BIGOS

Podam Wam mój przepis na bigos……

1kg kapusty kiszonej
1kg kapusty białej
grzyby suszone
sliwki suszone
4 cebule
2 szklanki wina wytrawnego czerownego
kielbasa najlpeiej podwędzana ale moze byc zwykła podwawelska
mięsko ……. do wyboru….. karkówka itp….. kto co lubi i jeśli lubi
ziarenka jałowca, ziarenka pieprzu, listek laurowy

kapuche kiszona wrzucam do gara podlewam pół szkalnki wody i gotuje
w tym samym czasie w drugim garnku gotuje sie biała kapucha poszatkowana uprzednio

w między czasie zalewam sliwki i grzyby wrzątkiem coby zmiekły
w tym samym miedzy czasie kroje cebule i podsmażam (szklę) na oliwie
to samo z kiełabaską i mięskiem……

wszystko dodaję do gara z kapusta białą i tak gotuja się 2 garnki ok….. 30-40 minut

potem łaczę zawartośc obu garnków i gotuje się dalej ok 1h…. po tym dodaje wino czerwone i dalej się gotuje z 1 h.

wersja na szybkowar jest taka że wszystko po półgodzinnym osobnym gotowaniu wrzucam do szybkowara zalewam winem i gotuję z godzinę.

i gotowe…..
dobzre jak przemarźnie na balkonie

Sprawdź także: Jak mrozić bigos?? >>

37 odpowiedzi na pytanie: BIGOS

smoki Dodane ponad rok temu,

Nie obrazisz się Nunaczku jak wrzucę tu jeszcze swój przepis?

Mniej więcej tyle samo kapusty kiszonej co mięsa (karkówka,łopatka, wołowe, udo z indyka, kiełbasa- im więcej rodzajów tym lepsze).

Ja robię z 1,5 kg kapusty i 1 -1,5 kg mięsa.

Kapustę płukam na sitku, zalewam wodą i gotuję 2 godziny. W tym czasie smażę pokrojone mięso, żeby miało miało mniej tłuszczu. Warto go podpiec na patelni.

Ugotowaną kapustę jeszcze raz płukam i układam w garnku warstwami: kapusta, mięso, kapusta, mięso. Gdzieś w środku wrzucam też 4 ziarenka ziela i 2 listki laurowe. Rozkruszam na pył 4-5 grzybków i dodaję.
Gotuję na wolnym ogniu minimum 4 godziny. Można w trakcie gotowania wyłączać i niech się studzi (też wychodzi lepiej niż gotowany jednym ciurkiem). Można przerywać gotowanie na cały dzień ale wtedy albo całość do lodówki albo musi być jeszcze bez mięsa.
Na koniec doprawiamy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pół szklanki wytrawnego czerwonego wina. Po wlaniu wina gotujemy jeszcze 10-15 minut.

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Nie obrazisz się Nunaczku jak wrzucę tu jeszcze swój przepis?

.
a co się mam obrażać:)

zuzel Dodane ponad rok temu,

A ja też mogę?

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zuzelka83:A ja też mogę?

Obrażać się czy wrzucać?:Fiu fiu:

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:jaki jest cel wstepnego gotowania oddzielnego kapusty?
zapytała to co zawsze gotuje od początku w jednym garze wszystko 😉

kapustę świeżą z kiszoną (odcisnieto jedynie lekko) + podsmazone na patelni mięso, kiełbasy, co tam tylko w ręce wpadnie + pokruszone w rękach grzybki + liśc laurowy, ziele, sól, pieprz + na koncu przecier pomidorowy

śliwek i wina nie daję, śliwek nie lubię, a wina chyba mi szkoda 😛
gotuję sobie ze 2 godziny, następnego dnia jeszcze trochę, potem w słoiki i w razie potrzeby tylko otwieram słoik 😉

Nieskromnie powiem, że mój bigos jest jednym z lepszych jakie jadłam.
szczerze mówiąc……. nie wiem:Wstyd:
tak zawsze robiła moja mama …….
niestety nie moge sie ju jej dopytać…..

ale myślę sobie ze wtedy te dodatki sybciej się gotuja (miękną) w tej białej kapuście nie kwaśnej…..

nieskromnie powiem że mój jest najlepsiejszy:Hyhy:

a i nietoleruję przecieru pomidorowego w bigosie…..

zuzel Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Obrażać się czy wrzucać?:Fiu fiu:
Wrzucać 😀

zuzel Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:
a i nietoleruję przecieru pomidorowego w bigosie…..

