Podawalam ten przepis 2 lata temu, ale jbabka jest tak dobra, ze przypomonam go 🙂
150g nutelli
5 jaj
200g cukru
200g miekkiego masla
150g maki 200g mielonych orzechow laskowych (moga byc cwiartki)
olejek waniliowy
Maslo polaczyc z 150g cukru(ja daje cukier puder_latwiej sie uciera).Ucierac dodajac stopniowo zoltka. Pod koniec wsypac make i orzechy(zawsze mieszam orzechy z odrobina maki, wtedy nie opadaja),podzielic mase na 2 czesci.Do jednej porcji dodac kilka kropli olejku waniliowego(mozna dodac rowniez 4 lyzki ajerkoniaku),do drugiej porcji dodac nutelle. Bialka ubic dodajac stopniowo reszte cukru (50 g). Piane podzielic na 2 czesci,wylozyc na obie porcje ciasta i delikatnie wymieszac. Na dno formy do pieczenia(z kominem)wylac mase nugatowa, a nastepnie waniliowa. Spiralnym ruchem przeciagnac przez ciasto widelcem,aby powstal marmurek.Wstawic do nagrzenego piekarnika(175-200st.) i piec 60 min. Przeprowadzic probe patyczkiem. Mozna polac babke polewa zrobiona ze 150g cukru pudru roztartego z 2-3 lyzkami ajerkoniaku.
SMACZNEGO!!!
33 odpowiedzi na pytanie: Babka "Marmurek z nutella" – pyszna :)
hmmmm….. hmmmmam kupę orzechów mielonyh i nie wiem o z nimi zrobić i chyba wykorzystam Twój przepis:)
az mi slinka poleciala, bo ja pies na nutelle jestem 😉 Ale nie wiem czy zrobie, bo jak zrobie to sama wtrabie, a ile to kalorii ma? Przezornie nie podalas 😉
😀
Jane świetnie Twoje dziewczynki wyszły na zdjęciu:)Wygląda to jakby Martinka zazdrościła Małgosi,że jest wrózką i minę ma taką obrażoną;)hmmm
Kotus, naprawde polecam ten przepis 😉
🙂
1 porcja ma 340 kcal.Ja zamierzam pochlonac kilka kawalkow 😀
no tak bym chciała upiec tą babkę,bo aż ślinka mi leci,ale…
ja na dieie lekkostrawnej
mąż sie odchudza
1 córka uczulona na orzechy
4 córka uczulona na kakao
zostały tylko 2 córki,które mogłyby to ciasto opedzlowaćhmmm
no i co?:) my wszyscy mamy patrzec jak one 2 sie zajadają?hmmm:)
a z tymi orzechami powaznie nie wiem o robić…hmmmTeściowa namieliła mi kupę orzechów i lezą:(
kotus, ja tez na dietce, ale tej babki nie odpuszcze:)
Zeczywiscie niezbyt dobre ciast dla corek.
ja orzechow nie mam i musze kupic, wiec ciesz sie, ze masz:)
taaa… żadna mi radość zaraz mi zjełczeją od tego leżeniahmmm
Już się zastanawiam żeby choc je zuzyć na zdrowe owsiane ciasteczka:)Czekam,az kantalupa poda swój przepis:)ale nad babką ciągle mysle;)
Hehe, rzeczywiscie tak wyglada, choc ona jeszcze za mala, zeby sie o takie rzeczy obrazac 🙂
To moze jednak skusze sie i zrobie na urodziny Malgosce. Przyjda dzieciaki, wiec moze uda im sie zezrec choc polowe przede mna, hahaha
A nie trzeba proszku do pieczenia?
Nie trzeba:)
babka ladnie rosnie – oczywiscie nalezy ja piec w formie do babek z tuleja. Dzisiaj ja robie, ale bedzie zapach:D
a ile tego cukru trzeba dać do ubijania tych białek?? bo nic nie pisze a ja kompletny brak talentu i wiedzy na temat pieczenia ale porywam się na ten przepis i licze że wyjdzie 🙂
do piany trzeba dac 50 g cukru:)
Zapomnialam uwzglednic cukier w skladnikach, ale juz edytowalam:)
Mam nadzieje, ze babka wyjdzie:) Daj znac i smacznego 🙂
Dałam pół łyżeczki proszku, bo troche mi to było podejrzane i jest git!
Ja nie daje proszku, tez jest git 😉
Jeszcze nie wiem czy pyszna, bo czeka na niedzielne śniadanie. Ale najważniejsze, że wyszła( a mi żadko wychodzą wypieki) i wygląda apetycznie (:
ciesze sie:)
Daj znac jak smakowala
Babę rzeczona zrobiłam- wyszła super – te kawałki orzechów- mmmmm 😀
Zrobiłam ją z orzechów włoskich, bo laskowych nei miałam i wyszła super. To przeciągniecie widelcem mi niep omoglo – miałam dwie warstwy po upieczeniu, co nie przszkodzilo pochłonać baby w ciagu wieczora 🙂
Jedynie co, ale to juz indywidualna sprawa, na drugi raz ( a bedzie drugi i trzecii czwarty!!!) dam mniej cuku.
Przepis fajny, robiłam z 3letnia córeczką- była zachwycona 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Babka "Marmurek z nutella" – pyszna :)