Bananowiec

Widziałam na forum, ze sa 2 przepisy na bananowiec – moj jednak jest zupełnie inny. Chętnie się podzielę:

Bananowiec – czyli bardzo szybkie, bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto. Jak nie mam pomysłu na coś słodkiego – to robię albo muffinki albo właśnie bananowiec. Jest to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast.

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 szkl. cukru
2 jajka
3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze)
1 i 3/4 szkl. mąki (daję 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
olejek waniliowy, pomarańczowy czy jaki się tam nawinie pod rękę (parę kropel)

W mikserze połaczyć olej i cukier (tak bez szału i nie na gładko – zakręcić tylko parę razy żeby się połaczyło). Od razu przyznaję – nie robię tego w mikserze tylko w dużym malakserze – no… taki automat z duża michą i nożami do krojenia warzyw.

Dodać jajka, dodać zgniecione banany (właśnie dlatego nie robię tego w mikserze, bo nie chce mi się gnieść bananów 🙂 A do malaksera wrzucam banany pokrojone w około 3-5 cm plastry i te noże załątwią resztę 🙂 ). Później dodać całą resztę. Piec ok. 90 minut w temperaturze 160 stopni.

Całe ciasto (bez wyjmowania składników z szafek 😉 ) wyrabia się około 5 minut, wkłada do wysmarowanej formy i tyle.

smaczego łasuchowania 🙂

ps. gwarantuje, że każdy kto nie wie, że w środku są banany tego nie zgadnie 🙂 Będą padały: może miód? Może mak? A co tam w środku jest…nie mogę zgadnąć 🙂 Ale nikt nie trafi, że banany 😀

28 odpowiedzi na pytanie: Bananowiec

ciapa2011-06-24 18:30:57

Na pewno spróbuję, Mamroć a jak robisz muffiny na słodko, można z tego ciasta?

2011-06-25 08:54:39

Zamieszczone przez ciapa:Na pewno spróbuję, Mamroć a jak robisz muffiny na słodko, można z tego ciasta?

Ciapa – obawiam się, ze nie nie przejdzie to ciasto musi sporo posiedzieć w piekarniku….a muffinki sa szybciutkie – parenascie minut max 20 i gotowe.
Masz tutaj pare moich przepisów na słodkie muffinki:

[Zobacz stronę]

aisa-m2011-06-25 11:28:53

UWAGA będę dziś piec a ja do pieczenia hmmm … gotować uwielbiam ale pieczenie średnio mi idzie.
Na jaką formę wylewasz to ciasto? Chodzi mi o to aby za cienkie nie wyszło 🙂

okruszek2011-06-25 14:53:52

Przepis wydaje się bardzo fajny, a zdjęcie to już mnie w ogóle przekonało – aż się zaśliniłam 😀

A ciasto siedzi w piekarniku :Wow!: Już pięknie pachnie, a przez szybkę widziałam, że ładnie rośnie :Cwaniak:

Dzięki za przepis! 😀

Edytuję, bo się do ciasta dobrałam 🙂 Wyszło super!!! :Wow!:
Jeszcze gorącego zjadłam jeden kawałek, bo nie mogłam się powstrzymać 😀
Moje jest trochę ciemniejsze, bo w trakcie robienia się zorientowałam, że mam tylko pół szklanki mąki, więc resztę dałam razowej pszennej.

aisa-m2011-06-25 21:30:50

Mamrotka więcej takich przepisów poproszę :Wow!::Wow!: Wyszło pyszne :Hura!::Hura!::Hura!: Z podziwu wyjść nie mogę jak mało roboty i chyba pieczenie polubię jak podrzucisz podobne :Hyhy::Hyhy::Hyhy:

2011-06-27 06:30:38

Dziewczyny – cieszę się, że smakowało 🙂
Aisa – miałam pisać, że wylewam na średnią okrągła tortownicę, ale już doczytałam, że upiekłaś 🙂