Ja też.

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:moja też 😉 ale moja nie wie dlaczego

bigos w ogóle uwielbiam głównie dlatego, że u kazdego smakuje inaczeja widzisz….. coś w tym jest znaczy…..

ja to jestem hardcoreowiec i lubie tylko swój…..

no i mój bigos jest brązowy – musi byc brązowy….. taki jak prawie jak śliwki suszone

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:jaki jest cel wstepnego gotowania oddzielnego kapusty?
zapytała to co zawsze gotuje od początku w jednym garze wszystko 😉

kapustę świeżą z kiszoną (odcisnieto jedynie lekko) + podsmazone na patelni mięso, kiełbasy, co tam tylko w ręce wpadnie + pokruszone w rękach grzybki + liśc laurowy, ziele, sól, pieprz + na koncu przecier pomidorowy

śliwek i wina nie daję, śliwek nie lubię, a wina chyba mi szkoda 😛
gotuję sobie ze 2 godziny, następnego dnia jeszcze trochę, potem w słoiki i w razie potrzeby tylko otwieram słoik 😉

Nieskromnie powiem, że mój bigos jest jednym z lepszych jakie jadłam.

ja tez najbardziej lubie mój bigos :). sama odkryłam ze tajemnica sa powidła – lubie taki słodakawy (ogólnie lubie kuchnie słodko-kwaśną) . z koncetratem zjem od biedy. ale taki jak sama zrobie to wyjadam z gara. Wina w potrawach nie toleruje. wole popić.
Mylse ze lepiej gotowac oddzielnie bo mięso (jak nie obsmazone całkiem) moze sie zrobic twarde. ja daje mięso juz duszone i obgotowuje najpierw kapuste zeby mi sie to mieso totalnie nie rozpadło. Ale jak jest obsmazone to mozna wrzucic razem

a tera mój przepis. najprostrzy bo nieco oszukany. wymaga resztek :). kiedys tak zrobiłam i odtąd nigdy nie robie specjalnych zakupów bigosowych. zawsze robie na raty. wtedy sam bigos gotuje sie ze 30 min

BIGOS ABORKI

karkówka lub inne mięso – bije kotlety, obsmazam, cebule, pieczarki -obsmazam, grzybki obgotowuję. Wrzucam wsio do gara, doprawiam sosem sojowym grzybowym i dusze w szybkowarze max 30 min. wychodzi mięsko w sosie. jemy sobie ten obiadek 1-2 dni… A jak mi sie znudzi to:

gotuje kapuste w szybkowarze… na oko… troche podlewam woda.
A potem dowalam do gara to mięso co miałam uduszone wczesniej (lub zamrozone), pokrojona kiełbase i słoiczek powideł sliwkowych… Zamykam szybkowar i gotuje….Szczerze to nawet nie doprawiam… jedyne przyprawy to te co sa wczesniej w miesie duszonym. tam jest tez sos i grzyby. no i powidła. Teraz mam powidła ze ślwikami suszonymi…

co do kapusty to jak za kwasna to płucze wodą lub odlewam kwasny sos z gotowania. nie wylewam zeby ewentualnie dosmaczyć. raz kapusta była za kwasna. miałam mrozona i nie sprobowałam… wtedy dowaliłam połowe slodkiej i wyszło pycha…

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:zdementuję: kazde mięso po 2-3 godzinach gotowania rozpływa się w ustach 🙂
ale moze sie wczesniej roplynąc kapusta…Raz mi sie zdazyło ze sie kapusta rozgotowała…

ja UWIELBIAM bigos ale nie za bardzo moge jeść. ostatnio jadałm u sąsiadki. dośc kwaśny był. koszmarnie odchorowałam. wzdeło mnie juz po 45 min… Fakt ze jak jem to od razu ze dwie dokładki – no bo jak juz chorować to niech będzie po czym. Ba, zagryzłam go espumisanem ale tu było za mało.. Musze chyba na swieta raphacholin zanabyc….Na wigili u ALi zjadałam 3 pierogi z kapusta i tez poczułam…

