Kolejne mięsne danie, ale pyszne!
Składniki:
– ziemniaki,
– marchewka,
– cebula,
– może być papryka świeża,
– piersi kurczaka lub mięso wołowe,
– zupa pomidorowa w kartonie, lub przecier pomidorowy rozrobiony z wodą,
– przyprawy do gulaszu,
– zacierki (zrobić własnoręcznie lub kupić gotowe)
Koszt: tanie,
trudność: łatwe,
czas przygotowania: 30-40 min.
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę czy plasterki i wrzucić do garnka. Mięso umyć i pokroić w kosteczkę (ja polecam kurczaka, gdyż szybko się gotuje). Zalać wszytko wodą, tak by pokrywała mięso i warzywa, posolić i gotować do miękkości. następnie do garka wlać zupę pomidorową z kartonu lub w odpowiedniej ilości wody rozrobić przecier. Wszytko zagotować i doprawić do smaku przyprawą do gulaszu, jakie są już dostępne w sklepach, wedle smaku, ale ostrożnie bo są ostre. Na koniec można dorzucić zacierki (nie są konieczne, ale dodają smaku) ugotowane wcześniej w osobnym garnku.
Ciekawostką tego dania jest to, że jesli postoi troszeczkę w garnku staje się gęściejsze i chyba przez to smaczniejsze!
Smacznego!!!!
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Edited by Magdzik on 2003/06/26 08:22.
37 odpowiedzi na pytanie: Bogracz – moja wersja!
Re: Bogracz – moja wersja!
co to sa “zacierki”….? I ile tej zupki pomidorowej ma byc, lub jakie proporcje przecieru z woda…?Ten kurczak jest nastepny w kolejce- najpierw musze zrobic tego z groszkiem i czosnkiem:))
guciak i Ninka ur. 27.04.2003
Re: Bogracz – moja wersja!
zacierki to kluseczki robione na ręku, ciasto (mąka, jajko sól) ściera się prosto do garnka z gotującą się wodą.
Co do bogracza – to jest forma zupki, więc składniki muszą pływać, czyli wlać dużo zupki, przynajmniej litr.
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Re: Bogracz – moja wersja!
aaa… dobrze ze mnie uswiadomilas- jak by to w strone gulaszu podciagnela…..:-))))
guciak i Ninka ur. 27.04.2003
Re: Bogracz – moja wersja!
hihi, tak, zupka, ale dosyć gęsta. Życze smacznego, bo naprawdę jest do czego! Ja zrobiłam taką potrawę na sylwestra, w ilości 5 listrów. Panowie kilka razy podchodzili po dokładkę!
Możesz zrobić wersję bez zacierek, jest wówczas mniej pracochłonna.
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Re: Bogracz – moja wersja!
zebys wiedziala, ze bez zacierek….:-)) Dalej sa dla mnie wielka niewiadoma, ale nie przejmuj sie-ja nie jestem, orlem z kulinariow…..:-)) A swoja droga to tez pierwszy raz spotkalam sie z nazwa “bogracz” fajnie brzmi i chyba fajnie smakuje:) sprobuje na pewno, jak zrobie dam znac!:-)) Pzdr!
guciak i Ninka ur. 27.04.2003
Re: Bogracz – moja wersja!
Mozna kupic makaron zacierkowy.(chociaz domowej roboty o niebo lepszy)
Anna i Maksio 12.01.03
Re: Bogracz – moja wersja!
Tak, już sama go wypróbowałam, lecz ni jak ma się do robionych zacierek samodzielnie. Doczytałam się, że niektórzy ludzie zastępują zacierki makaronem typu łazanki.
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
ciotka – lopatologicznie poprosze – na litr zupy pomidorowej ile dajesz ziemniakow, marchewki, miesa i cebuli.
najlepiej w sztukach 😀
bo sie przymierzam
oooo prosze
jakis nowy-stary przepis wypłynał….
a ja inspiracji na dzisijszy obiad szukałam
wszystkie skladniki w domu są
wiec dzis bedzie magdzikowy bogracz…..i po klopocie
Z wielkim szacunkiem, ale bogracz to nie jest nazwa dania tylko naczynie, czyli garnek podwieszany na trójnogu. Wywodzi się on z Węgier. Nie ma takiego dania jak bogracz.
Pozdrawiam
Z wielkim szacunkiem, figę prawda:
Bogracz (. bogrács)? rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.
To jest tekst z wikipedii, którą niestety tworzą sami użytkownicy internetu, także praktycznie każdy może wpisać tam co chce bez większej kontroli. Bogracz jest to kociołek podwieszany na trójnogu, a ludzie przygotowują w nim dania i tak je nazywają, ale nie ma takiego dania jak bogracz. Proszę zasięgnąć nieco wiedzy kultury węgierskiej.
Poza tym gulasz to po prostu gulasz, a nie bogracz. Po węgiersku to gulash
Pozdrawiam
– bardziej rzetelne źródło 😀
bogracz – węgierska zupa gulaszowa 😉
Na węgierskiej Wikipedii Bogracz, czyli Bogracs oznacza, naczynie do gotowania, garnek. Wystarczy wrzucić tekst do tłumacza google i sprawdzić.
oto link:
Nie ma sensu dalej polemizować na ten temat, gdyż zdania nie zmienię:):):):):)
Nie mam pojęcia dlaczego ludzie w Polsce uważają, że bogracz to jest danie. Widocznie tak się tutaj przyjęło, ale wiadomo, że czego nie wiesz to sobie dopowiesz
kilka postów wcześniej podważałaś wikipedię jako źródło rzetelnej wiedzy
myślę, że nikomu tu nie zależy na przekonywaniu Cię do czegokolwiek
nie ma też sensu abyś Ty na siłę próbowała przekonać nas 😉
Tak, dokładnie. To fakt, że pisałam iż wikipedię tworzą inni użytkownicy. Na Węgrzech również sami ją tworzą, ale dlaczego nie piszą, że bogracz to nazwa dania? Na siłę faktycznie nie będę nikomu nic udowadniała. Po prostu nasza mentalność już taka jest, że jak powie się raz to nie potrafimy przyznać racji komuś innemu. Jak Pani zdaniem w takim razie nazywa się ganek w którym przyrządza Pani ten swój bogracz? Robi Pani bogracz w bograczu?
Bardzo często jest tak że nazwa przyjeta w jednym kraju nijak ma się do tego jak nazywają to “coś” w innym. To nie kwestia mentalności… W sjp zacytowanym przeze mnie jasno zostało wyjaśnione co to jest bogracz.
Dopisek – bogracz gotuje w garnku bezimiennym;)
heh, dobre! Szkoda, że nie można poważnie porozmawiać na dany temat i uświadomić jaka jest prawda, bo ktoś kto nie ma o czymś pojęcia brnie w to nieznane i choćby nie miał racji to i tak już za daleko to wszystko zaszło, żeby się przyznać do błędu.
Proszę zobaczyć kto tworzy słownik języka polskiego. To jest zdanie wyrwane z kontekstu
Redakcją słownika zajmują się hobbyści pod okiem internautów udzielających się w komentarzach.
Znaczenia słów są wprowadzane jak na stronach wiki (trzeba być zalogowanym).
Znasz odpowiedź na pytanie: Bogracz – moja wersja!