batoniki zbożowe bez pieczenia

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #105605

    beasia

    1 szkl. płatków owsianych
    1/2 szkl. otrębów pszennych
    1/2 szkl. sezamu
    1/2 szkl. dyni
    1/2 szkl. słonecznika
    1 szkl. wiórków kokosowych
    1 szkl. rodzynek
    1/2 szkl. miodu
    1 cukier waniliowy
    3/4 kostki masła

    – uprażyć nasiona, płatki, otręby, wiórki na patelni na złoty kolor
    – miód z cukrem waniliowym i masłem zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu ok. 5,6 min.
    – do uprażonych przestygniętych nasion dodać rodzynki, a następnie masę miodową i dokładnie wymieszać
    – blaszkę (taka kwadratową ok. 24x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch i jak ostygnie włożyć do lodówki, po ok. 2 godz. gotowe do jedzenia 🙂

    SMACZNEGO!!!

    kroiłam po zastygnięciu, ale ciężko szło, więc następnym razem spróbuję pokroić przed włożeniem do lodówki

    mało pracy, szybko się robi i są naprawdę smaczne 🙂

    #3807240

    granola

    musze zrobic, na pewno sa pyszne
    beasia a czy one sa bardzo twarde po wystygnieciu?
    ja mam zakaz gryznienia twardego ze wzgledu na zeby



    #3807241

    beasia

    Zamieszczone przez granola
    musze zrobic, na pewno sa pyszne
    beasia a czy one sa bardzo twarde po wystygnieciu?
    ja mam zakaz gryznienia twardego ze wzgledu na zeby

    wg mnie są średnio twarde 🙂

    #3807242

    granola

    Zamieszczone przez Beasia
    wg mnie są średnio twarde 🙂

    dzieki, jak cos to bede jesc lyzka takie letnie:Hyhy:

    #3807243

    corel

    Robimy bardzo podobne tyle, że bez rodzynek, za to z migdałami.

    #3807244

    beasia

    Zamieszczone przez corel
    Robimy bardzo podobne tyle, że bez rodzynek, za to z migdałami.

    no ja myślę, że tu wielka dowolność składników 🙂 ja robiłam na na razie tylko raz, więc wypróbuję na pewno też z innymi bakaliami, a przy okazji znalazłam an necie jeszcze inny przepis na batoniki, ale z mlekiem skondensowanym słodzonym,przepis Nigelli

    Składniki:

    * 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
    * 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
    * 75 g wiórków kokosowych
    * 100 g suszonej żurawiny
    * 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
    * 125 g niesolonych fistaszków

    Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle – batony będa zbyt twarde), wyrównać.

    Piec około 1 godziny w temperaturze 130?C. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.



    #3807245

    corel

    Przeczytałam i cóż, wiem, że musze jutro kupić mleko skondensowane w puszce,
    pozdrawiam.

    #3807246

    beasia

    Zamieszczone przez corel
    Przeczytałam i cóż, wiem, że musze jutro kupić mleko skondensowane w puszce,
    pozdrawiam.

    wczoraj zrobiłam te batoniki z mlekiem skondensowanym, ale smakują mi bardziej te bez pieczenia,mężowi z kolei te pieczone z mlekiem skondensowanym 🙂

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close