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:ale moze sie wczesniej roplynąc kapusta…Raz mi sie zdazyło ze sie kapusta rozgotowała…

ja UWIELBIAM bigos ale nie za bardzo moge jeść. ostatnio jadałm u sąsiadki. dośc kwaśny był. koszmarnie odchorowałam. wzdeło mnie juz po 45 min… Fakt ze jak jem to od razu ze dwie dokładki – no bo jak juz chorować to niech będzie po czym. Ba, zagryzłam go espumisanem ale tu było za mało.. Musze chyba na swieta raphacholin zanabyc….Na wigili u ALi zjadałam 3 pierogi z kapusta i tez poczułam…
kurcze mam tak samo…….
też się zaopatrzę……..w raphacolin

nunak Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:ale moze sie wczesniej roplynąc kapusta…Raz mi sie zdazyło ze sie kapusta rozgotowała…


i ja myśle że to właśnie o to chodzi……

aborka Dodane ponad rok temu,

tylko ten rapacholin trzeba jeść razem z bigosem

zuzel Dodane ponad rok temu,

BIGOS ZUZELKI
3kg kapusty kiszonej
1,5kg mięsa (0,5kg wieprzowiny, 0,5kg wołowiny, 0,5kg kiełbasy)
2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
2 garście suszonych śliwek
6 liści laurowych, pieprz w ziarenkach, sól, pieprz

1. Namaczam grzyby 4-24 godziny.
2. Namaczam śliwki 2-3 godziny.
3. Do garnka wkładam kapustę i grzyby, wlewam wodę w której się moczyły. Zalewam kapustę wodą (tak żeby woda pokryła kapustę).
4. Następnie przygotowuje mięso – kroję na średniej wielkości kawałki, kiełbasę kroje w grube plastry.
5. Obsmażam na patelni (na małej ilości smalcu) mięso wołowe i wieprzowe do białości.
6. Do kapusty z grzybami dokładam mięso z patelni wraz z “sosem” z patelni, kiełbasę, liście laurowe, pieprz w ziarnach.
7. Po 2,5h dokładam śliwki (razem z wodą w której się moczyły).
8. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie. Można jeść 🙂 Doprawiam solą i pieprzem do smaku (często nie trzeba).

Oczywiście im dłużej się gotuje tym jest lepszy (zwłaszcza jeśli jest chłodzony i od nowa zagotowywany).

Smacznego!

asik Dodane ponad rok temu,

To i ja wrzucę przepis na nasz bigos 😀

Bigos Asikowego niemałża
Ponieważ lubimy kwaśne jedzenie nasz bigos powstaje tylko z kiszonej kapusty, bez mięsa tylko z kiełbasą.
Nie lubię mięsa w bigosie :Niepewny:

Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg pieczarek,
5-6 grzybów suszonych,
2 cebule,
1-2 laski kiełbasy,
1 łyżka smalcu,
2 kostki rosołowe,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki marmolady śliwkowej,
liść laurowy 1-2 szt,
pieprz, sól

Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna – 2 razy), pokroić i wrzucić do garnka.
Zalać wodą, dodać czosnek, liść laurowy, 1 cebulę pokrojoną w kostkę,
połowę pokrojonych pieczarek, suszone grzyby, kostki rosołowe
i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
Na patelni przesmażyć pozostałą część pieczarek i cebuli oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Po godzinie dodać do gotującej się kapusty podsmażone składniki, smalec oraz marmoladę śliwkową.
Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe.

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:nic się nie rozpływa
z 20 lat w ten sposób robię i zawsze zachodzę w głowę co kieruje ludźmi, że gotują oddzielnie, a potem wkładają do jednego garka

teściową moją rozumiem, bo oni obgotowują kwaśną, żeby się pozbyc kwasu, no to jeszcze ma sens, choc dla mnie nie ma sensu niekwaśny bigos i tak jak dla mnie teściowa jest najlepszą kucharką, tak bigos kładzie na łopatki

i jeszcze bigosu z kawałkiem jakiejkolwiek skóry w środku nie przełknę 😉
wszystko zalezy jaka kapusta. i generalnie wydaje mi sie ze im kwasniejszy bigos tym trudniej sie go trawi… moze taki odlewaly jest lzejszy

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:wszystko zalezy jaka kapusta. i generalnie wydaje mi sie ze im kwasniejszy bigos tym trudniej sie go trawi… moze taki odlewaly jest lzejszy

Dużo lżejszy. Taki z płukanej kapusty jem bez bólu, a taki kwaśny… Oj cierpię….

