Święta za pasem także chciałam się z Wami podzielić świetnym chociaz na pierwszy rzut oka kosmicznym 🙂 przepisem na babę wielkanocną.
6 jaj
cukru tyle ile waży 6 jaj
mąki tyle ile ważą 4 jaja
masła tyle ile ważą 2 jaja 🙂
cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soku z cytryny lub szczyptą soli (to usztywni pianę); dodawać stopniowo cukier, aż do jego roztarcia. Do białek z cukru dodać żółtka – wszystko to ubijamy trzepaczką lub mikserem. Następnie już drewnianą łyżką dodawać przesianą mąkę z proszkiem a na koniec roztopione ciepłe masło. Babkę piec w dużej formie około 40-45 min w temp. 180 stopni. Babkę posypać cukrem pudrem… Smacznego
Babka ma wyjątkowy piaskowo – biszkoptowy smak.
17 odpowiedzi na pytanie: Babka Wielkanocna – polecam !
Wszystko trzeba ważyć 🙂 A ja wagi się pozbyłam niedawno. Może macie jeszcze jakieś fajne pomysły na babkę?
Poszukam mniej więcej ilości przeliczonych na szklankę… kiedyś robiąc tą babkę sprawdziłam dla koleżanki, która nie ma wagi i bała się tego przepisu 😉
:Dprzepis nie zły:)tylko mam problem z tym, ze nie mam wagihmmma moglabyś w przyblizeniu podac iloś dag?:)
A wypróbowałas ten przepis?rzeczywiśie jest dobry?:)
Przepis mam od jakiś 15 lat kiedy jako nastolatka pomagałam mamie w kuchni. Ukazał się wówczas w Wielkanocnym Poradniku Domowym i stał się naszym ulubionym przepiem na babkę.
Robiony wielokrotnie – nie tylko w Święta 🙂
A więc tak: przeważyłam duże jajka “L” i wyszło tak:
– 38 dkg cukru;
– 25 dkg mąki;
– 12 dkg masła
a w przeliczeniu na szklanki:
– 1 i 3/4 szkl. cukru
– 2 szklanki mąki,
– ciut więcej niż pół kostki masła.
Mam nadzieje, że teraz bedzie łatwiej 🙂 Pozdrawiam już Świątecznie
Joka dzięki, za te przeliczenia 🙂
O! To dobrze, ze kupiłam wagę:)
Joka, a czy piekłaś ta babę w takiej brytfannie typu kopczyk czy jak to nazwać, nie wiem…
Moja brytfanna o takim kształcie jest duża, nalałam do niej wody aby zmierzyć, wyszło 2 litry. Czy mogłabys zmierzyć swoją, bo jeśli masz mniejszą, to wiedziałabym aby zwiększyć składniki razy dwa.
Tak, tak chyba się tak ta forma nazywa. Generalnie taka duża typowa do babki – zmierzę dzisiaj ile mi wody do niej wchodzi i dam znać ale ciasta wychodzi b.duzo z tego przepisu takze na pewno nie musisz podwajać porcji. Odezwe sie popołudniu.
Joka,przypominam się:)
CIKU, przepraszam, ze dopiero teraz…
zmierzyłam moją forme, jest duża – weszło mi po brzegi prawie 3 litry wody. Także jak będziesz widziała, że masz dużo ciasta to możesz zrobić kilka bałych babeczek w foremkach jak na dufinki albo takich papierowych jednorazówkach, do swięconki w sam raz !
Dzięki, nie jest za późno – dopiero dziś będę robić.
Wesołych Świąt:)
Podbijam
Będę robić małe babeczki jak muffinki i nie wiem jak długo je piec- 20 min starczy?
Robię w sobotę 🙂
W tym roku też robię 🙂
W tym roku też robię 🙂
W tym roku też robię 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Babka Wielkanocna – polecam !