cebula
kiełbasa śląska
puszka ananasa
puszka fasoli
przecier pomidorowy
łyżeczka mąki ziemniaczanej
przeprawy (daję czosnek suszony i sól)
Cebulę (ze 3-4 szt mniejsze lub 2-3 większe) pokroić, podsmażyć
dodać pokrojoną w kostki śląską (tak min 0,5 kg), podsmażyć, dodać ananasa wraz z sokiem, podgotować, potem opłukana czerwona fasolka i jeszcze chwilę niech poddusi się razem. Dodać przecier pomidorowy i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej (o ile sos jest rzadki) doprawić do smaku – u nas tylko sól i czosnek, czasem odrobina majeranku.
Pyszne danie obiadowe lub kolacyjne. Niektórzy jedzą też na zimno…
SMACZNEGO!
Enable registration in settings - general
7 odpowiedzi na pytanie: Bigos z czerwonej fasoli z anansem – PYCHA!!
o, podsunęłaś mi pomysł na obiados!
lubię takie mieszaniny smaków.
zrobię i dam znać, jak smakowało 🙂
Zrobiłam, smakowało bardzo, wchodzi do kanonu obiadów w naszym domu
Dodałam trochę ostrej papryki, mąka nie była konieczna 🙂
Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało!
Ja właśnie na jutro pichcę 😉
Ja też dziś zamierzam zrobić, jak temperatura nieco spadnie. Dam znać co i jak :).
Edytuję: Jezu jakie to było dobre!!! Opłacało się stać nad patelnią w 35 st. upale;). Mało co zostało na jutro, zaniosłam rodzicom, nasza 3.5 latka też wrąbała – mniaaaam. Na imprezki też będzie jak znalazł. Dodałam świeży czosnek (dwa duże ząbki) i kilka kropel tabasco.
Dziękuję za przepis i polecam :).
No i ja nazwałabym to wzbogaconą wersją fasolki po bretońsku:).
Czy ten ananas to cały czy krojony? Sorki za głupie pytanie
Krojony of course:).
Dzieki
Znasz odpowiedź na pytanie: Bigos z czerwonej fasoli z anansem – PYCHA!!