BIGOS

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 38)
  • Autor
    Wpisy
  • #106608

    nunak

    Podam Wam mój przepis na bigos……

    1kg kapusty kiszonej
    1kg kapusty białej
    grzyby suszone
    sliwki suszone
    4 cebule
    2 szklanki wina wytrawnego czerownego
    kielbasa najlpeiej podwędzana ale moze byc zwykła podwawelska
    mięsko ……. do wyboru….. karkówka itp….. kto co lubi i jeśli lubi
    ziarenka jałowca, ziarenka pieprzu, listek laurowy

    kapuche kiszona wrzucam do gara podlewam pół szkalnki wody i gotuje
    w tym samym czasie w drugim garnku gotuje sie biała kapucha poszatkowana uprzednio

    w między czasie zalewam sliwki i grzyby wrzątkiem coby zmiekły
    w tym samym miedzy czasie kroje cebule i podsmażam (szklę) na oliwie
    to samo z kiełabaską i mięskiem……

    wszystko dodaję do gara z kapusta białą i tak gotuja się 2 garnki ok….. 30-40 minut

    potem łaczę zawartośc obu garnków i gotuje się dalej ok 1h…. po tym dodaje wino czerwone i dalej się gotuje z 1 h.

    wersja na szybkowar jest taka że wszystko po półgodzinnym osobnym gotowaniu wrzucam do szybkowara zalewam winem i gotuję z godzinę.

    i gotowe…..
    dobzre jak przemarźnie na balkonie

    Sprawdź także: Jak mrozić bigos?? >>

    #4127541

    smoki

    Nie obrazisz się Nunaczku jak wrzucę tu jeszcze swój przepis?

    Mniej więcej tyle samo kapusty kiszonej co mięsa (karkówka,łopatka, wołowe, udo z indyka, kiełbasa- im więcej rodzajów tym lepsze).

    Ja robię z 1,5 kg kapusty i 1 -1,5 kg mięsa.

    Kapustę płukam na sitku, zalewam wodą i gotuję 2 godziny. W tym czasie smażę pokrojone mięso, żeby miało miało mniej tłuszczu. Warto go podpiec na patelni.

    Ugotowaną kapustę jeszcze raz płukam i układam w garnku warstwami: kapusta, mięso, kapusta, mięso. Gdzieś w środku wrzucam też 4 ziarenka ziela i 2 listki laurowe. Rozkruszam na pył 4-5 grzybków i dodaję.
    Gotuję na wolnym ogniu minimum 4 godziny. Można w trakcie gotowania wyłączać i niech się studzi (też wychodzi lepiej niż gotowany jednym ciurkiem). Można przerywać gotowanie na cały dzień ale wtedy albo całość do lodówki albo musi być jeszcze bez mięsa.
    Na koniec doprawiamy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pół szklanki wytrawnego czerwonego wina. Po wlaniu wina gotujemy jeszcze 10-15 minut.



    #4127542

    nunak

    Zamieszczone przez smoki
    Nie obrazisz się Nunaczku jak wrzucę tu jeszcze swój przepis?

    .

    a co się mam obrażać:)

    #4127543

    zuzel

    A ja też mogę?

    #4127544

    smoki

    Zamieszczone przez zuzelka83
    A ja też mogę?

    Obrażać się czy wrzucać?:Fiu fiu:

    #4127545

    nunak

    Zamieszczone przez majowamama
    jaki jest cel wstepnego gotowania oddzielnego kapusty?
    zapytała to co zawsze gotuje od początku w jednym garze wszystko 😉

    kapustę świeżą z kiszoną (odcisnieto jedynie lekko) + podsmazone na patelni mięso, kiełbasy, co tam tylko w ręce wpadnie + pokruszone w rękach grzybki + liśc laurowy, ziele, sól, pieprz + na koncu przecier pomidorowy

