Beta HCG

Witam Wszytskich,

Mam do was pytanko czy wynik beta HCG 4, 50 w 10 dni po stosunku może oznaczać ciążę?

Cykle mam 28 dniowe, dni płodne około 11-12 dnia cyklu(obserwacja śluzu) Z mężusiem baraszkowaliśmy 12 dnia wieczorem. Dzisiaj 10 dni po tym fakciem zrobiłam betę i wyszła własnie 4,50.

Na wynikach mam napisane, że ciąża jest powyżej 5, ale potem wyniki bety zaczynają się od 3 tygodnia, a ja bym była chyba w pierwszym, drugim tygodniu…Czy coś pomąciłam…Bardzo pragnę dzidziusia.

Z góry dziękuję za pomoc.

29 odpowiedzi na pytanie: Beta HCG

esmena Dodane ponad rok temu,

Tygodnie ciąży liczy się zazwyczaj od 1 dnia ostatniej miesiączki (wiem, że dziwnie, ale tak jest). Czyli jeśli jesteś w ciąży, to umownie już skończyłaś 3 jej tydzień

W okolicach 6-10 dnia po owulacji dochodzi do zagnieżdżenia zarodka i wtedy dopiero zaczyna rosnąć hcg. Beta może być taka malutka, bo jeszcze jest za wcześnie 😉 Dobrze jest ją powtórzyć po 48 lub przy tak wczesnym dpo nawet 74 godzinach i sprawdzić, czy przyrasta i czy przyrasta prawidłowo.

Polecam poczytać o becie i nie tylko tutaj:

Życzę oczywiście pozytywnych wyników :Kciuki::Kciuki::Kciuki:

guajana Dodane ponad rok temu,

Czyli dzisiaj wieczorem minie 3 tygodnie, od dostania okresu, bo okresu dostałam wieczorem 3 tygodnie temu…Czyli Beta za mała- czyli nie jestem w ciąży:(

Dziękuję.

Tylko dlaczego mimo wszystko tak wysoko…..:Niepewny:

binia29 Dodane ponad rok temu,

Guajana najlepiej zrób bete po 72 godzinach i wtedy stwierdzisz czy jest ok. Na tym etapie jest trudno co kolwiek stwierdzić czy ciąża jest czy nie ma, bo beta jest niska. Ale to nie wyklucza braku ciąży.

esmena Dodane ponad rok temu,

Nie, to wcale nie znaczy że nie jesteś. Być może hcg rośnie. Na normy nie patrz, bo nie wiesz (ani nie wiedzą ci którzy te normy ustalali), kiedy faktycznie było zagnieżdżenie. Zbadaj ponownie betę po 48godzinach i sprawdź, czy dobrze przyrosła 🙂

guajana Dodane ponad rok temu,

a ktoś tu na forum miał taki przypadek?Jak to się skończyło?

mam Dodane ponad rok temu,

Hmm czy wysoko:Niepewny: U mnie w 4 tc mialam 180 a potem 450 ( przy rozwijajacej sie ciazy 2 krotnie musi byc wyzsza beta..). Tylko byłam w ciazy bliźniaczej:D.

Życzę cierpliwości bete najlepiej robić w dniu @ lub kilka dni później.. Ja zrobiłam 3 dni przed @ i odrazu wyszło ale tez mialam objawy: nietypowe mulenie i stąd ta beta..

esmena Dodane ponad rok temu,

ŻoŻo pierwszą betę miała 3.5 (też chyba ok. 10dpo :Hmmm…:), a potem ślicznie jej przyrastała i jest :Ciężarówka:

guajana Dodane ponad rok temu,

ja mam kłucia w pochwie, i dziwne pobolewania jajników- trochę jak na @, ale to mam od 2 tygodni….

esmena Dodane ponad rok temu,

Guajana, nikt Ci ani po objawach ani nawet gin na usg nie stwierdzi jeszcze ciąży. Sprawdź betę po 48/72 godzinach i jej przyrost. Zyskasz pewność, że coś się tam rozwija 😉

guajana Dodane ponad rok temu,

no nic. P prostu bardzo bym chciała:)
zrobiłam betę szybko, żeby wiedzieć, a nadal w sumie nic nie wiem.

paolinka Dodane ponad rok temu,

powtórz bete za dwa dni wtedy będziesz miała pewnosc bo teraz jest poniżej normy ale jest wysoko więc może jakas szansa jest

zozo Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Guajana:a ktoś tu na forum miał taki przypadek?Jak to się skończyło?

