1/2 kostki Kasi
1 szkl. cukru (moze byc mniej)
2 szkl. maki
1 plaska lyzeczka soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2 jajka
1 szklanka puree z bananow (rozgniesc widelcem lub rozdrobnic mikserem)
orzechy wloskie (fakultatywnie)
Wszystko razem myrdum-dyrdum i do piekarnika 180-200 stopni i ok. 40-60 min.
Robie go w tortownicy lub foremce.
Powinien na wierzchu smakowicie peknac.
Gotowosc do wyjscia z pieca sprawdzam drewnianym patyczkiem. Jak wbity w ciasto wychodzi suchy to mozna ciasto wyjac, gdy mokry to jeszcze z 10 min i kolejna proba.
Smacznego, a jest na prawde smaczny.
Kinga i Oskar (19.12.03)
17 odpowiedzi na pytanie: BANANOWIEC
Re: BANANOWIEC
Brzmi smakowicie, przepadam za bananami i orzechami, na pewno wyprobuje:-))
Ola (16.10.03)
naprawde OK
wyprobowalam…
zrobilam po swojemu
czyli margaryne rozpuscilam i dodalam alkhol
i naprawde tanie dobre ciacho 🙂
POLECAM i ja 🙂
Alicja25 i roczny Lukasz
Re: BANANOWIEC
No to zrobilam :-)) Dodalam roztopiony margaryne tak jak Alicja. Ciasto siedzi w piecu, pachnie smakowicie, tylko jak posmakowalam surowego z resztki na sciankach miski, jakby troche slonawe bylo? To tak ma byc? Bo ta cala lyzeczka soli to mi sie wydawalo wlasnie troche za duzo na ciasto…
…Juz upieczone, sprobowalam oczywiscie ledwo wyjelam z pieca – smaczne ciacho na podwieczorek 🙂
Ola (16.10.03)
Re: BANANOWIEC
A ja juz robilam nawet dwa razy i nie rozpuszczalam margaryny i tak wyszlo. Ciasto pycha, a juz szczegolnie zachwycony byl moj maz.
Re: BANANOWIEC
Brzmi smakowicie i już mam na nie ochotę. Kinga, a ile bananów wchodzi na szklankę puree?
Ania i Szymek (21.07)
Re: BANANOWIEC z tyci modyfikacjami 🙂
Ja jak każdy przepis i ten trochę zmodyfikowałam, ale bardzo delikatnie i wyszło super! Modyfikacje mogą Wam sie spodobać. Dałam trochę mniej soli, dodałam rodzynki, bo bardzo lubię i orzechy też były, a całosć upiekłam w podłuznej formie keksowej i wyszedł taki bananowy chlebek – tak to nazwał mój mąż, bardzo smaczny i poręczny. Myślę, że na “poważniejsze” okazje można go podawać z polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I z babanowego chlebka zrobi się wykwintne cisto bananowe :)) dzięki za przepis.
Polecam rodzynki, ożywiają to ciasto.
Szymon
Re: BANANOWIEC
zrobiłam idealnie wg. przepisu i bleeeeee ciasto było gumowe, nie pachniało nawet bananami, pękło owszem smakowicie i nic więcej. Moi domownicy zjedli (grzeczni sa:) ale przepis mi sie nie sprawdził. Moze coś źle zrobiłam?
Ania
[Zobacz stronę]
Re: BANANOWIEC
juz pewnie wyprobowalas te ilosc bananow, nie moglam odpisac wczesniej. Ja robie z trzech, a czasem jak mam dwa w domu to biore taka ilosc jak mam. I tez wychodzi.
Kinga i Oskar (19.12.03)
Re: BANANOWIEC
dokładnie tak samo wygląda przepis na amerykańskie muffeny, czyli takie małe babeczki z foremek – uwielbiam!!! Ale najlepsze jak jeszcze lekko ciepłe i chrupiące.
Iwcia i Laurusia 26.04.03r
Re: BANANOWIEC
w jakiej duzej tortownicy bo ja mam az trzy wielkosci no i nie wiem w jakiej zrobic bo z przepisu chetnie skorzystam bo moj malzonek uwielbia bananowce
JOANA I VICTORIA 17/04/04
Re: BANANOWIEC
Niezaleznie w jakiej tortownicy zrobisz to i tak bedzie smaczne. Ja juz probowalam naprawde w roznych. Od objetosci zalezy czy bedzie wysokie czy nizsze. Ja mam tortownice o srednicy 23. Zycze smacznego Tobie i mezowi.
Kinga i Oskar (19.12.03)
Re: BANANOWIEC
Ja też robiłam to ciasto ale mi takze wyszło jakieś gumowate. w smaku dobre tylko wyglądalo jak zakalec. A tak apropos czy to ciasto trzeba wymieszać ręcznie czy robotem?????
Re: BANANOWIEC
Ja mieszam robotem (bo latwiej i szybciej), ale nic nie stoi na przeszkodzie by wymieszac recznie. Byle dokladnie. Jezeli bylo gumowate, to pewnie za wczesnie zostalo wyjete z pieca. Tu przy sprawdzaniu gotowosci do wyjscia z piekarnika nieodzowny jest drewniany patyczek. Sa tak rozne piekarniki, ze czas pieczenia podany w przepisie nalezy traktowac w przyblizeniu. Namawiam do podjecia kolejnej proby. Smacznego.
Kinga i Oskar (19.12.03)
Re: BANANOWIEC
Czy jest jakaś kolejnośc miksowania ciasta? Co dodawać pokolei żeby nie wyszedł zakalec.
Nina
Re: BANANOWIEC
Nie ma kolejnosci. Ale juz pewnie upieklas i sama o tym wiesz. Ja to mam refleks.
Kinga i Oskar (19.12.03)
Re: BANANOWIEC
a ja to Twoje pyszne ciasto piekę z coraz to nowszymi modyfikacjami… Ja już pisałam zaczęłam od rodzynek i zawsze są w naszym cieście. Dodaję też szczyptę gałki muszkatałowej – świetnie temu ciastu robi ta przyprawa, więc tak jak rodzynki już nie jest u nas fakultatywnym tylko stałym skałdniekiem. A na specjalne okazje dodaję też pół pokruszonej gorzkiej czekolady – pycha…
Szymon
Re: BANANOWIEC
Tez lubie rodzynki w ciescie i takze robilam z czekolada, ale z galka wyprobuje chyba bedzie bardziej piernikowate. A do ciasta polecam rodzynki krolewskie, ktore sa baaaaardzo duze i baaaaardzo pyszne.
Kinga i Oskar (19.12.03)
Znasz odpowiedź na pytanie: BANANOWIEC