bita śmietana do tortu

właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‘śmietan – fix’…
bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
pomóżcie…
a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

11 odpowiedzi na pytanie: bita śmietana do tortu

ewike2008-04-12 10:27:48

Zamieszczone przez moni2003:właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‘śmietan – fix’…
bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
pomóżcie…
a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

pozostaje żelatyna, ale wtedy masa jest inna taka sztywniejsza. Moja mama też nie ufa smietanfixom.

Często robimy masę na tort czy biszkopt z tego przepisu
Tort Hawajski
pychotka!

Potrzebne:
puszka ananasu
1/2 litra śmietany kremówki
2 cytryny
żelatyna
cierpliwość i pewne zdolności manualne

1. Przygotować biszkopt z 4-5 jajek
2. Żelatynę rozpuścić w soku ananasowym (proporcje na opakowaniu z żelatyną), dodać sok z dwóch cytryn, 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Roztwór ogrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny i cukru ciągle mieszając. Uwaga: nie może się zagotować. Ostudzić do temperatury pokojowej.
3. Wokół biszkoptu ułożyć połówki krążków ananasa, dodatkowo aby się trzymało otoczyć papierem śniadaniowym, spiąć aby utworzyć krąg i ponacinać lekko w kilku miejscach.
4. Ubić śmietanę stopniowo dodając żelatynę
5. Pozostały ananas można drobno pokroić i wrzucić do śmietany (można dodac też brzoskwinie z puszki) a sama masa cytrynowa bez owoców też jest świetna.
6. Masę wyłożyć na biszkopt
7. Górę udekorować różnego rodzaju owocami wg. uznania
8. Można zalać cienką warstwą galaretki.
9. Po zastygnięciu zdjąć papierową otoczkę podtrzymującą
10. Krojąc nie przekrawamy ananasa, to znaczy na każdy kawałek tortu przypada jedno półkole z ananasa.

dorotka12008-04-12 10:37:52

smietan fix mozesz zastapic zelatyna ale ona troche moim zdaniem zmienia smak

ostatnio robilam taki tort z bita smietana i dodawlam do niej biala czekolade rozpuszczona w minimalnej ilosci mleka
wyszlo boskie i sztywne

eunike2008-04-12 13:42:01

Zamieszczone przez dorotka1:ostatnio robilam taki tort z bita smietana i dodawlam do niej biala czekolade rozpuszczona w minimalnej ilosci mleka
wyszlo boskie i sztywne

tzn. zmieszałaś tą czekoladę z bitą śmietaną?

dorotka12008-04-12 13:58:58

tak ubilam smietane sama ze soba 😀 a nastepnie wlewalam po troszku przestudzona rozpuszczona biala czekolade (rozpuszczalm w niewielkiej ilosci mleka) i razem sie ubilo na swietna sztywna mase

eunike2008-04-12 14:09:37

no ciekawe ciekawe, może to pomysł dla mnie, bo właśnie w przyszłym tyg. będe robić torcik 🙂

miamia2008-04-13 14:40:19

Zamieszczone przez moni2003:właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‘śmietan – fix’…
bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
pomóżcie…
a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

a do czego chcesz tą śmietanę? jako masę do przełożenia czy do dekroacji?
można kupić śmietankę tortową i ubić, ewentualnie jest Rama do ubijania – tez niezła do ciasta, a używałam też masy tortowej oetkera, są w różnych smakach- dla leniwców :D, ale całkiem niezłe

moni20032008-04-14 10:29:25

Zamieszczone przez miamia:a do czego chcesz tą śmietanę? jako masę do przełożenia czy do dekroacji?
można kupić śmietankę tortową i ubić, ewentualnie jest Rama do ubijania – tez niezła do ciasta, a używałam też masy tortowej oetkera, są w różnych smakach- dla leniwców :D, ale całkiem niezłe

i do przełożenia jako jedna warstwę i do dekoracji
a jak ubijasz tą śmietankę tortową to n ic nie dodajesz – żadnego ‘utwardzacza’??

miamia2008-04-14 20:17:17

Zamieszczone przez moni2003:i do przełożenia jako jedna warstwę i do dekoracji
a jak ubijasz tą śmietankę tortową to nic nie dodajesz – żadnego ‘utwardzacza’??

nic nie dodaje i ładnie się ubija i wcale wodą nie podcieka potem, cukru do smaku można dodać
robię też masę z kaszy manny do przekładania, do tortu np orzechowego -rewelka, ale do biszkoptu zwykłego tez sie nadaje, można i z kakao pomieszać

moni20032008-04-15 06:13:05

Zamieszczone przez miamia:nic nie dodaje i ładnie się ubija i wcale wodą nie podcieka potem, cukru do smaku można dodać
robię też masę z kaszy manny do przekładania, do tortu np orzechowego -rewelka, ale do biszkoptu zwykłego tez sie nadaje, można i z kakao pomieszać

dzięki za info… właśnie sie bałam że mi będzie tort potem pływał…

joannar2008-04-15 11:59:07

Jak weźmiesz śmietanę 36% to wystarczy tylko śmietanę ubić. Nic się z nią nie stanie. Ani nie spłynie ani nic 😉 Ja czasem dodaję pokruszone bezy do tej ubitej śmietany. Pycha do tortu 🙂

moni20032008-04-15 12:53:32

Zamieszczone przez JoannaR:Jak weźmiesz śmietanę 36% to wystarczy tylko śmietanę ubić. Nic się z nią nie stanie. Ani nie spłynie ani nic 😉 Ja czasem dodaję pokruszone bezy do tej ubitej śmietany. Pycha do tortu 🙂
dzięki:)

Znasz odpowiedź na pytanie: bita śmietana do tortu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ORGANIZACYJNE
posty wyswietlane w html
Mam pytanie, dlaczego w "nowym Vademecum dla starających" na podforum "Dla strających sie", widzę post Gablysi zapisany w języku html, ze wszystkimi poleceniami (nie ma żadnych linków), wszystko jest nieczytelne. jak to
Czytaj dalej
Leczenie niepłodności
Wyniki badania nasienia- prośba
Witajcie:) Pytałam już u Starających się, ale jakoś nikt mi nie umie pomóc, więc może tutaj spróbuję... Mąż odebrał wyniki nasienia i oto one: upłynnienie: 15 objętość: 4 ciągliwość: 0 pH: 7,8 koncentracja: 40 ruchy typu A: 10% ruchy
Czytaj dalej