Brokuły zapiekane

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #101313

    jaewa

    Znalazłam ten przepis kilka lat temu w jakiejś gazecie i robiłam bardzo często. Zapomniałam o nim jakiś czas temu, ale przypomniałam sobie kilka dni temu. Od tego czasu robiłam już 3 razy, może i Wam posmakuje:

    brokuł sparzony w różyczkach wkładam do żaroodpornego (mam taki mały idealnie pasujący)

    zalewa do zapiekania-
    3 surowe jajka, kilka łyżek majonezu, drobno pokrojona cebula w kostkę+ beszamel

    Zalewam tym brokuł, przykrywam i zapiekam. Nie pamiętam ile czasu było w przepisie, ale ostatnio nastawiałam na 180 stopni i zaglądałam tak na oko, żeby się wszystko ścięło.

    Mi to smakuje nawet jako samodzielne danie.
    dzisiaj będę robiła, jak nie zapomnę to zrobię fotki.

    smacznego 🙂

    edytuję żeby napisac jak robię sos beszamelowy:
    na patelnię 2 łyżki masła, jak się rozpuści, to 2 łyżki mąki, mieszam mocno drewnianą łyżką i za chwilkę wlewam szklankę mleka, robią się grudy, ale się nie przejmować tylko mieszać, mieszać po chwili grudy zniknął, a sos zacznie gęstnieć. Gdy zgęstnieje to sól i pieprz i gotowe.

    #2927125

    tosia

    Hmm, uwielbiam brokuły, uwielbiam beszamel, uwielbiam dania a`la zapiekanki… Wiem co jutro robię na obiadek :Wow!::Hura!: Musi być pyyyszne. Jeszcze serek na to, żeby się zapiekł i ciąąąągnął potem…. Już mi ślina leci 😉



    #2927126

    ciapa

    Jutro wyprubuje bo kupiłam dzisiaj w promocji 3 krzaki 😀

    #2927127

    jaewa

    Zamieszczone przez Tosia31
    Hmm, uwielbiam brokuły, uwielbiam beszamel, uwielbiam dania a`la zapiekanki… Wiem co jutro robię na obiadek :Wow!::Hura!: Musi być pyyyszne. Jeszcze serek na to, żeby się zapiekł i ciąąąągnął potem…. Już mi ślina leci 😉

    Na obiadek jak najbardziej robię,a le jako dodatek do mięcha, bo mąż bardzo mięsożerny.

    #2927128

    aborka

    ja czesto robie brokuła albo kalafiora. dodatki sie zmieniają w zaleznosci co mam:

    wędlina, mieso pieczone pokrojone w kosteke, boczek – oto danie miesne 🙂
    ser – FETA lub plesniowy a do posypania żółty
    oliwki, suszone pomidory z oleju
    oststno dałam duzo prazonego słonecznika.
    pieczarki……

    feta i słonecznik lepeij do brokuła ale z kalaforem tez ujdzie

    czasem zalewam beszamelem, czasem jajkiem, czasem tylko serem posypuje

    to wszystko do naczynia zaroodpornego i zapiekam.

    podawac z sosem – jogurt bałakanski+ suszone pomidory sypkie kamisa…. mniam

    #2927129

    ciapa

    Dobre, naprawde dobre, wchodzi do stałych przepisów, dzieki 🙂



    #2927130

    kevlar-girl

    Zamieszczone przez Tosia31
    Hmm, uwielbiam brokuły, uwielbiam beszamel, uwielbiam dania a`la zapiekanki… Wiem co jutro robię na obiadek :Wow!::Hura!: Musi być pyyyszne. Jeszcze serek na to, żeby się zapiekł i ciąąąągnął potem…. Już mi ślina leci 😉

    O nowy awatarek….:Kciuki:

    i jak zapiekanka, bo dzisiaj ja się przymierzam

    #2927131

    tosia

    Zamieszczone przez kata1977
    O nowy awatarek….:Kciuki:

    i jak zapiekanka, bo dzisiaj ja się przymierzam

    Nowy.. polikwidowałam zdjęcia, bo teraz panuje teoria spisku na forum, że niby jak to określiła koleżanka marcówka „wysoko googlowani jesteśmy”. Wię tak bardziej anonimowo się zrobiłam :Fiu fiu:

    Co do brokułów. Dziś robię. Mam z wczoraj resztkę spagetti i do tego dorobię owe brokuły. Dodam tylko mozarellę i ser żółty, bo my na maxa serowi jesteśmy.
    Zrobiłam jabłecznik, jest jeszcze gorący.. Wpadasz na kawkę??

