Forum: Książka kucharska
Sekcja: Wielkanoc
Baaardzo proszę o przepis na żurek
Kochane mamusie bardzo proszę o jakiś przepisik na żurek. Ostatnio jadłam i bardzo mi smakował.
Z góry dziekuję i serdecznie i ciepło pozdrawiam.
Sylwia i Tymek ur. 08.01.2004
6 odpowiedzi na pytanie: Baaardzo proszę o przepis na żurek
Re: Baaardzo proszę o przepis na żurek
A masz możliwość dostania prawdziwego zakwasu, bo taki z tytki to się nie umywa!
A tak to gotujesz wywar z warzyw i mięska (może być kura albo jakieś inne + do tego kawałek boczku, może być sama skóra), potem do czystego wywaru dodajesz zakwas ( tyle żeby ci smakowało, w zależności czy lubisz mniej czy bardziej kwaśny) pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek (albo jakąś kiełbasę) i tak samo cebulę, mięso z wywaru ( oprucz boczku), majeranek i inne przyprawy i czosnek. Można jeszcze dodać marchewkę z wywaru- pokrojoną w kostę albo rozduszoną widelcem. Można podać z ziemniakami pokrojonymi w kostkę albo z jajem na twardo. Jak bardzo ci zależy a nie masz dostępu do zakwasu to mogę ci jeszcze podać przepis na takowy
Anka i Staś (23.02.04)
Re: Baaardzo proszę o przepis na żurek
ja poproszę przepis na zakwas (ja robię tak, że mąkę żytnią zalewam wodą i dodaję czosnku, ale najczęściej mi to pleśnieje zanim się zakwasi – nie wiem czy to zależy od wody, od mąki, temp. czy od wszystkigo naraz? Może masz jakiś sposób na to?)
Gabi
Re: proszę o rzepis na zakwas
Bardzo proszę o przepis na zakwas.
Czy do żurku nie dodajesz grzybków, bo ten żurek który jadłam zawierał jakieś grzybki? Nie wiem tylko jakie.
Przepisik brzmi smakowicie, mam nadzieję, że mi się wyjdzie.
Pozdrawiam
Sylwia
Re: proszę o rzepis na zakwas
1kg żytniej mąki razowej
3l wrzącej wody
posiekany ząbek czosnku
kromka razowego chleba
do słoja lub glinianego garnka wsypujesz mąke i zalewasz taką ilością wrzącej wody żeby się zrobiło żadkie ciasto. jak ostydnie dodać resztę wody czosnek i kromkę razowca. obwiązać naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce. po 3 dniach powinno być gotowe. w lodówce można trzymać do 2 tygodni. Jakby się pojawiła pleśń to spróbuj zakwas bo to pewnie ta “dobra” pleśń. Taka sama się pojawia jak robię zakwas do barszczu. trzeba zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić
powodzenia w kwaszeniu i gotowaniu
Anka i Staś (23.02.04)
Re: Baaardzo proszę o przepis na żurek
ja troche nie na temat
ale mój Mikołaj urodził sie 07.01.2004 (o 23.45)
pozdrowienia dla Ciebie i maleństwa
Joanna mama Mikołaja 🙂
Re: Baaardzo proszę o przepis na żurek
Dzięki za pozdrowienia.
Bardzo miło jest coś takiego przecztać.
Mój Tymuś urodził się o 18.15 przez CC.
My jesteśmy z Torunia a Wy?
Całuski dla Ciebie i Mikusia 🙂
Pa
Sylwia i Tymek
Znasz odpowiedź na pytanie: Baaardzo proszę o przepis na żurek