    śliwek i wina nie daję, śliwek nie lubię, a wina chyba mi szkoda 😛
    gotuję sobie ze 2 godziny, następnego dnia jeszcze trochę, potem w słoiki i w razie potrzeby tylko otwieram słoik 😉

    Nieskromnie powiem, że mój bigos jest jednym z lepszych jakie jadłam.

    szczerze mówiąc……. nie wiem:Wstyd:
    tak zawsze robiła moja mama …….
    niestety nie moge sie ju jej dopytać…..

    ale myślę sobie ze wtedy te dodatki sybciej się gotuja (miękną) w tej białej kapuście nie kwaśnej…..

    nieskromnie powiem że mój jest najlepsiejszy:Hyhy:

    a i nietoleruję przecieru pomidorowego w bigosie…..



    #4127546

    zuzel

    Zamieszczone przez smoki
    Obrażać się czy wrzucać?:Fiu fiu:

    Wrzucać 😀

    #4127547

    zuzel

    Zamieszczone przez Nunak

    a i nietoleruję przecieru pomidorowego w bigosie…..

    Ja też.

    #4127548

    nunak

    Zamieszczone przez majowamama
    moja też 😉 ale moja nie wie dlaczego

    bigos w ogóle uwielbiam głównie dlatego, że u kazdego smakuje inaczej

    a widzisz….. coś w tym jest znaczy…..

    ja to jestem hardcoreowiec i lubie tylko swój…..

    no i mój bigos jest brązowy – musi byc brązowy….. taki jak prawie jak śliwki suszone

    #4127549

    aborka

    Zamieszczone przez majowamama
    jaki jest cel wstepnego gotowania oddzielnego kapusty?
    zapytała to co zawsze gotuje od początku w jednym garze wszystko 😉

    kapustę świeżą z kiszoną (odcisnieto jedynie lekko) + podsmazone na patelni mięso, kiełbasy, co tam tylko w ręce wpadnie + pokruszone w rękach grzybki + liśc laurowy, ziele, sól, pieprz + na koncu przecier pomidorowy

    śliwek i wina nie daję, śliwek nie lubię, a wina chyba mi szkoda 😛
    gotuję sobie ze 2 godziny, następnego dnia jeszcze trochę, potem w słoiki i w razie potrzeby tylko otwieram słoik 😉

    Nieskromnie powiem, że mój bigos jest jednym z lepszych jakie jadłam.

    ja tez najbardziej lubie mój bigos :). sama odkryłam ze tajemnica sa powidła – lubie taki słodakawy (ogólnie lubie kuchnie słodko-kwaśną) . z koncetratem zjem od biedy. ale taki jak sama zrobie to wyjadam z gara. Wina w potrawach nie toleruje. wole popić.
    Mylse ze lepiej gotowac oddzielnie bo mięso (jak nie obsmazone całkiem) moze sie zrobic twarde. ja daje mięso juz duszone i obgotowuje najpierw kapuste zeby mi sie to mieso totalnie nie rozpadło. Ale jak jest obsmazone to mozna wrzucic razem

    a tera mój przepis. najprostrzy bo nieco oszukany. wymaga resztek :). kiedys tak zrobiłam i odtąd nigdy nie robie specjalnych zakupów bigosowych. zawsze robie na raty. wtedy sam bigos gotuje sie ze 30 min

    BIGOS ABORKI

    karkówka lub inne mięso – bije kotlety, obsmazam, cebule, pieczarki -obsmazam, grzybki obgotowuję. Wrzucam wsio do gara, doprawiam sosem sojowym grzybowym i dusze w szybkowarze max 30 min. wychodzi mięsko w sosie. jemy sobie ten obiadek 1-2 dni… A jak mi sie znudzi to:

    gotuje kapuste w szybkowarze… na oko… troche podlewam woda.
    A potem dowalam do gara to mięso co miałam uduszone wczesniej (lub zamrozone), pokrojona kiełbase i słoiczek powideł sliwkowych… Zamykam szybkowar i gotuje….Szczerze to nawet nie doprawiam… jedyne przyprawy to te co sa wczesniej w miesie duszonym. tam jest tez sos i grzyby. no i powidła. Teraz mam powidła ze ślwikami suszonymi…

    co do kapusty to jak za kwasna to płucze wodą lub odlewam kwasny sos z gotowania. nie wylewam zeby ewentualnie dosmaczyć. raz kapusta była za kwasna. miałam mrozona i nie sprobowałam… wtedy dowaliłam połowe slodkiej i wyszło pycha…



