Przepis od jednej z Wrześniówek 2010, kiedyś skopiowałam do “komputerowej książki kucharskiej”, miesiąc temu odnalazłam i od miesiąca mój mąż ze słodyczy chce tylko jeść blok
BLOK CZEKOLADOWY
– wymieszać mleko w proszku, nie granulowane, 500g z 5-6 łyżkami kakao
– zagotować pół szklanki wody, kostkę margaryny i 2 szklanki cukru (ja daję 1 a i tak jest mega słodki)
– zagotowana wodę z resztą wlewać do mleka z kakao i mieszać na gładką masę
– jak najszybciej dosypać to co chce się w bloku: herbatniki, wafle, orzechy, rodzynki itp.
– wyłożyć masę do pojemnika/blachy
– po ostygnięciu schować do lodówki.
56 odpowiedzi na pytanie: Blok czekoladowy.
Ufff…;)
Pica..toż z nieba mi Kobieto spadasz..mój M. łazi ostatnio..i co piekę jakieś ciacho to wspomina o tym bloku..muszę się ogarnąć i poświecić..
Bo ja wiem, ze jak zrobię..to pewnie wciągnę pół blaszki zaraz
UWIELLLLLLLLLLLLLLBIAM CZEKOLLLLLLLLLLLLADĘ
.. A jakie to mleko ma być???
Może być bebiko majkowe?????..
Uwielbiam taki blok o moim M już nie wspomnę… robiłam w zeszłą sobotę zniknął bardzooo szybko…
a tak w ogóle jak dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy nie było jeszcze tych wszystkich słodyczy co mamy dziś…
Ja też 😀 I to widać po mnie niestety
Gotuś to 10 minut roboty, a smak…. sama zobaczysz
Ja kupowałam Łaciate w proszku, chyba jako jedyne jest pakowane po 500g. Ale robiłam też z innych pakowanych po 400.
A żeby zrobić z bebiko to bym nie wpadła
No i co tak uffffasz???
ja robię raz w tygodniu bo inaczej M mi żyć nie daje
Ufff… Jak dobrze, że mam w domu 2 alergików
I zrobiłam bo nie wytrzymałam
W smaku wyszedł rewelacyjny, tylko trochę za rzadki
Robiłam z mleka bebiko – czy takie różni się od łaciatego ?
A może dałam za dużo tego mleka bo w paczce było 350 g więc na oko dosypałam resztę.
No ale składniki na kolejne ciacho juz mam więc ukręcę w weekend 🙂
dziewczyny a jakie dodajecie kakao? Takie gorzkie, prawdziwe czy zwykłe “śniadaniowe”. Zabieram się za zrobienie tej pyszności i mam dylemat.
Mogę Ci porównać skład bebiko z Łaciatym, bo akurat mam w domu.
Takie zwykłe, z wiatrakiem na opakowaniu.
Robiłam, bo uwielbiam proste przepisy:D
no i rewelacja
Aż się dziwię, że nie znałaś tego przepisu wcześniej Dorota go wrzucała u nas na wątku 🙂
W ciąży nie piekłam ani nie pichciłam bo leżałam Potem zupełnie o tym przepisie zapomniałam Ale tak mi się właśnie skojarzyło, że to Dorotki przepis jest:D
mam zamiar zrobić to cudo w weekend, dam znać jak wyszło:)
Na pewno szybko Wam z lodówki wyjdzie
dlaczego mleko nie może być granulowane?
Jest jakiś powód?
Akurat tylko takie mam w domu 🙁
Też się nad tym zastanawiałam
Zapytam właścicielki przepisu:D
To z niecierpliwością czekam na odpowiedź 🙂
granulowane może “chrupać” między zębami i… nie do końca się rozpuścić…?
Tak celuję! 😉
Chyba dobrze celujesz.
Ja jeszcze obstawiam, że może być mało tłuste. Ale może mi się źle wydaje.
Ania, pytałaś Dorotki?
Znasz odpowiedź na pytanie: Blok czekoladowy.