bliny ze świeżym szpinakiem

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #93138

    teo

    to zdj z ksiażki – bo moje nie wyszły tak zgrabne ale wyszły super dobre – teraz juz wiem że bliny rosną podczas smażenia i trzeba je robic cienkie i płaskie

    skłądniki

    500 g swiezego szpinaku
    sol
    szklanke mąki
    1 opakowanie suchych drożdży
    cukier
    2 jajka
    1-2 łyzki letniego mleka
    pieprz – czosnek itp
    swiezy koperek
    olej
    śmietana gęsta
    moze być pieprz czerwony lub zielony w ziarenkach

    szpinak – myjemy – blanszujemy 1-2 minuty w osolonym wrzątku
    potem wyjmujemy i szybko wrzucamy go do zimnej wody na chwilkę aby go zahartowac
    odsaczamy i siekamy grubo

    mąkę mieszamy z grożdżami – szczyptę soli i szczyptę cukru, przyprawy [ja dałam czosnek i pieprz] dodajemy szpinak – jaja – mleko letnie i zagniatamy na gładkie ciasto. ja dodwałam po troszku mąki kiedy ciasto nie odlepiało sie od rąk
    nastepne wkładamy do jakiegos szkalnego naczynia – przykrywamy szmatką odkładamy w ciepłym miejscu na minimum 10 minut – ja odłozyłam na 45 minut – po prostu zrobiłam wczesniej ciasto – a pozniej zaczełam smazyc

    rozgrzewamy olej na patelni – porcjujemy ciasto na płaskie placki – pamietajmy że one urosną podczas pieczenia
    mają miec maksymalnie pol cm grubosci – według przepisu oryginalnego
    ja zrobiłam grubsze i wyszły takie bułeczki prawie

    smietane rozcieramy na gładką masę – ja dodałam przypraw – sol – pieprz

    bliny po usmazeniu podajemy na podgrzanych talerzach – kazdy ozdabiamy łyżką smietany – koperkiem i ziarenkami pieprzu

    naprawde super smak jak ktos lubi szpinak

    aha sa bardzo sycące
    julka dała radę zjęsc jednego placka
    my z mężem po 2 ….z dodatkiem dużej ilości warzyw – zieleniny i pomidorów
    _________________

    #1809208

    kantalupa

    niech cie, ilonka… no chyba szlag trafi moja dete:(
    ja taka szpinakowa jestem…
    robie w sobote, zdam relacje!



    #1809209

    teo

    eee one chyba wcale nie takie tłuczace;) wychodzi całkiem sporo placków -wiec zjesz po prostu 2 i tyle 😉

    nie wiem czy lubisz czosnek – ale ja dałam sporo – bo ja czoskowo-szpinakowa jestem i do szpinaku duzo czosnku musi byc 😉

    i czekam na relacje

    mam nadzieje ze wyjdzie 😉

    #1809210

    kantalupa

    zrobilam, suuuuper! objadlo sie towarzystwo a i ja uszczknelam ociupinke
    fantastyczne!
    dzieki!

    #1809211

    klucha

    pyszneeeeeee są

    ja zrobiłam sobie dipka czosnowego do tych blinków

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close