Badania hormonów – proszę o interpretację

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #32981

    anusia25

    dziewczynki, ktore się na tym znacie – przeanalizijcie moje wyniki

    – w 21dc poprzedniego cyklu, czyli niecałe 7 dni po ovu – faza lutealna
    Estradiol 103, norma 27-246 pg/ml
    Progesterom 9,7, norma 0,95-21
    FSH 3,5, norma 1,2-9
    Prolaktyna 9,8, norma 1,2-25
    Testosteron 125, norma 10-144
    Konsultowałam z ginką i powiedziała, że wszystkie normie i nie ma sensu dalej drążyć w tych moich hormonach

    Jednak, aby się uspokoić postanowiłam zrobić też w obecnym cyklu to co trzeba, czyli:

    – w 3 dc
    FSH 6,4 mlU/ml
    Estradiol 59,9 pg/ml
    LH 3,6 mIU/ml
    Wszystkie w normie, ale LH jednak nisko, powinno byc koło 6.

    – i w 16 dc. niby srodek cyklu, czyli okres okołoowulacyjny. No i FF (po stymulacji) wyznaczył mi ten dzień na ovu.
    FSH 6,9 norma 5,8-21 mlU/ml
    LH 10,6 norma 17-77 mlU/ml
    Estradiol 108m norma 34-400 pg/ml

    Znów LH nisko … i już nie w normie! Cykle mam srednio 31 dniowe, czyli powinna być w tym dniu ovu. A może była wczesniej i stąd ten wynik LH, bo norma dla fazy lutealnej 0-14 mlU/ml

    Co o tym myslicie? O czym swiadczy ta niedomoga LH?
    Czy to znaczy, że nie miałam ovu?

    Czy mam z nimi biec do ginki?
    czy może moje „wspomagacze”: wiesiolek, castagnus, hormel_S mogły je rozchwiać?

    Proszę mocno o radę

    Ania

    wykres Ani

    Edited by Anusia25 on 2003/11/27 12:37.

    #435503

    marti1

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Anusia,

    Tak faktycznie wygląda jakby LH nie podskakiwało na owu..czyli jakby owu nie było…czyli niepękające pęcherzyki..

    Ale takie badania to za mało żeby to stwierdzić bo musiałabyś dokładnie wiedzieć, że 15 lub 16 miałaś owu..bo tylko wtedy jest podwyższone LH….
    Teraz bardzo ważne będzie badanie progesteronu w 21 dc.. bo ono powie więcej czy raczej odbyła się owu (po progesteronie). Jeżeli z progesteronem nie będzie problemu to po prostu nie trafiłaś w owu z tym badaniem…

    Jeżeli będziesz się bardzo niepokoić to możesz zrobić jednego miesiąca monitoring owu i wtedy się okaże, czy pęcherzyki pękają!!

    Ale jak dla mnie wszystko jest na dobrej drodze i nie masz co się martwić….nawet tym stosunkiem Lh do FSH 2:1 a nie 1:1.. to też nie musi świadczyć, że owu się nie odbędzie ale warto to podrążyć jak ma się siłę i czas….moja kumpela zaszła w ciążę w cyklu w któym stosunek LH do FSH był 2:1 i lekarze nie dawali jej szans na owu….

    Główka do góry i daj znać jak wyniki 21 dc…
    Buziak,

    Marti z aniołkiem i wielką nadzieją



    #435504

    anusia25

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Marti – FF wyznaczył mi ovu właśnie na 16 dzień.
    Poza tym czy niepękające pęcherzyki mają wpływ na tempkę? No bo niby był duży spadek, tak jak powinno być gdy jest ovu?
    A teraz tempka rośnie.

    W którym dc zrobić w moim przypadku monitoring, by stwierdzić czy pękły pęcherzyki?

    Ania

    wykres Ani

    #435505

    marti1

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Anusia,

    Czy mają wpływ na tempkę to nie wiem…przyznaję…ale monitoring trzeba robić w różnych dniach cyklu…lekarz CI powie…zaczyna się około 7 dc…przy cyklach Twojej długości i robi się USG co parę dni, żeby obserwować pęcherzyki i obserwować kiedy pękają…wtedy też lekarz jest wstanie wskazać dokładnie najlepszy czas na przytulanko…w końcu dzięki temu nasza Betsi nosi kruszynke pod sercem….

