BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 15)
  • Autor
    Wpisy
  • #108879

    yoko

    Najpierw ścieramy 4 małe cukinie na dużych oczkach, umiarkowanie solimy i odstawiamy, następnie przygotowujemy ciasto:

    [LIST]
    [*]1 i 3/4 szklanki mąki pszennej mieszamy z
    [*]1/2 łyżeczki soli
    i siekamy z
    [*]150g zimnego masła
    [*]dolewamy ok.100ml zimnej wody

    ZAGNIATAMY, formujemy placek ręką, w folię i do lodówki na ok 30-60min (można dłużej, nawet 2-3 dni przechowywać)[/LIST]Robimy farsz podczas gdy ciasto się chłodzi:
    [LIST]
    [*]7 – 10 ząbków czosnku podsmażamy na patelni z połówką posiekanej sporej cebuli, ściagamy to do miseczki, przecieramy patelnię papierem
    [*]na kapce oliwy podsmażamy i dusimy cukinię aż zmięknie, dorzucamy podsmażony czosnek i dusimy jeszcze trochę[/LIST]Nagrzewamy piecyk 180st.
    Zabieramy się za ciasto. Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm. Przekładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem dosyć gęsto. Kładziemy papier do pieczenia, a na ten papier wysypujemy fasolę (żeby nam nie urosło ciasto). Tak pieczemy je ok 10 min. Wyjmujemy i zbieramy fasolę i papier. Do piecyka jeszcze na max 5min. (można posmarować białkiem jaja – te zabiegi sprawiają, że ciasto nam nie nasiąka potem farszem, jest kruche).
    jak nie mam czasu, to wkładam na 10-15min z tą fasolą i sie nie chromolę.

    Jak już ciasto jest podpieczone, to wykładamy farsz (spróbujcie go wczesniej czy Wam odpowiada smakowo). radzę raczej mało solić, bo feta jest słona i nie dosypywać pieprzu i czosnku z torebki, bo się zrobi gorzki farsz.
    W wyłożony farsz wtykamy średnio gęsto fetę (bo pamiętajcie, że słona jest)!
    I zalewamy to wymieszaną breją:
    [LIST]
    [*]3jaja
    [*]20-30ml śmietany (30%, ale lałam 18kę i też wyszło)
    [*]jakieś ziółko prowansalskie, ciutka gałki (jesli lubicie)
    [*]może być troszkę startej fety lub parmezanu[/LIST]
    Do piecyka na 20-25min. Obserwujcie brzegi tarty – jak się zaczną przypiekać za mocno, to wyciągajcie!
    Smacznego!

    #4680827

    yoko

    to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…

    a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D

    ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
    a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D



    #4680828

    Anonim

    Zamieszczone przez bruni
    to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…

    a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D

    ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
    a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D

    robiłam porową z szynką
    mi smakowała, chłopakom nie bardzo :Foch:

    #4680829

    bep

    Mąka może być pełnoziarnista? :Hmmm…:
    Bo miała być pizza… Ale w końcu czy pizza czy tatra – roboty tyle samo 😉

    #4680830

    yoko

    nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
    ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.

    #4680831

    bep

    Zamieszczone przez bruni
    nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
    ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.

    Inną razą 😉 Pizza się robi.
    Biały glut na razie u nas (w miarę możliwości rzecz jasna) wycofywany. Powód widać w suwaku 😉 T też dba o linię :Wow!: Po nim widać, że schudł :Hyhy:
    Rozumiesz – nie mogę być gorsza



    #4680832

    kiara

    Dzięki bardzo:)

    mam tylko jedno pytanie – czy z cukinii usuwasz pestki?

    #4680833

    yoko

    kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D

    #4680834

    Anonim

    Zamieszczone przez bruni
    kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D

    ale ja i z takich miąższ wywalam :Hyhy:

    #4680835

    yoko

    Zamieszczone przez ewkam
    ale ja i z takich miąższ wywalam :Hyhy:

    no to już zbrodnia!!!!!!!
    ZBRODNIA!
    Ty nie umiesz jeść cukinii! Ty wcinasz skórki!



    #4680836

    Anonim

    Zamieszczone przez bruni
    no to już zbrodnia!!!!!!!
    ZBRODNIA!

    łojtam\każdy sąd mnie uniewinni

    #4680837

    madzia-1409

    zrobiłam
    wyszło pycha

    tylko ciasto pod spodem takie sobie, ale za to brzegi super chrupiące



    #4680838

    kiara

    zrobiłam tartę, zawiozłam siostrze połowę.
    Po powrocie do domu otrzymałam smsa od sąsiadki siostry, a zarazem mojej koleżanki takiej treści:” kochana jadłam Twoją tartę. Po prostu cudo cudo ja potrzebuję przepis. Uruchomiłaś mojego małego głoda” 🙂

    Brunka, chyba nie muszę pisać, czy smakowała?;)

    #4680839

    yoko

    🙂
    cieszy mnie co czytam!
    doskonalcie się zatem dalej:D

    #4680840

    mamia

    o matko!!!!

    ale zjadłabym takie cudo:Wow!:

    niestety znów mam doła „kulinarnego” i nie mam serca siedzieć w kuchni i pichcić:Niepewny:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 15)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close