W wolnej chwili wrzuce jeszcze pare fajnych przepisów – ktore ZAWSZE wychodzą 🙂

A i jeszcze jedno – im bardziej przejrzałe banany dodacie (takie nawet z ciemnymi brązowymi plamami) – tym ciasto jest smaczniejsze 🙂

aisa-m2011-06-27 20:57:30

Zamieszczone przez Mamrotka:Dziewczyny – cieszę się, że smakowało 🙂
Aisa – miałam pisać, że wylewam na średnią okrągła tortownicę, ale już doczytałam, że upiekłaś 🙂

W wolnej chwili wrzuce jeszcze pare fajnych przepisów – ktore ZAWSZE wychodzą 🙂

A i jeszcze jedno – im bardziej przejrzałe banany dodacie (takie nawet z ciemnymi brązowymi plamami) – tym ciasto jest smaczniejsze 🙂

Na taką tortownicę też wylałam 🙂
Ogólnie wczoraj byliśmy na grilu na Zakrzówku (zaraz po tym deszczu i na szczęście już było pięknie) i przepis poszedł dalej więc Kraków będzie w najbliższym czasie piekł bananowce 🙂

Czekamy z niecierpliwością na przepisy – muszę muffinki spróbować 🙂

2011-06-28 06:17:57

Zamieszczone przez aisa.m:Na taką tortownicę też wylałam 🙂
Ogólnie wczoraj byliśmy na grilu na Zakrzówku (zaraz po tym deszczu i na szczęście już było pięknie) i przepis poszedł dalej więc Kraków będzie w najbliższym czasie piekł bananowce 🙂

Czekamy z niecierpliwością na przepisy – muszę muffinki spróbować 🙂

Kurdwanów (ja), Prokocim(moje ciocie) i Hala Targowa (moja teściowa) już długo piecze to ciasto 😉

Witam Krakuskę 🙂 Jakoś nie zauwazyłam, że z Krakowa jesteś…gapa ze mnie. :Wstyd:

aisa-m2011-06-28 10:31:56

Zamieszczone przez Mamrotka:Kurdwanów (ja), Prokocim(moje ciocie) i Hala Targowa (moja teściowa) już długo piecze to ciasto 😉

Witam Krakuskę 🙂 Jakoś nie zauwazyłam, że z Krakowa jesteś…gapa ze mnie. :Wstyd:

Ja Krowodrza ale pracuję niedaleko Ciebie w takim razie tuż za Bonarką:)

2011-06-28 10:51:31

Zamieszczone przez aisa.m:Ja Krowodrza ale pracuję niedaleko Ciebie w takim razie tuż za Bonarką:)

No to patrz rzut beretem – ja w Oszołomie czasem zakupy robie 🙂
Trzeba by przemyslec kwestię spotkania sie kiedys w Bonarce na jakies szybkiej kawie 😉

izade2011-06-29 10:57:58

A można by w keksowej foremce upiec???Może ktoś piekł???

Mam “nakrapiane” banany i muszę koniecznie skorzystać z tego przepisu;)

hoholeczka2011-06-29 16:06:36

mmmmmmmm ,….. jak kupię piekarnik to będzie pierwsze ciasto jakie w nim upiekę … mniam … brzmi pysznie

wioletta-w2011-07-01 12:43:22

jutro zrobię,mam nadzieję że mi wyjdzie:)

aneta2011-07-02 07:17:35

robię takie od jakiegoś czasu, tylko właśnie z mąki pełnoziarnistej, jest ciemniejsze niż na zdjęciu 🙂 jest pyyyyycha!

wioletta-w2011-07-02 12:46:16

siedzi w piecu:)
ale jakoś tak boję się robić ciasta z całymi jajkami:Niepewny:
mam nadzieję że wyjdzie:Hmmm…:

kiara2011-07-03 17:48:37

Zamieszczone przez wioletta.w:siedzi w piecu:)
ale jakoś tak boję się robić ciasta z całymi jajkami:Niepewny:
mam nadzieję że wyjdzie:Hmmm…:

Ale dlaczego?
Przecież do większości ciast dodaje się całe jajka.

aisa-m2011-07-03 20:40:45

I znowu był bananowiec i poszedł w jeden dzień bo cały czas leje 🙂

wioletta-w2011-07-05 11:20:12

Zamieszczone przez kiara:Ale dlaczego?
Przecież do większości ciast dodaje się całe jajka.

