Baranek

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #113285

    chopkola

    Jestem ciekawa z jakiego ciasta pieczecie świąteczne Baranki,Kurki,Zajączki.Ja dysponuje formą na standardowego Baraka i Kurkę oraz formą na dużego Baranka,wszystkie formy dawno,temu odlewał mój dziadek i są niezastąpione.
    Od zawsze robimy ciasto biszkoptowe,czy macie jakiś inny świetny sprawdzony przepis?Czy pieczecie Baranki?Przyznam się ,ze w mojej rodzinie oraz wśród znajomych jestem jedyna osobą,która to robi.Jednak robić to uwielbiam i nie zamierzam przestać,Ja piekę,córka dekoruje.

    #5148764

    magda

    Ja w tym roku też chcę upiec baranka. Czy możesz podać mi przepis na ten biszkopt? Jak kiedyś jadłam u cioci to mi nie podpasował – był strasznie twardy i suchy.



    #5148765

    chopkola

    Mój biszkopt to taki bardziej na oko,kiedys dawałam 6 jaj,6łyżek cukru,6łyżek mąki troszke proszku do pieczenia,zółtka ucierałam z cukrem,białaka na sztywno i później mieszałam,był beznadziejny teraz robię podobnie tylko ze z mąki krupczatki jest puszysty i mięciutki,nie mam niestety jakiegoś super sprawdzonego przepisu na biszkopt,czasem z netu coś ściągam jednorazowo.Też marzę o jakimś super sprawdzonym przepisie.te łyżki to takie kopiate daje

    #5148766

    ewike

    piekę z przepisu z opakowania foremki – babkowe z orzechami

    na małego zajączka (0,5l):

    40g masła/ margaryny
    40g cukru
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 jajko
    łyżeczka rumu
    40g mielonych orzechów laskowych (włoskie też ok.)
    40g mąki
    40g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki dodawać w takiej kolejności jak podane i wyrobić ciasto.
    Na baranka podwajam składniki.
    Piekłam też kiedyś drożdżowe, bo to moje ulubione, ale nie pamiętam z jakiego przepisu

    #5148767

    olusia

    Ja nie piekę. Ale moja mama tak. Robi ciasto na babkę. I zawsze jednego baranka piecze dla mnie 😀

    #5148768

    ewike

    Zrobiłam drożdżowe z najprostszego przepisu – jak na rogaliki snoopkowe no i smakowo ok tylko drożdzowego więcej w formy wchodzi i trzeba dobrze dopchnąć – z zajęcy trochę kaleki mi niestety wyszły 🙁



    #5148769

    qr-chuck

    Moja teściowa robi z biszkoptowego lub drożdżowego.
    Ja w tym roku robiłam pierwszy raz: jeden z babki piaskowej, drugi czarny z mocno czekoladowego ciasta z wiśniami Asik (bez wiśni). Dzieci udekorowały pisakami lukrowymi: baranki były hippisowskie w kwiatki, motylki, gitary (!)…
    Piękne były 🙂 (niestety zdjęć nie zdążyłam zrobić, bo były przy tym pyszne)

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close