bita smietana?

powiedzcie dziewczyny ktora smietana nadaje sie do ubijania- nie chodzi mi o procenty tylko o konkretna nazwe/firme- taka raczej ogolnodostepna coby udalo mi sie ja kupic ( PL). Pytam bo jeszcze NIGDY nie udalo mi sie ubic. Kiedys na forum ktos napisal ze nie wszystkie sie nadaja do ubijania, dlatego pytam… Sprawa jest powazna bo planuje na swieta zrobic snickersa z forumowego przepisu a tam jak nic musi byc bita smietana……;) ratujcie 😉

27 odpowiedzi na pytanie: bita smietana?

  1. ja przeważnie do ciast daję śmietanę tortową 36%, w żółtym opakowaniu, ale i tak zawsze dodaję trochę namoczonej żelatyny

    • Zamieszczone przez gucia
      powiedzcie dziewczyny ktora smietana nadaje sie do ubijania- nie chodzi mi o procenty tylko o konkretna nazwe/firme- taka raczej ogolnodostepna coby udalo mi sie ja kupic ( PL). Pytam bo jeszcze NIGDY nie udalo mi sie ubic. Kiedys na forum ktos napisal ze nie wszystkie sie nadaja do ubijania, dlatego pytam… Sprawa jest powazna bo planuje na swieta zrobic snickersa z forumowego przepisu a tam jak nic musi byc bita smietana……;) ratujcie 😉

      ja ostatnio ubiłam piątnicy w kubeczku tą czerwoną (dodałam trochę cukru pudru) nie wiem ile ona ma % 24? ale na pewno nie 36 była super szklankę można było do góry dnem postawić i nic by nie wypadło

      • Zamieszczone przez gucia
        powiedzcie dziewczyny ktora smietana nadaje sie do ubijania- nie chodzi mi o procenty tylko o konkretna nazwe/firme- taka raczej ogolnodostepna coby udalo mi sie ja kupic ( PL). Pytam bo jeszcze NIGDY nie udalo mi sie ubic. Kiedys na forum ktos napisal ze nie wszystkie sie nadaja do ubijania, dlatego pytam… Sprawa jest powazna bo planuje na swieta zrobic snickersa z forumowego przepisu a tam jak nic musi byc bita smietana……;) ratujcie 😉

        nigdy nie zwracalam uwagi na firme
        najwazniejsze zeby byla 36 % i byla bardzo dobrze schlodzona 🙂

        • Łaciatą kremowke 36 %
          Dodaje do niej smietanfx, albo rozpuszcona zelatyne

          • Zamieszczone przez cher
            nigdy nie zwracalam uwagi na firme
            najwazniejsze zeby byla 36 % i byla bardzo dobrze schlodzona 🙂

            ja tak samo, tyle ze 30tke tez akceptuje

            • Zamieszczone przez kiara2003
              Łaciatą kremowke 36 %
              Dodaje do niej smietanfx, albo rozpuszcona zelatyne

              o- smietanfix, musze wyprobowac

              • Zamieszczone przez cher
                nigdy nie zwracalam uwagi na firme
                najwazniejsze zeby byla 36 % i byla bardzo dobrze schlodzona 🙂

                szczesciara 😉 pamietam o tym chlodzeniu ale i tak mi sie nie udalo ubic….

                • Zamieszczone przez gucia
                  szczesciara 😉 pamietam o tym chlodzeniu ale i tak mi sie nie udalo ubic….

                  jakim cudem Ci sie nie udało?? jedyne co mi przychodzi do glowy co moze sie wydarzyc, to ze maslo sie wytrąci – mnie tez sie to kiedys zdarzylo i od tamtej pory tylko ręcznie trzepaczką
                  wyjmuje z lodówki, wrzucam cukier waniliowy i ubijam

                  • tez mi to maslo wpadlo do glowy 😉
                    albo ze smietana nie byla swieza….

                    ja ubijam blenderem
                    nie mam w sobie grama cierpliwosci zeby to zrobic recznie 😉

                    • Ja tez nie mam cierpliwosci do recznego ubujania:)
                      Miksererm ubijam:)

                      • Raz ubijalam mikserem i mi sie maslo zrobilo, wiec juz wole nie ryzykowac

                        • Zamieszczone przez Usianka
                          Raz ubijalam mikserem i mi sie maslo zrobilo, wiec juz wole nie ryzykowac

                          A dałaś wcześniej cukier?

                          • Zamieszczone przez Bep
                            A dałaś wcześniej cukier?

                            juz nie pamietam
                            jesli nei dalam to dlatego zrobily mi sie grudki masla? sprawdze next time 🙂

                            • Zamieszczone przez Usianka
                              juz nie pamietam
                              jesli nei dalam to dlatego zrobily mi sie grudki masla? sprawdze next time 🙂

                              Tak mi się zawsze wydawało. I teraz chciałam potwierdzić swoją teorię… W każdym bądź razie ubijam nawet 30 bez zagęstników i śmietan fixów. Po chwili (jak się trochę ubije) dodaje cukier i jest fajnie…

                              • Łowicka, Łaciata, TIP realowski jest też git.
                                Technika jest prosta – ja zawsze ubijam mikserem na najwyższych obrotach. Gdy już widzę że śmietana wymięka i ma dość, wsypuję cukier (najlepiej puder). Czasem dla utrwalenia daję Śmietan fix dr Oetkera. Aaa no i najważniejsze- śmietana musi być prosto z lodówki przed ubijaniem.
                                Powodzenia

                                • Zamieszczone przez cher
                                  nigdy nie zwracalam uwagi na firme
                                  najwazniejsze zeby byla 36 % i byla bardzo dobrze schlodzona 🙂

                                  oooo!!! cher dobrze mówi:-)musi być schłodzona i najlepiej 36%,a do tego jeśli dodasz rozpuszconą żelatynę to nie ma bata,żeby się nie zsiadła:-)

                                  • Zamieszczone przez kotuś
                                    oooo!!! cher dobrze mówi:-)musi być schłodzona i najlepiej 36%,a do tego jeśli dodasz rozpuszconą żelatynę to nie ma bata,żeby się nie zsiadła:-)

                                    tak jak piszesz.
                                    ja jeszcze wsadzam do lodowki miche, w ktorej bede ubijala 😀

                                    • Zamieszczone przez kiara2003
                                      tak jak piszesz.
                                      ja jeszcze wsadzam do lodowki miche, w ktorej bede ubijala 😀

                                      przezorny zawsze ubezpieczony powiadasz??:D

                                      • Zamieszczone przez agago
                                        ja ostatnio ubiłam piątnicy w kubeczku tą czerwoną (dodałam trochę cukru pudru) nie wiem ile ona ma % 24? ale na pewno nie 36 była super szklankę można było do góry dnem postawić i nic by nie wypadło

                                        sprawdziłam ostatnio w sklepie czerwona piątnica ma jednak 36%

                                        • maslo sie zrobi,gdy smietana zostanie za bardzo bita, albo byla felerna.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: bita smietana?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general