ja w większości dodaje osobno żółtka i ubitą pianę z białek….
w każdym bądź razie mi nie wyszło….:(zakalec że szok

2011-07-06 07:14:42

Zamieszczone przez wioletta.w:ja w większości dodaje osobno żółtka i ubitą pianę z białek….
w każdym bądź razie mi nie wyszło….:(zakalec że szok

Przykro mi że Ci nie wyszedł – jesteś pierwszą osobą ktorej dałam ten przepis i jej ciasto nie wyszło – bo naprawdę robi się szybko i smakuje wybornie.
Nie mam pomysłu dlaczego wyszedł Ci zakalec.

izade2011-07-07 13:58:32

Zamieszczone przez Mamrotka:Przykro mi że Ci nie wyszedł – jesteś pierwszą osobą ktorej dałam ten przepis i jej ciasto nie wyszło – bo naprawdę robi się szybko i smakuje wybornie.
Nie mam pomysłu dlaczego wyszedł Ci zakalec.

Może za krótko pieczony był????

Robiłam raz…..PYSZOTA!!!!!Zniknął prawie ciepły:Hyhy:
Teraz właśnie siedzi w piekarniku:) i chciałabym żeby zdążył wystygnąć;)

Dzięki za świetny przepis!!!!:)

lali2011-07-08 12:37:49

Właśnie się piecze, pachnie cudnie :Wow!:

Dopisuję,że wyszedł przesmaczny z taka fajną chrupiącą skórką, pół zniknęło i faktycznie nie czuć w nim ani trochę banana 🙂

m-amp-m-s2011-07-08 17:51:55

Zamieszczone przez Mamrotka:Przykro mi że Ci nie wyszedł – jesteś pierwszą osobą ktorej dałam ten przepis i jej ciasto nie wyszło – bo naprawdę robi się szybko i smakuje wybornie.
Nie mam pomysłu dlaczego wyszedł Ci zakalec.

Ja znam tylko jeden powód zakalców – @ :Fiu fiu:

ciapa2011-07-11 18:24:32

Wyszło
Fajne, proste, tylko długo się piecze, nawet smaczne, zdziwił mnie ciemny kolor
U mnie się nie przyjęło 🙁 ale jak ktoś lubi tego typu ciasta to naprawdę dobre

Dalej króluje szarlotka 😀

aga42011-07-26 12:37:27

Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone …
Piekła któraś krócej?

2011-07-26 12:47:18

Zamieszczone przez Aga4:Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone …
Piekła któraś krócej?

Nie ja piekę zawsze 90 minut – może termostat masz walnięty i piecze na wyższej temperaturze?

bejka2011-07-27 14:08:49

nie przepadam za bananowcami, ale miałam banany brązowiejące :Hyhy: i wykonałam ciasto.
Moim zdaniem smaczne. Warto było :Hyhy:

2011-07-28 14:53:27

Zamieszczone przez bejka:nie przepadam za bananowcami, ale miałam banany brązowiejące :Hyhy: i wykonałam ciasto.
Moim zdaniem smaczne. Warto było :Hyhy:

Ciesze się 🙂

ztforka2011-08-16 16:15:07

Zamieszczone przez Aga4:Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone …
Piekła któraś krócej?

Ja piekłam 80 minut z termoobiegiem. Po pół godzinie góra była już bardzo ciemna, więc przykryłam folią aluminiową. Wyszlo super!!

Delikatne, aromatyczne – dzięki:Wow!::Wow!:

Znasz odpowiedź na pytanie: Bananowiec?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Muffinki z salami, oliwkami i serem
Kolejna moja wariacja muffinkowa, tym razem wytrawna - idealne na kolację lub przekąskę w środku dnia. [B]Muffinki z salami, oliwkami i serem[/B] 2 szkl. mąki
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
rzuć palenie
Dziewczyny potrzebuję rady. Mój m kurzy jak smok. Dziś stwierdził, że za dużo kasy idzie mu na fajki i chce rzucić. Myślimy nad plastrami lub tabletkami. Możecie coś polecić? Czy
Czytaj dalej