BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)

Najpierw ścieramy 4 małe cukinie na dużych oczkach, umiarkowanie solimy i odstawiamy, następnie przygotowujemy ciasto:

[LIST]
[*]1 i 3/4 szklanki mąki pszennej mieszamy z
[*]1/2 łyżeczki soli
i siekamy z
[*]150g zimnego masła
[*]dolewamy ok.100ml zimnej wody

ZAGNIATAMY, formujemy placek ręką, w folię i do lodówki na ok 30-60min (można dłużej, nawet 2-3 dni przechowywać)[/LIST]Robimy farsz podczas gdy ciasto się chłodzi:
[LIST]
[*]7 – 10 ząbków czosnku podsmażamy na patelni z połówką posiekanej sporej cebuli, ściagamy to do miseczki, przecieramy patelnię papierem
[*]na kapce oliwy podsmażamy i dusimy cukinię aż zmięknie, dorzucamy podsmażony czosnek i dusimy jeszcze trochę[/LIST]Nagrzewamy piecyk 180st.
Zabieramy się za ciasto. Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm. Przekładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem dosyć gęsto. Kładziemy papier do pieczenia, a na ten papier wysypujemy fasolę (żeby nam nie urosło ciasto). Tak pieczemy je ok 10 min. Wyjmujemy i zbieramy fasolę i papier. Do piecyka jeszcze na max 5min. (można posmarować białkiem jaja – te zabiegi sprawiają, że ciasto nam nie nasiąka potem farszem, jest kruche).
jak nie mam czasu, to wkładam na 10-15min z tą fasolą i sie nie chromolę.

Jak już ciasto jest podpieczone, to wykładamy farsz (spróbujcie go wczesniej czy Wam odpowiada smakowo). radzę raczej mało solić, bo feta jest słona i nie dosypywać pieprzu i czosnku z torebki, bo się zrobi gorzki farsz.
W wyłożony farsz wtykamy średnio gęsto fetę (bo pamiętajcie, że słona jest)!
I zalewamy to wymieszaną breją:
[LIST]
[*]3jaja
[*]20-30ml śmietany (30%, ale lałam 18kę i też wyszło)
[*]jakieś ziółko prowansalskie, ciutka gałki (jesli lubicie)
[*]może być troszkę startej fety lub parmezanu[/LIST]
Do piecyka na 20-25min. Obserwujcie brzegi tarty – jak się zaczną przypiekać za mocno, to wyciągajcie!
Smacznego!

14 odpowiedzi na pytanie: BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)

yoko2011-07-03 10:02:14

to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…

a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D

ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D

2011-07-03 10:29:02

Zamieszczone przez bruni:to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…

a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D

ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D

robiłam porową z szynką
mi smakowała, chłopakom nie bardzo :Foch:

bep2011-07-03 10:39:10

Mąka może być pełnoziarnista? :Hmmm…:
Bo miała być pizza… Ale w końcu czy pizza czy tatra – roboty tyle samo 😉

yoko2011-07-03 11:32:09

nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.

bep2011-07-03 12:36:17

Zamieszczone przez bruni:nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.

Inną razą 😉 Pizza się robi.
Biały glut na razie u nas (w miarę możliwości rzecz jasna) wycofywany. Powód widać w suwaku 😉 T też dba o linię :Wow!: Po nim widać, że schudł :Hyhy:
Rozumiesz – nie mogę być gorsza

kiara2011-07-03 12:54:02

Dzięki bardzo:)

mam tylko jedno pytanie – czy z cukinii usuwasz pestki?

yoko2011-07-03 14:46:38

kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D

2011-07-03 14:54:08

Zamieszczone przez bruni:kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D

ale ja i z takich miąższ wywalam :Hyhy:

yoko2011-07-03 15:10:59

Zamieszczone przez ewkam:ale ja i z takich miąższ wywalam :Hyhy:
no to już zbrodnia!!!!!!!
ZBRODNIA!
Ty nie umiesz jeść cukinii! Ty wcinasz skórki!

2011-07-03 15:11:51

Zamieszczone przez bruni:no to już zbrodnia!!!!!!!
ZBRODNIA!

łojtamkażdy sąd mnie uniewinni

madzia-14092011-07-04 18:05:06

zrobiłam
wyszło pycha

tylko ciasto pod spodem takie sobie, ale za to brzegi super chrupiące

kiara2011-07-04 18:52:13

zrobiłam tartę, zawiozłam siostrze połowę.
Po powrocie do domu otrzymałam smsa od sąsiadki siostry, a zarazem mojej koleżanki takiej treści:” kochana jadłam Twoją tartę. Po prostu cudo cudo ja potrzebuję przepis. Uruchomiłaś mojego małego głoda” 🙂

Brunka, chyba nie muszę pisać, czy smakowała?;)

yoko2011-07-04 19:10:13

🙂
cieszy mnie co czytam!
doskonalcie się zatem dalej:D

mamia2011-07-04 19:13:51

o matko!!!!

ale zjadłabym takie cudo:Wow!:

niestety znów mam doła “kulinarnego” i nie mam serca siedzieć w kuchni i pichcić:Niepewny:

Znasz odpowiedź na pytanie: BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam z dzieckiem taki problem
3 latek nie chce robić kupy na nocnik
Młody skończył 3 lata, siusiu woła bez problemu, a kupa zawsze w pieluchę. Co gorsza nie zawoła i jak nie ma założonej pieluchy to wali w majtki.... tłumaczymy, prosimy, chodził na
Czytaj dalej