Guajana moja pierwsza beta 9dpo wynosiła 3,51 :Śmiech:
Następna 12, następna 69, następna 212.

Normy pokazują wyniki bety od trzeciego tygodnia, ale jeśli jesteś krótko po owulacji to możesz być w ciąży a beta będzie poniżej 5, ale powyżej 0.

Najważniejszy jest przyrost, jak napisała Esmena.
Powtórz betę za dwa dni.

guajana Dodane ponad rok temu,

a jakie masz cykle ŻoŻo?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez esmena:Guajana, nikt Ci ani po objawach ani nawet gin na usg nie stwierdzi jeszcze ciąży. Sprawdź betę po 48/72 godzinach i jej przyrost. Zyskasz pewność, że coś się tam rozwija 😉

Popieram Esmenę.

Z naszego Vademecum:

Według generalnej zasady każdy poziom hCG w surowicy krwi poniżej 5 mIU/ml (5 IU/L) uznawany jest jako wynik negatywny, przeczący ciąży.
Rezultat powyżej 25 mIU/ml (25 IU/L) rozpatrywany jest jako pozytywny, oznaczający ciążę.
Jeżeli wynik nie jest jednoznaczny, powtórz badanie po dwóch dniach (najlepiej w tym samym laboratorium) – wzrost stężenia hCG sugeruje ciążę.

Trzeba przy tym pamiętać, że sama implantacja embrionu może odbyć się w różnym czasie – pomiędzy 6 a 12 dniem po owulacji (najczęściej 10-ty).
Ponieważ hCG zaczyna być wydzielane od ok. 1-2 dni po zagnieżdżeniu w macicy, ze względów ekonomicznych nie ma większego sensu wykonywać testów przed 10-12 dniem po jajeczkowaniu.

Wysokość stężenia hCG w surowicy krwi powinna podwajać się każdego drugiego lub trzeciego dnia (w początkowych tygodniach ciąży).
Wartości winny wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin.

su Dodane ponad rok temu,

moja pierwsza beta wynosiła 350- dwa dni przed okresem.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Su:nie wytrzymałam i dzisiaj rano zrobiłam test z moczu, na którym jest napisane, że wykrywa ciąże powyżej 25 jednostek bety i wyszła ledwo, ledwo widoczna druga kreska.

myslicie,ze to jednak może być ciąża, czy test by wykrył te 4, 50 bety po prostu, pomimo, że jest na nim napisane, że powyżej 25?

Su – nie pomogę.
Jesli chodzi o testy ja zgłupialam juz, raz mi wychodzi bladzioch (cien cienia) a dzien pozniej negatyw.

Najlepiej jest isc na bete i sprawdzić jej przyrost po 2 dniach.

guajana Dodane ponad rok temu,

a ja dzisiaj nie wytrzymałam i zrobiłam test z moczu, pojawiła się mega bladorózowa kreseczka, widoczna tylko w świetle:)

jak myślicie, czy to ta mała beta to spowodowała, czy się zwiększyła beta. Test podobno wychwytuje betę powyżej 25 jednostek…. W sobotę( 2 dni przed testem z krwi) też robiłam i wtedy żadna kreska nie wyskoczyła.

wiem, wiem jestem niecierpliwa bardzo, ale pewnie niejedna z Was to przerabiała:)

paolinka Dodane ponad rok temu,

tak tak jestes niecierpliwa…ale jeszcze sama pamiętam jak to jest :Fiu fiu:
zrobiłaś test i dalej wiesz że nic nie wiesz 😉
w tej sytuacji tylko beta tylko zrób w tym samym labo ..robisz jutro?

alice82 Dodane ponad rok temu,

hehe ojjjj pamietam jak schizowałam pamiętam

ja bety nie robiłam ale dzień przed spodziewanym terminem @ zrobiłam test druga kreska byla megaa blada ja widziałam małż ofkors nie

dopiero tu na forum laski mi powiedziały że mam znów zrobić i zrobiłam po bodajże 4 dniach i były dwie krechy

paolinka Dodane ponad rok temu,

Guajana co tam u ciebie? idziesz na betę>?

guajana Dodane ponad rok temu,

no niestety dzisiejszy test płytkowy jest negatywny:(, więc chyba nie mam co robić bety, jak myślicie? Jestem 5 dni przed okresem.

