bita śmietana do tortu

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #93017

    moni2003

    właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‚śmietan – fix’…
    bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
    pomóżcie…
    a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

    #1796635

    ewike

    Zamieszczone przez moni2003
    właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‚śmietan – fix’…
    bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
    pomóżcie…
    a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

    pozostaje żelatyna, ale wtedy masa jest inna taka sztywniejsza. Moja mama też nie ufa smietanfixom.

    Często robimy masę na tort czy biszkopt z tego przepisu
    Tort Hawajski
    pychotka!

    Potrzebne:
    puszka ananasu
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 cytryny
    żelatyna
    cierpliwość i pewne zdolności manualne

    1. Przygotować biszkopt z 4-5 jajek
    2. Żelatynę rozpuścić w soku ananasowym (proporcje na opakowaniu z żelatyną), dodać sok z dwóch cytryn, 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Roztwór ogrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny i cukru ciągle mieszając. Uwaga: nie może się zagotować. Ostudzić do temperatury pokojowej.
    3. Wokół biszkoptu ułożyć połówki krążków ananasa, dodatkowo aby się trzymało otoczyć papierem śniadaniowym, spiąć aby utworzyć krąg i ponacinać lekko w kilku miejscach.
    4. Ubić śmietanę stopniowo dodając żelatynę
    5. Pozostały ananas można drobno pokroić i wrzucić do śmietany (można dodac też brzoskwinie z puszki) a sama masa cytrynowa bez owoców też jest świetna.
    6. Masę wyłożyć na biszkopt
    7. Górę udekorować różnego rodzaju owocami wg. uznania
    8. Można zalać cienką warstwą galaretki.
    9. Po zastygnięciu zdjąć papierową otoczkę podtrzymującą
    10. Krojąc nie przekrawamy ananasa, to znaczy na każdy kawałek tortu przypada jedno półkole z ananasa.



    #1796636

    dorotka1

    smietan fix mozesz zastapic zelatyna ale ona troche moim zdaniem zmienia smak

    ostatnio robilam taki tort z bita smietana i dodawlam do niej biala czekolade rozpuszczona w minimalnej ilosci mleka
    wyszlo boskie i sztywne

    #1796637

    eunike

    Zamieszczone przez dorotka1
    ostatnio robilam taki tort z bita smietana i dodawlam do niej biala czekolade rozpuszczona w minimalnej ilosci mleka
    wyszlo boskie i sztywne

    tzn. zmieszałaś tą czekoladę z bitą śmietaną?

    #1796638

    dorotka1

    tak ubilam smietane sama ze soba 😀 a nastepnie wlewalam po troszku przestudzona rozpuszczona biala czekolade (rozpuszczalm w niewielkiej ilosci mleka) i razem sie ubilo na swietna sztywna mase

    #1796639

    eunike

    no ciekawe ciekawe, może to pomysł dla mnie, bo właśnie w przyszłym tyg. będe robić torcik 🙂



    #1796640

    miamia

    Zamieszczone przez moni2003
    właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‚śmietan – fix’…
    bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
    pomóżcie…
    a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

    a do czego chcesz tą śmietanę? jako masę do przełożenia czy do dekroacji?
    można kupić śmietankę tortową i ubić, ewentualnie jest Rama do ubijania – tez niezła do ciasta, a używałam też masy tortowej oetkera, są w różnych smakach- dla leniwców :D, ale całkiem niezłe

    #1796641

    moni2003

    Zamieszczone przez miamia
    a do czego chcesz tą śmietanę? jako masę do przełożenia czy do dekroacji?
    można kupić śmietankę tortową i ubić, ewentualnie jest Rama do ubijania – tez niezła do ciasta, a używałam też masy tortowej oetkera, są w różnych smakach- dla leniwców :D, ale całkiem niezłe

    i do przełożenia jako jedna warstwę i do dekoracji
    a jak ubijasz tą śmietankę tortową to n ic nie dodajesz – żadnego ‚utwardzacza’??

    #1796642

    miamia

    Zamieszczone przez moni2003
    i do przełożenia jako jedna warstwę i do dekoracji
    a jak ubijasz tą śmietankę tortową to nic nie dodajesz – żadnego ‚utwardzacza’??

    nic nie dodaje i ładnie się ubija i wcale wodą nie podcieka potem, cukru do smaku można dodać
    robię też masę z kaszy manny do przekładania, do tortu np orzechowego -rewelka, ale do biszkoptu zwykłego tez sie nadaje, można i z kakao pomieszać

    #1796643

    moni2003

    Zamieszczone przez miamia
    nic nie dodaje i ładnie się ubija i wcale wodą nie podcieka potem, cukru do smaku można dodać
    robię też masę z kaszy manny do przekładania, do tortu np orzechowego -rewelka, ale do biszkoptu zwykłego tez sie nadaje, można i z kakao pomieszać

    dzięki za info… właśnie sie bałam że mi będzie tort potem pływał…



    #1796644

    joannar

    Jak weźmiesz śmietanę 36% to wystarczy tylko śmietanę ubić. Nic się z nią nie stanie. Ani nie spłynie ani nic 😉 Ja czasem dodaję pokruszone bezy do tej ubitej śmietany. Pycha do tortu 🙂

    #1796645

    moni2003

    Zamieszczone przez JoannaR
    Jak weźmiesz śmietanę 36% to wystarczy tylko śmietanę ubić. Nic się z nią nie stanie. Ani nie spłynie ani nic 😉 Ja czasem dodaję pokruszone bezy do tej ubitej śmietany. Pycha do tortu 🙂

    dzięki:)

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close