Składniki:
– 3-4 dojrzałe banany (mogą być czarne)
– 1/2 kostki roztopionego masła (100g),
– 1 jajko,
– 1/2 szkl. cukru,
– cukier waniliowy,
– 1,5 szkl. mąki,
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka sody,
– bakalie jak ktoś lubi – ja dodałam ok. 1/2 szklanki posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich
1. Banany zmiksować blenderem, jak bardzo dojrzale to rozgnieść widelcem można
2. Dodać roztopione masło, następnie cukier, cukier waniliowy, jajko, wymieszać, na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli, na końcu dodać bakalie.
3. Wlać do formy (keksówka mała), piekę w formie wyłożonej papierem do pieczenia 55-60 min. w 170 stp. ( bez termoobiegu)
Polecam, bo chociaż nie przepadam za bananami ciasto mi smakuje i przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę 🙂
15 odpowiedzi na pytanie: babka bananowa (chlebek bananowy)
Dzięki
jutro robię!!!!
a na jakiej wielkości blachę ta ciacho? na taką tradycyjną prostokątną? czy taką babkową?
taką małą keksówkę – 12×25 cm (w takiej piekłam)
Mąż mi kupił prawie zielone banany – i muszę poczekać
poczekaj, z zielonych nie rób, muszą być naprawdę dojrzałe, pozdr
**słodka fotka*
Chwalę się..
Zrobiłam. Bardzo prosto. Ciekawy smak – jadłam coś takiego po raz pierwszy.
Bardzo udana babka.
I znowu studzi się – robiłam z synkiem, który zajął się bananami i to mu się baaaaaaardzo podobało.
cieszę się, że smakowalo
moje właśnie siedzi w piekarniku 🙂
zrobiłam i pycha!!
polecam – szybko i smacznie:)
ja dodałam kawałki czekolady do środka i polewa na ciasto
Wczoraj upiekłam,a dzis podałam do kawki i pycha:) A małym jak smakuje
cieszę się, że wam smakuje 🙂
Muszę to napisać – BABKA BANANOWA to u nas hicior!!!
Robimy to prawie dwa razy w tygodniu i zjadamy w pół dnia.
DZIĘKI za przepis
Bardzo się cieszę 🙂
My już się przejadłyśmy, zresztą jadam ja i Ania tylko 🙂
A mozna zamiast sody proszku do pieczenia dac?
przypuszczam, że można, ale nie próbowalam, zawsze z sodą robiłam
Znasz odpowiedź na pytanie: babka bananowa (chlebek bananowy)