły incydent stanu przedrzucawkowego w przeszłości powinny uzupełnić kwas foliowy do 800 mikrogramów dziennie. Kobiety, które urodziły dzieci z wadami układu nerwowego powinny przyjmować około 4 mg kwasu foliowego dziennie przez 3 miesiące przed zapłodnieniem i w pierwszych trzech miesiącach ciąży. Leczenie lekami przeciwpadaczkowymi wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na kwas foliowy do 1 mg dziennie.
Witamina B12 odpowiada za prawidłowe podziały komórkowe oraz produkcję głównego składnika budującego komórki i narządy jakim jest białko. Występuje w pokarmach bogatych w białko zwierzęce: mięso, ryby, jaja i mleko. W ciąży obserwuje się naturalny spadek witaminy B12 ze względu na obniżenie się białek odpowiedzialnych za transport tej substancji we krwi. Spożywanie pokarmów bogatych w białko zwierzęce w zupełności wystarcza na pokrycie dziennego zapotrzebowania.

Witamina B6 stanowi niezbędny składnik do wytwarzania białka, cukrów i tłuszczów. Odpowiada za prawidłową czynność czerwonych krwinek oraz odporność ustroju. Jest aktywnie transportowana przez łożysko, gdzie osiąga 2-5 razy większe stężenie niż we krwi. Bogate w witaminę B6 jest mięso, wątroba, nerki, ziarno. Zaleca się jednak ciężarnym doustne uzupełnianie zapotrzebowania na tę witaminę w postaci dodatkowej dawki 2 mg dziennie. Zwiększenie zapotrzebowania na witaminę B6 występuje w przypadku wymiotów. Pamiętajmy aby nie przedawkować witaminy B6, co może prowadzić przykrych objawów drętwienia rąk i stóp.

Witamina C występuje w świeżych owocach i warzywach (warzywa zielone, pomidory, ziemniaki). Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ciąży wzrasta o 10 mg dziennie i wynosi 70mg. Dawkę tę w zupełności pokrywa odpowiednia dieta.

Witamina A niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania oczu oraz skóry, a także wzrostu i różnicowania komórek. Występuje obficie w marchwi, warzywach liściastych, wątrobie, jajach, mleku i maśle. Zapotrzebowanie na tę witaminę nie zwiększa się w ciąży, tak więc nie istnieje potrzeba jej uzupełniania. Należy pamiętać, że nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla płodu. Rośnie ryzyko wad czaszki i układu nerwowego.
Cholina jest podstawowym składnikiem odżywczym stanowiącym element niezbędny dla odpowiedniej budowy i funkcji każdej komórki. Występuje w jajach, wątrobie, orzeszkach ziemnych, produktach mięsnych oraz warzywach.
U kobiet ze skłonnością do obrzęków powinno ograniczyć się spożywanie soli, a zwiększyć podaż białka.

Spożywane posiłki powinny być urozmaicone oraz bogate w owoce i warzywa. Dzięki odpowiedniej diecie można zapewnić rozwijającemu się organizmowi niezbędne składniki budulcowe, energetyczne i regulatorowe.

Znasz odpowiedź na pytanie: anemia ciazowa?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jedno- i dwulatki
Koślawe stópki
Olka ma ewidentnie koślawe stópki, nie wiem dlaczego wczesniej tego nie zauważyłam. Od środka stopy, patrzac z tyłku, piętki idą jej na boki--jezu ale wytłumaczyłam [img]/images/forum/icons/tongue.gif[/img] Zapisałam dziecie do ortopedy, no
Czytaj dalej
Dla starających się
Co drugi dzień :-)))))
Witajcie. Rozpoczełam w końcu kolejny cykl po długo oczekiwanej @. Ostatni mój cykl trwał 50 dni i byłby jeszcze dłuższy gdyby nie Luteina. Jednak mam mały problem. Nie wiem jak mam
Czytaj dalej