Chociaż dzisiaj zrobiło mi się bardzo niedobrze w autobusie…nie wiem chyba się nakręciłam za bardzo….

guajana Dodane ponad rok temu,

po ostatnim poscie ejdnka pobiegłam na betę i mam już wynik:)

Beta w dwa dni wzrosła 10 razy- mam 49:)

więc chyba mogę się cieszyć:)

anka332 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Guajana:po ostatnim poscie ejdnka pobiegłam na betę i mam już wynik:)

Beta w dwa dni wzrosła 10 razy- mam 49:)

więc chyba mogę się cieszyć:)

gratulacje :Hura!:

guajana Dodane ponad rok temu,

dzięki- póki co jestem w szoku:)

monamii Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Guajana:no niestety dzisiejszy test płytkowy jest negatywny:(, więc chyba nie mam co robić bety, jak myślicie? Jestem 5 dni przed okresem.

Chociaż dzisiaj zrobiło mi się bardzo niedobrze w autobusie…nie wiem chyba się nakręciłam za bardzo….

5 dni przed okresem to troszke za wcześnie na testowanie. Zaczekaj do dnia miesiączki i zrób bete jeśli miesiączka sie nie pojawi. Tak wczesne robienie testu tylko nie potrzebnie stresuje a może to trafiony cykl 🙂 POWODZENIA

paolinka Dodane ponad rok temu,

Guajana bo na test za szybko jest
beta wzrosła to super trzymam kciuki żeby dalej ślicznie rosła

edell Dodane ponad rok temu,

Dzisiaj zrobiłam Beta HCG u wyszło 31,5. Wychodzi 3-4 tydzień ciąży.
Mam do Was Dziewczyny pytanie, czy da się z tego wyliczyć mniej więcej termin porodu? Bo domyślam się, że ten wynik jest od dnia zapłodnienia, tak? Termin porodu liczy się od pierwszego dnia pierwszej miesiączki, tylko jak to jest przy nieregularnych cyklach?
Wizytę u gin mam za ok. 2 tygodnie, ale bardzo mnie to ciekawi, więc będę wdzięczna za odpowiedzi 😉

esmena Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Edell:Dzisiaj zrobiłam Beta HCG u wyszło 31,5. Wychodzi 3-4 tydzień ciąży.
Mam do Was Dziewczyny pytanie, czy da się z tego wyliczyć mniej więcej termin porodu? Bo domyślam się, że ten wynik jest od dnia zapłodnienia, tak? Termin porodu liczy się od pierwszego dnia pierwszej miesiączki, tylko jak to jest przy nieregularnych cyklach?
Wizytę u gin mam za ok. 2 tygodnie, ale bardzo mnie to ciekawi, więc będę wdzięczna za odpowiedzi 😉

Jeśli masz nieregularne cykle i nie wiesz, kiedy mniej więcej była owulacja, to chyba dopiero USG Ci poda termin porodu na podstawie wielkości zarodka.

A tygodnie ciąży najczęściej mierzy się od 1 dnia ostatniej @. Przy standardowych 28dniowych cyklach w dniu owulacji wchodzi się w 3 tydzień ciąży. Dziwne ale tak jest przyjmowane.

Wydaje mi się, że termin będziesz miała na lipiec 😉

Znasz odpowiedź na pytanie: Beta HCG?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam z dzieckiem taki problem
czy 1,5 roczne dziecko powinno pić mleko?
Witam jestem mama 1,5 rocznego synka. Synek karmiony był piersią przez rok i cztery miesiące i od tej pory nie smakuje mu żadne mleko próbowałam już zwykle NAN, smakowe
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
choroba lokomocyjna
moj maluszek nienawidzi jezdzic samochodem wkurza sie jak jest w foteliku krzyczy placze itp myslelismy ze poprostu nie lubi byc w foteliku zapiety ale ostatnio 2 razy wymiotowal w
Czytaj dalej