AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #105797

    aniaos

    wlasnie dostalismy na rocznice slubu. bylam dosc sceptycznie nastawiona do prezentu, bo nie naleze do piekacych i gotujacych ;), ale trzeba bylo wyprobowac… pierwsze koty za ploty – probowalam sama cos sklecic z maki i wyszedl totalny, polsurowy gniot. kupilam wiec w tesco gotowe mieszanki i … definitywnie skonczylismy z chlebem kupnym.
    pieczony jest przepyszny, chrupiacy, cieplutki. i jak w domu pachnie!
    automat z biedronki, kosztowal 149 zl. mozna w nim upiec chleb, zrobic dzem, zagniesc ciasto /na pizze, pierogi, makaron. itp./, upiec chalke albo ciasto drozdzowe z owocami.

    #3897245

    rena12

    znaczy w tesco jest magiczna mieszanka z której po iluś tam zaklęciach robi się chleb? nie trzeba zakwasów, mąki, drożdży i takich tam?



    #3897246

    aniaos

    Zamieszczone przez rena12
    znaczy w tesco jest magiczna mieszanka z której po iluś tam zaklęciach robi się chleb? nie trzeba zakwasów, mąki, drożdży i takich tam?

    no nie tylko w tesco, ale tam akurat znalazlam najtaniej, bo za ok. 5 zl/kg /czyli dwa chleby/. trzeba dodac drozdze lub zakwas – do wyboru, i wode.
    czy magiczna? 😉 na pewno wygodna – w normalnych przepisach musialam miec make zytnia, make razowa, make pszenna jakis tam typ, etc. tu mam gotowca – dl amnie bardzo wygodne.

    #3897247

    mata-hari

    Ciekawe tylko, co jest w składzie tej mieszanki i ile jest tam chemii 😉

    #3897248

    ciapa

    Nie ma mowy
    Nie kupuje
    Wystarczy mi chleb, który małż w piekarniku piecze
    I tak mi po nim dupsko urosło:Boje się:

    #3897249

    aniaos

    Zamieszczone przez Mata_Hari
    Ciekawe tylko, co jest w składzie tej mieszanki i ile jest tam chemii 😉

    zalezy od mieszanki: 3 albo 4 rodzaje maki w roznych proporcjach.
    chemii wiec pewnie tyle, co i w kazdej z mak osobno.

    Zamieszczone przez ciapa
    Nie ma mowy
    Nie kupuje
    Wystarczy mi chleb, który małż w piekarniku piecze
    I tak mi po nim dupsko urosło:Boje się:

    a to jest wlasnei przeogromny minus :Fiu fiu:
    od stycznia praktycznie chleba nie jadlam, sporadycznie bagietke zapiekana z maslem czosnkowym :Wstyd:
    a teraz potrafie zjesc nawet 2 kromki takiego cieplutkiego chleba z maslem, serkiem, pomidorkiem …
    i tez czuje, jak mi szanowna rosnie :Boje się:



    #3897250

    aborka

    ja kupowałam chleby „chleb polski” i tam chemii nie ma. w mixach z lidla sa dodatki. a teraz to mi mamusia robi chleb na 3 zakwasach :), mi sie piec juz nie chce 🙂

    #3897251

    kotagus

    Zamieszczone przez AniaOS
    wlasnie dostalismy na rocznice slubu. bylam dosc sceptycznie nastawiona do prezentu, bo nie naleze do piekacych i gotujacych ;), ale trzeba bylo wyprobowac… pierwsze koty za ploty – probowalam sama cos sklecic z maki i wyszedl totalny, polsurowy gniot. kupilam wiec w tesco gotowe mieszanki i … definitywnie skonczylismy z chlebem kupnym.
    pieczony jest przepyszny, chrupiacy, cieplutki. i jak w domu pachnie!
    automat z biedronki, kosztowal 149 zl. mozna w nim upiec chleb, zrobic dzem, zagniesc ciasto /na pizze, pierogi, makaron. itp./, upiec chalke albo ciasto drozdzowe z owocami.

    Może będziesz wyjątkiem, ale obserwowana reguła jest taka – po pierwszej euforii „własnego chleba” po pewnym czasie przestaje się chcieć wyjmować maszynę z szafki. Nie dość, że … rośnie, to i rachunki za prąd robią się niepokojąco duże.

