Bagietka czosnkowo-serowa

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #113445

    ilto

    Wlasnie sie zajadam …..pozniej bedzie przepis.

    #5153850

    Anonim

    aż mi ślinka pociekła
    dawaj ten przepis szybko:Hyhy:



    #5153851

    ciapa

    Nie schudnę no….

    #5153852

    ilto

    Przepis :
    z tej porcji wychodza dwie bagietki

    Skladniki:
    -250 ml cieplej wody
    -1 lyzka miodu
    -2 i 1/4 lyzeci suchych drozdzy (ja mialam suche ale znalazlam taki przelicznik na swieze 7g suchych = 25g swiezych)
    -1 lyzeczka soli
    -3 szklanki maki pszennej
    -olej od smarowania
    -ok 15-20 dkg sera zoltego (pokrojonego w plasterki)
    -ok 50 g masla czosnkowego (ja go robilam sama: przepuscic 2 zabki czosnku przez wyciskarke, dodac szczypte soli i lyzeczke pokrojonej natki pietruszki – ja dawalam wysuszona bo nie mialam swiezej. Utrzec to wszystko z miekkim maslem)

    Wykonanie :
    W miske wlac cieipla wode doadac miod i drozdze. Odczekac z 5 minut zeby drozdze zaczely peczniec. Nastepnie dodac sol i make (porcjami ) i zagniesc ciasto. Ja wyrabialam mikserem z koncowka „hakiem” na najnizszych obrotach. Dobrze wyrobic az ciasto nie bedzie przyklejac sie do reki. Nastepnie posmarowac brzegi miski i ciasto olejem i odstawic do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, uderzyc je by opadlo. Podzielic na dwie czescie i uformowac bagietki. Ja ja dodatkowo skrecam wtedy sie nie kurcza. Wylozyc na blaszke, przykryc i pochekac az podwoja swoja obietosc ponownie. Nastepnie nagrzac piekarnik do 200 stopni i wstawic blaszke z bagietkami i w tym czasie zmniejszyc temperature pieczenia do 180 stopni. Piec ok 20 minut. w tym czasie rozpuscic maslo czosnkowe. Po uplywie 20 minut wyjac bagietki z piekarnika i posmarowac je z wierzchu roztopionym maslem (nie wszystkim) i wstawic ponownie na ok 5 minut do piekarnika. Gdy wierzch zacznie byc zlocisty wyjac bagietki i odstawic na ok 10-15 minut do ostygniecia. Po tym czasie, nozem do krojenia pieczywa ponacinac wpoprzek. Posmarowac jeszcze raz reszta stopionego masla a w srodek miedzy naciecia wlozyc plasterki zoltego sera. Wstawic ponownie do piekarnika na ok 5 minut az ser zacznie sie topic. Wyjac i sie zajadac.

    #5153853

    sanddii

    Mmm…
    Ależ smakowicie to wygląda. Z wielką chęcią bym taką sobie teraz zrobiła 🙂

    #5153854

    ewike

    ech!



    #5153855

    agatahubert

    uwielbiam pieczywo z masełkiem czosnkowym;)
    moi panowie też , trzeba będzie zrobić

    #5153856

    hugonek14

    mniam mniam

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close