to zdj z ksiażki – bo moje nie wyszły tak zgrabne ale wyszły super dobre – teraz juz wiem że bliny rosną podczas smażenia i trzeba je robic cienkie i płaskie
skłądniki
500 g swiezego szpinaku
sol
szklanke mąki
1 opakowanie suchych drożdży
cukier
2 jajka
1-2 łyzki letniego mleka
pieprz – czosnek itp
swiezy koperek
olej
śmietana gęsta
moze być pieprz czerwony lub zielony w ziarenkach
szpinak – myjemy – blanszujemy 1-2 minuty w osolonym wrzątku
potem wyjmujemy i szybko wrzucamy go do zimnej wody na chwilkę aby go zahartowac
odsaczamy i siekamy grubo
mąkę mieszamy z grożdżami – szczyptę soli i szczyptę cukru, przyprawy [ja dałam czosnek i pieprz] dodajemy szpinak – jaja – mleko letnie i zagniatamy na gładkie ciasto. ja dodwałam po troszku mąki kiedy ciasto nie odlepiało sie od rąk
nastepne wkładamy do jakiegos szkalnego naczynia – przykrywamy szmatką odkładamy w ciepłym miejscu na minimum 10 minut – ja odłozyłam na 45 minut – po prostu zrobiłam wczesniej ciasto – a pozniej zaczełam smazyc
rozgrzewamy olej na patelni – porcjujemy ciasto na płaskie placki – pamietajmy że one urosną podczas pieczenia
mają miec maksymalnie pol cm grubosci – według przepisu oryginalnego
ja zrobiłam grubsze i wyszły takie bułeczki prawie
smietane rozcieramy na gładką masę – ja dodałam przypraw – sol – pieprz
bliny po usmazeniu podajemy na podgrzanych talerzach – kazdy ozdabiamy łyżką smietany – koperkiem i ziarenkami pieprzu
naprawde super smak jak ktos lubi szpinak
aha sa bardzo sycące
julka dała radę zjęsc jednego placka
my z mężem po 2….z dodatkiem dużej ilości warzyw – zieleniny i pomidorów
__
4 odpowiedzi na pytanie: bliny ze świeżym szpinakiem
niech cie, ilonka… no chyba szlag trafi moja dete:(
ja taka szpinakowa jestem…
robie w sobote, zdam relacje!
eee one chyba wcale nie takie tłuczace;) wychodzi całkiem sporo placków -wiec zjesz po prostu 2 i tyle 😉
nie wiem czy lubisz czosnek – ale ja dałam sporo – bo ja czoskowo-szpinakowa jestem i do szpinaku duzo czosnku musi byc 😉
i czekam na relacje
mam nadzieje ze wyjdzie 😉
zrobilam, suuuuper! objadlo sie towarzystwo a i ja uszczknelam ociupinke
fantastyczne!
dzieki!
pyszneeeeeee są
ja zrobiłam sobie dipka czosnowego do tych blinków
Znasz odpowiedź na pytanie: bliny ze świeżym szpinakiem