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Dużo lżejszy. Taki z płukanej kapusty jem bez bólu, a taki kwaśny… Oj cierpię….
mówisz. robie next week… uwielbiam.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Nie obrazisz się Nunaczku jak wrzucę tu jeszcze swój przepis?

Mniej więcej tyle samo kapusty kiszonej co mięsa (karkówka,łopatka, wołowe, udo z indyka, kiełbasa- im więcej rodzajów tym lepsze).

Ja robię z 1,5 kg kapusty i 1 -1,5 kg mięsa.

Kapustę płukam na sitku, zalewam wodą i gotuję 2 godziny. W tym czasie smażę pokrojone mięso, żeby miało miało mniej tłuszczu. Warto go podpiec na patelni.

Ugotowaną kapustę jeszcze raz płukam i układam w garnku warstwami: kapusta, mięso, kapusta, mięso. Gdzieś w środku wrzucam też 4 ziarenka ziela i 2 listki laurowe. Rozkruszam na pył 4-5 grzybków i dodaję.
Gotuję na wolnym ogniu minimum 4 godziny. Można w trakcie gotowania wyłączać i niech się studzi (też wychodzi lepiej niż gotowany jednym ciurkiem). Można przerywać gotowanie na cały dzień ale wtedy albo całość do lodówki albo musi być jeszcze bez mięsa.
Na koniec doprawiamy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pół szklanki wytrawnego czerwonego wina. Po wlaniu wina gotujemy jeszcze 10-15 minut.

W tej chwili jestem na obecnym etapie…gotuję juz 3 godzinę…jeszcze nie dodałam przypraw a już smakuje tak, że nie mogę się powstrzymać i wyżeram prosto z gara :Wstyd:
Az się boje co będzie jak go doprawię….

Powiem tyle: ten bigos jest lepszy niż bigos mojej mamy! REWELACJA!:Wow!:

Dodane ponad rok temu,

Chciałam dodać swoje 5 groszy 🙂

…. albo nie, 12 groszy! 😀

Ja w sprawie cierpień po bigosie 😉
Moja rada….

Kminek!!!!

Albo dodać do bigosu, albo zmielić i po kwaśnym, ciężkim bigosie zjeść pół łyżeczki 🙂

Lubię kminek 🙂
Polecam kminek 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nesfree:Chciałam dodać swoje 5 groszy 🙂

…. albo nie, 12 groszy! 😀

Ja w sprawie cierpień po bigosie 😉
Moja rada….

Kminek!!!!

Albo dodać do bigosu, albo zmielić i po kwaśnym, ciężkim bigosie zjeść pół łyżeczki 🙂

Lubię kminek 🙂
Polecam kminek 🙂

ja po bigosie mam też jeden niezawodny przepis, zadne tam leki na wzdęcia…tylko….tak po pół flaszeczki czerwonego wytrawnego 🙂

U nas działa bez pudła 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:ja po bigosie mam też jeden niezawodny przepis, zadne tam leki na wzdęcia…tylko….tak po pół flaszeczki czerwonego wytrawnego 🙂

U nas działa bez pudła 🙂

Mmmmmmm 🙂 cudownie!

Myślisz, że mi mąż pozwoli na pół flaszeczki czerwonego wytrawnego…?

:/

Ale mi smaka narobiłaś!

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nesfree:Mmmmmmm 🙂 cudownie!

Myślisz, że mi mąż pozwoli na pół flaszeczki czerwonego wytrawnego…?

:/

Ale mi smaka narobiłaś!

Pozwoli – penie ze pozwoli – jak skonczysz karmić 😉 :Śmiech:

Ale moge za Ciebie dziś lampeczkę wychylić 😉

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:Pozwoli – penie ze pozwoli – jak skonczysz karmić 😉 :Śmiech:

Ale moge za Ciebie dziś lampeczkę wychylić 😉

Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nesfree:Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂

Ok, umowa stoi 🙂

zakrecona Dodane ponad rok temu,

Moje bigosy są bardzo spontaniczne i za każdym razem wychodzą mi inaczej:) Bigosu nie gotuję zbyt długo dlatego do godziny.Na następny dzień kiedy przesiąknie wszystkimi przyprawami i zagotowuję jeszcze raz.W ogóle bigos najsmaczniejszy jest na drugi dzień.Ostatnio dodałam dużo różnych przypraw takich jak mieloną gorczycę,rozmaryn,kumin,grzyby,oczywiście musi być koncetrat pom.Wyszedł rewelacyjny.Nawet teściowa się zajadała:)

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Nunak:a co się mam obrażać:)

nie bądź miętka, obraź się 😉

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:tylko ten rapacholin trzeba jeść razem z bigosem

Moja kuzynka, jak przyjeżdża do Polski przed świętami to w pierwszej napotkanej aptece kupuje espumisan.

yoko Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nesfree:Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂

Ale przeciez to ja jestem master of tomato soup:)

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:Ale przeciez to ja jestem master of tomato soup:)

Ale Ty nie jesz jej hektolitrami jak to ostatnio ma w zwyczaju Ness 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:W tej chwili jestem na obecnym etapie…gotuję juz 3 godzinę…jeszcze nie dodałam przypraw a już smakuje tak, że nie mogę się powstrzymać i wyżeram prosto z gara :Wstyd:
Az się boje co będzie jak go doprawię….

Powiem tyle: ten bigos jest lepszy niż bigos mojej mamy! REWELACJA!:Wow!:

Cieszę się:Wow!::Wow!::Wow!:

nunak Dodane ponad rok temu,

w piątek nastawiłam bigos……
w sobotę rodzina wciągnęła na obiad……..:Fiu fiu:naszczęście nie cały

dzisiaj nastawiłam również – musiałam dorobić…….

ula77 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:jaki jest cel wstepnego gotowania oddzielnego kapusty?
zapytała to co zawsze gotuje od początku w jednym garze wszystko 😉

kapustę świeżą z kiszoną (odcisnieto jedynie lekko) + podsmazone na patelni mięso, kiełbasy, co tam tylko w ręce wpadnie + pokruszone w rękach grzybki + liśc laurowy, ziele, sól, pieprz + na koncu przecier pomidorowy

śliwek i wina nie daję, śliwek nie lubię, a wina chyba mi szkoda 😛
gotuję sobie ze 2 godziny, następnego dnia jeszcze trochę, potem w słoiki i w razie potrzeby tylko otwieram słoik 😉

Nieskromnie powiem, że mój bigos jest jednym z lepszych jakie jadłam.

A jak później przechowujesz te słoiki w lodówce czy w kuchni sobie stoją??

smoki Dodane ponad rok temu,

Po moim bigosie “na święta” pozostało tylko wspomnienie:Fiu fiu:

arabellka Dodane ponad rok temu,

dzis zrobilam swoj pierwszy w zyciu bigos:Wow!:
smakuje – rewelacja – nie wiem czy do swiat cos zostanie:Fiu fiu:
nawet moja wybredna cora zjadla ze smakiem – nie mowiac o synku – zjadl 2 dokladki:)
robilam z przepisu Nunaka i Smoki i mojej mamy:)
pychotka i juz wiem ze nie ma sie czego bac…:Hyhy:

smoki Dodane ponad rok temu,

Fajnie :Wow!::Wow!::Wow!:

emi81 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Moja kuzynka, jak przyjeżdża do Polski przed świętami to w pierwszej napotkanej aptece kupuje espumisan.
Espumisan to lek na wzdęcia,na trawienie nie bardzo się nada 😉

Ja jutro planuję robić bigos,mięsko już mam podpieczone 🙂

tylko mam pytanie jak dodam całe śliwki to ich później nie będzie czuć w jedzeniu,czy one jakoś podczas gotowania się rozpadną ?

Znasz odpowiedź na pytanie: BIGOS?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Jak napisać UMOWĘ ...??
Nie wiem czy ktoś mi pomoże, ale jeżeli ktoś sie orientuje to byłabym wdzieczna: jak napisac umowe hm...najmu?? tak by zabezpieczyc sie na by za oprogramowanie na konkretnym komputerze
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
pokciukajcie i za mnie,prosze
Bardzo potrzebuje w ważnej dla mnie sprawie Waszych dobrych fluidów i kciuków. Bardzo, ale to bardzo chciałabym usłyszeć dobrą wiadomość jeszcze przed świętami. Mam ostatnio dużo problemów i bardzo potrzebuję
Czytaj dalej