    #3897252

    aborka

    Zamieszczone przez kotagus
    Może będziesz wyjątkiem, ale obserwowana reguła jest taka – po pierwszej euforii „własnego chleba” po pewnym czasie przestaje się chcieć wyjmować maszynę z szafki. Nie dość, że … rośnie, to i rachunki za prąd robią się niepokojąco duże.

    ja mam jeszcze ten problem ze wypieki na drożdzach włączaja mi czujnik gazu i alarm… :). kiedys nastawiłam na noc chleb… zaczłeło wyc 10 mi od początku pieczenia… az do konca. Teraz jak na noc wstawiam to pod wyciąg włączony…

    no i mamusi chlebek lepiej wychodzi. mi sie nie chce zakwasami bawić..

    #3897253

    aga4

    Czyżby to firma Clarus? mąż kupił i na razie kicha…
    Piekłam wcześniej w domu chleb w piekarniku i wychodził w tym mechaniznie zakalce same?
    Podaj może nazwę tego gotowca z tesco z Lidla też nie wyszedł nam



    #3897254

    aniaos

    Zamieszczone przez aborka
    ja kupowałam chleby „chleb polski” i tam chemii nie ma. w mixach z lidla sa dodatki. a teraz to mi mamusia robi chleb na 3 zakwasach :), mi sie piec juz nie chce 🙂

    w tesco jest wlasnie „chleb polski” – cena od niecalych 5 zl do niecalych 6 zl. za kg

    Zamieszczone przez kotagus
    Może będziesz wyjątkiem, ale obserwowana reguła jest taka – po pierwszej euforii „własnego chleba” po pewnym czasie przestaje się chcieć wyjmować maszynę z szafki. Nie dość, że … rośnie, to i rachunki za prąd robią się niepokojąco duże.

    calkiem mozliwe – na razie idzie nam niezle i wciaz chce sie piec chleb.
    za prad placimy bardzo duzo, wiec raczej mocno tego automatu nei odczujemy /przy 4 piecach akumulacyjnych wlaczonych 24h/dobe :Fiu fiu:/

    Zamieszczone przez Aga4
    Czyżby to firma Clarus? mąż kupił i na razie kicha…
    Piekłam wcześniej w domu chleb w piekarniku i wychodził w tym mechaniznie zakalce same?
    Podaj może nazwę tego gotowca z tesco z Lidla też nie wyszedł nam

    dokladnie clarus. ja jestem naprawde bardzo zadowolona – chleb wychodzi pierwszorzedny. nawet moj starszy syn i maz, ktorzy maja dlugie zeby do ciemnego pieczywa, chleb orkiszowy pieczony w domu pochlaniaja w tempie ekspresowym.
    w tesco kupuje mieszanki „chleb polski”. jest ich calkiem sporo, stoja na regale obok zwyklych mak.
    gdzies czytalam, ze przepisy na chleb pieczony w piekarniku nie moga byc wykorzystywane do pieczenia w automacie :Hmmm…:. ja robie tak,jak jest napisane na opakowaniu mieszanki – nastawiam na program podstawowy i gotowe.

    #3897255

    kotagus

    Maszyna do chleba a wyrabianie ciasta

    Mam pytanie do tych, które wykorzystały tę opcję. Jak to technicznie wygląda?
    Wrzucam składniki, włączam, czekam i i potem taką miękką masę wyciągam? Rozpaczliwie poszukując w niej mieszadeł? 😀 Jakoś zawsze mnie to zastanawiało i nie odważyłam się zagniatać ciasta drożdżowego ;D



    #3897256

    aniaos

    Zamieszczone przez kotagus
    Mam pytanie do tych, które wykorzystały tę opcję. Jak to technicznie wygląda?
    Wrzucam składniki, włączam, czekam i i potem taką miękką masę wyciągam? Rozpaczliwie poszukując w niej mieszadeł? 😀 Jakoś zawsze mnie to zastanawiało i nie odważyłam się zagniatać ciasta drożdżowego ;D

    Ja pieke z mieszadlami :Niepewny:

    #3897257

    chilli

    Zamieszczone przez kotagus
    Wrzucam składniki, włączam, czekam i i potem taką miękką masę wyciągam? Rozpaczliwie poszukując w niej mieszadeł? 😀 Jakoś zawsze mnie to zastanawiało i nie odważyłam się zagniatać ciasta drożdżowego ;D

    tak 😀

    ja tak zagniatam ciasto na pizze :Fiu fiu:

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close