    #4127550

    aborka

    Zamieszczone przez majowamama
    zdementuję: kazde mięso po 2-3 godzinach gotowania rozpływa się w ustach 🙂

    ale moze sie wczesniej roplynąc kapusta…Raz mi sie zdazyło ze sie kapusta rozgotowała…

    ja UWIELBIAM bigos ale nie za bardzo moge jeść. ostatnio jadałm u sąsiadki. dośc kwaśny był. koszmarnie odchorowałam. wzdeło mnie juz po 45 min… Fakt ze jak jem to od razu ze dwie dokładki – no bo jak juz chorować to niech będzie po czym. Ba, zagryzłam go espumisanem ale tu było za mało.. Musze chyba na swieta raphacholin zanabyc….Na wigili u ALi zjadałam 3 pierogi z kapusta i tez poczułam…

    #4127551

    nunak

    Zamieszczone przez aborka
    ale moze sie wczesniej roplynąc kapusta…Raz mi sie zdazyło ze sie kapusta rozgotowała…

    ja UWIELBIAM bigos ale nie za bardzo moge jeść. ostatnio jadałm u sąsiadki. dośc kwaśny był. koszmarnie odchorowałam. wzdeło mnie juz po 45 min… Fakt ze jak jem to od razu ze dwie dokładki – no bo jak juz chorować to niech będzie po czym. Ba, zagryzłam go espumisanem ale tu było za mało.. Musze chyba na swieta raphacholin zanabyc….Na wigili u ALi zjadałam 3 pierogi z kapusta i tez poczułam…

    kurcze mam tak samo…….
    też się zaopatrzę……..w raphacolin



    #4127552

    nunak

    Zamieszczone przez aborka
    ale moze sie wczesniej roplynąc kapusta…Raz mi sie zdazyło ze sie kapusta rozgotowała…

    i ja myśle że to właśnie o to chodzi……

    #4127553

    aborka

    tylko ten rapacholin trzeba jeść razem z bigosem

    #4127554

    zuzel

    BIGOS ZUZELKI
    3kg kapusty kiszonej
    1,5kg mięsa (0,5kg wieprzowiny, 0,5kg wołowiny, 0,5kg kiełbasy)
    2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
    2 garście suszonych śliwek
    6 liści laurowych, pieprz w ziarenkach, sól, pieprz

    1. Namaczam grzyby 4-24 godziny.
    2. Namaczam śliwki 2-3 godziny.
    3. Do garnka wkładam kapustę i grzyby, wlewam wodę w której się moczyły. Zalewam kapustę wodą (tak żeby woda pokryła kapustę).
    4. Następnie przygotowuje mięso – kroję na średniej wielkości kawałki, kiełbasę kroje w grube plastry.
    5. Obsmażam na patelni (na małej ilości smalcu) mięso wołowe i wieprzowe do białości.
    6. Do kapusty z grzybami dokładam mięso z patelni wraz z „sosem” z patelni, kiełbasę, liście laurowe, pieprz w ziarnach.
    7. Po 2,5h dokładam śliwki (razem z wodą w której się moczyły).
    8. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie. Można jeść 🙂 Doprawiam solą i pieprzem do smaku (często nie trzeba).

    Oczywiście im dłużej się gotuje tym jest lepszy (zwłaszcza jeśli jest chłodzony i od nowa zagotowywany).

    Smacznego!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 38)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close