    #2927132

    kevlar-girl

    Zamieszczone przez Tosia31
    Zrobiłam jabłecznik, jest jeszcze gorący.. Wpadasz na kawkę??

    patrz marcówki :Niepewny:

    #2927133

    kevlar-girl

    Zamieszczone przez JaEwa
    Znalazłam ten przepis kilka lat temu w jakiejś gazecie i robiłam bardzo często. Zapomniałam o nim jakiś czas temu, ale przypomniałam sobie kilka dni temu. Od tego czasu robiłam już 3 razy, może i Wam posmakuje:

    brokuł sparzony w różyczkach wkładam do żaroodpornego (mam taki mały idealnie pasujący)

    zalewa do zapiekania-
    3 surowe jajka, kilka łyżek majonezu, drobno pokrojona cebula w kostkę+ beszamel

    Zalewam tym brokuł, przykrywam i zapiekam. Nie pamiętam ile czasu było w przepisie, ale ostatnio nastawiałam na 180 stopni i zaglądałam tak na oko, żeby się wszystko ścięło.

    Mi to smakuje nawet jako samodzielne danie.
    dzisiaj będę robiła, jak nie zapomnę to zrobię fotki.

    smacznego 🙂

    edytuję żeby napisac jak robię sos beszamelowy:
    na patelnię 2 łyżki masła, jak się rozpuści, to 2 łyżki mąki, mieszam mocno drewnianą łyżką i za chwilkę wlewam szklankę mleka, robią się grudy, ale się nie przejmować tylko mieszać, mieszać po chwili grudy zniknął, a sos zacznie gęstnieć. Gdy zgęstnieje to sól i pieprz i gotowe.

    Zrobiłam, zjadłam i robić będę :Kciuki:
    U mnie była wersja z parówkami.
    Nawet roczny Eryk zajadał z wielkim smakiem i Igor też. Na szczęście chłopaki lubią brokuły.

    Polecam i dziękuję



    #2927134

    tosia

    Ja też zrobiłam i było pyyyyszne! :Wow!: Dodałam mozarelle na wszystko i pięknie się ciągnęła zapieczona :Hyhy:, nie dodałam cebulki – bo nie jadam. Wszytko smakowało wyśmienicie i na stałę wchodzi do naszego domu na stół.

    Dzięki za przepis!

    #2927135

    bep

    Zamieszczone przez JaEwa
    Znalazłam ten przepis kilka lat temu w jakiejś gazecie i robiłam bardzo często. Zapomniałam o nim jakiś czas temu, ale przypomniałam sobie kilka dni temu. Od tego czasu robiłam już 3 razy, może i Wam posmakuje:

    brokuł sparzony w różyczkach wkładam do żaroodpornego (mam taki mały idealnie pasujący)

    zalewa do zapiekania-
    3 surowe jajka, kilka łyżek majonezu, drobno pokrojona cebula w kostkę+ beszamel

    Zalewam tym brokuł, przykrywam i zapiekam. Nie pamiętam ile czasu było w przepisie, ale ostatnio nastawiałam na 180 stopni i zaglądałam tak na oko, żeby się wszystko ścięło.

    Mi to smakuje nawet jako samodzielne danie.
    dzisiaj będę robiła, jak nie zapomnę to zrobię fotki.

    smacznego 🙂

    edytuję żeby napisac jak robię sos beszamelowy:
    na patelnię 2 łyżki masła, jak się rozpuści, to 2 łyżki mąki, mieszam mocno drewnianą łyżką i za chwilkę wlewam szklankę mleka, robią się grudy, ale się nie przejmować tylko mieszać, mieszać po chwili grudy zniknął, a sos zacznie gęstnieć. Gdy zgęstnieje to sól i pieprz i gotowe.

    A można to mleko w beszamelu czymś zastąpić? Bo u nas mleko nie przejdzie…. Nie ma szans
    A brokuła uwielbiamy. Zrobiłabym :Fiu fiu:

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close