    Ty też będziesz nosiła…:-)))

    Marti z aniołkiem i wielką nadzieją

    #435506

    gablysia

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Cześć Aniu,
    Myślę że szukasz guza. To że LH nie było w normie nie oznacza ze jest coś nie tak. FF swoje a organizm swoje. Może owulacja odbyła się następnego dnia albo dzień wcześniej? Tego nie możesz stwierdzić, bo jak to mówi lekarz na bocianie, dowodem na przebytą owulację jest tylko i wyłącznie ciąża.
    Udaj się na monitoring, wtedy się uspokoisz.
    I nie kłuj się tyle razy w cyklu, bo będziesz mieć zrosty na żyłach.
    Trzymaj się i nie denerwuj, to na prawdę nie pomaga.

    Gabi – to już 18 mies. starań o maluszka

    #435507

    agahh

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Ja na twoim miejscu zbadalabym jeszcze tsh,t3,t4 (czyli tarczyce)i prolaktyne z obciazeniem,ktora tak jak FSH i LH nalezy rowniez do grupy gonadotropin wydzielanych przez przysadke.Tak jak pisze Marti warto bylo by zrobic monitoring by sprawdzic jak wzrastaja pecherzyki no i tu rowniez popieram zdanie Marti o zbadaniu miedzy 6 a 8 dniem po owu progestreonu i estradiolu lub estrogenu by zobaczyc czy owu sie odbyla

    wiesiolek.castagnus.witB.E
    temperaturki aguski



    #435508

    targo

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Witaj Aniu,
    tak czytam te Twoje wyniki i się zastanawiam czy prolaktynę robiłaś z testem-tabletką. Pytam o to ponieważ ja ostatnio tez robiłam hormony w 8 dc i bez tabletki wyszła norma a z tabletka trochę powyżej normy. Estradiol przez to miałam niższy – tak jak w pierwszej fazie . Moja ginka powiedziałam ,ze bardzo czesto dziewczyny nie robia badania z testem i przez to są mylne wyniki.

    Pozdrawiam
    Sylwia

    #435509

    anusia25

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Gabi – dzięki ogromne.
    Wiesz, może to prawda, że szukam guza. Ale już dostaję świra przez te nizachodzenie.
    FF zaznaczył mi ovu na 16dc, a czułam ją 14dc, więc może to jest przyczyną niskiego LH. Bo skoro ovu była 2 dni wczesniej to LH już spadło. Tak sobie na razie to tłumaczę.

    Na monitoring wybiorę się w przyszłym cyklu.
    Dzięki jeszcze raz za pocieszenie

    Ania

    wykres Ani

    #435510

    anusia25

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Aga – a w który dc zrobić tsh, t3, t4?
    Prolaktynę (też obciażoną) i progestreron zrobię 7 dni po ovu… tylko qrcze, teraz sama nie wiem kiedy? Bo FF zaznaczył mi ovu na 16dc, a ja czułam ją 14dc.

    Na monitoring wybieram się w przyszłym cyklu około 8dc. Czy już będzie widać jakieś pęcherzyki?

    Dzięki Aga za info 🙂

    Ania

    wykres Ani

    #435511

    anusia25

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Sylwia – z tabletką? Ja robilam normalnie, tylko z krwi. Bo nawet wtedy nie wiedziałam, że jest cos takiego jak prolaktyna obciążona.
    Ale za parę dni (ok. 7 po ovu) zrobię obciążoną i progesteron.

    Dzięki za odpowiedź

    Ania

    wykres Ani



    #435512

    marti1

    Re: Badania hormonów – proszę o interpretację

    Anusia,

    Tarczycę najlepiej robić w II połowie cyklu…w 8 dc na pewno będzie widać już pęcherzyki….

    Marti z aniołkiem i wielką nadzieją

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close