składniki:
– duża paczka krakersów
– puszka mleka skondensowanego słodzonego
– kostka masła
– wiórki kokosowe
– 200g suszonych moreli
– 300 g rodzynek
– 300 g orzechów włoskich
– tabliczka czekolady gorzkiej
Krakersy pokruszyć na blachę, zalać kostką rozpuszczonego masła. Na górę dać wymieszane, pokrojone bakalie z czekoladą. Zalać mlekiem skondensowanym i posypać wiórkami.
Piec ok 1/2 godziny w 180 stopniach
ot co! 🙂
jak wolicie mniej słodkie to zamiast rodzynek dajcie żurawinę
Smacznego 😀
151 odpowiedzi na pytanie: BBB czyli Banalny Bakaliowiec Banity :)
jenyyyyyyy a ja myślałam że to trudniejsze
zrobię na bank
a to mleko to tak na surowo lać
A na jaką to blaszkę?
Taką małą keksówkę?
mleko na surowo
mówiłam, że banał, ja w kuchni to raczej za dobra nie jestem 🙂
a blacha taka tradycyjna prostokątna
Mam dziwne wrażenie, że nawet mi wyjdzie
Bep, nie ma innej opcji, tego się nie da schrzanić 🙂
no tak… tego sie nie da schrzanić. w ostateczności mozna wyjeśc łyżką albo zalać mlekiem jako musli 🙂
Banita… no to pojechałaś…. wyglądało na bardzo pracochłonne, a smakowało nieziemsko… chcesz powiedzieć, że to cała filozofia???:)
nieźle, nie?
trzeba wypróbować
Oj to słabo mnie znasz. Umiem schrzanić dosłownie wszystko W końcu jakiś talent trzeba mieć
drążę temat – jakich wymiarów ten prostokąt?
Wyrobuje Twoj przepis na 200%
bo ja wiem
jakieś 30×40 mniej więcej?
blachę już oddałam mamie, ale mogę wymierzyć
Jako, że na zlocie nie spróbowałam, czuję się zobowiązana do zrobienia tego cuda, bo wygląda mi apetycznie 🙂 No i te pochwały – lepszej rekomendacji nie trzeba
Banita, miałam się dopytać o kilka rzeczy – o to, czy trzesz czekoladę, czy wrzucasz w większych kawałkach, ile dajesz wiórek kokosowych i w jakiej temperaturze pieczesz, ale… zrobiłam bez pytania. BBB ma być na jutro, a małż już 1/4 zjadł i się zachwyca
Szkoda, że na zlocie nie spróbowałam, miałabym punkt odniesienia, ale i tak jest PYCHA!
up 🙂
w takim razie ja muszę dopytać w jakiej temperaturce piec? bo planuję jutro zrobić na próbę przed świętami 😀
Koniecznie daj znać jak ci wyszedł, bo i ja planuje zrobić na święta:)
hmm, zastanawiam się, czy to jedno z ciast które mi tak smakowało na zlocie?
Pewnie Asik będzie wiedziała
zrobiła któraś? bo nie wiem na ile stopni wstawić a ślinka mi cieknie na myśl o tym cieście 😉
na święta to ciasto jest w sam raz
dziękuję za upa 🙂
mam nadzieję, że tak 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: BBB czyli Banalny Bakaliowiec Banity :)