Biszkopt z masą z serków homogenizowanych

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #59643

    iwonas

    Biszkopt (100% satysfakcji – nie ma prawa się nie udać!) – komu klapnie, temu piekę nowe ciasto na swój koszt:)))))))))
    6 białek zmiksować na sztywno z niepełną szkl. cukru. Dodać przesianą przez sitko szklanką mąki tortowej+2łyżeczki proszku do pieczenia (może być soda, wtedy 1łyżeczka). Drewnianą(!) łyżką wymieszać wszystko delikatniusio, dodać żółtka + (uwaga!) 2łyżki octu spirytusowego. Piekarnik nagrzać do 150stopni wstawić ciasto na 20min. Później temp. zwiększamy do 170 i pieczemy jeszcze 10′.
    Biszkopta najlepiej upiec na papierze do pieczenia – łatwo odejdzie.
    Masa:
    3żółtka utrzeć z 3łyżkami cukru pudru+torebeczka cukru waniliowego+2serki homegnizowane waniliowe (najlepiej Danone) 2x180g. Z 3 białek ubić pianę, wymieszać, wstawić do lodówki. Zrobić galaretkę i tężejącą wlać do masy. Ostro zamieszać mikserem.
    Uwaga: ja do tej masy dodaję jeszcze owoce. Jak galaretka jest pomarańczowa: pomarańcze, mandarynki lub banany, malinowa….maliny.
    Biszkopt przekrójcie na pół (z grubości) długim nożem i nie wyjmując z formy spodniej części, wyłóżcie masą serową i owocami. Ale ciasto smakuje też wybornie bez owoców. Dzieciaczki będą zachwycone!!!!

    Iwona i mała Matylda

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close