Bruschetta?

Nie smiejcie sie, ale nigdy nie jadlam ani jej nie robilam
A mam taka ochote, ze usiedziec nie moge i jutro chce ja zrobic o ile bagietke dostane.
jak zrobic taka naprawde dobra?
Pieczywo smaruje sie czosnkiem, czy czosnek dodaje sie do pomidorow?
slinotok mam!

8 odpowiedzi na pytanie: Bruschetta?

  1. Kochane, pomozcie:

    • Uwielbiam bruschette!!!
      I dzięki za przypomnienie, choć teraz z racji karmienia musiałabym czosnek wyeliminować. To chyba jednak jeszcze troszkę poczekam.

      Ja robię tak:
      Kilka dojrzałych pomidorów kroję w grubą kostkę, usuwam płynne wnętrze. Do tego czosnek, mozzarella, feta, oregano, bazylia, sól, oliwa z oliwek. Wymieszać. Czasami jeszcze daję salami pokrojone drobno. To musi się troszkę przegryźć w lodówce. Potem wykładam na podpieczone minimalnie pieczywo tostowe. No i jeszcze do piekarnika do momentu roztopienia mozzarelli.

      • ale to zalezy jaka chcesz

        moja ulubiona jest taka w stylu toskanskim
        bagietke w krazki i do pieca az sie lekko zgrilluje – czasami wrzucam lekko potarty parmezan

        a w tym czasie robie taka niby salse – w najprostszej wersji po prostu pomidory w drobna kostke z jakas zielenina (najlepiej swieza bazylia, ale swieze oregano tez sie nadaje), zalane oliwa (warto miec dobra do tego), odrobina soku z cytryny, kilka zabkow czosnku, sol, pieprz

        i taka niby “salatka” polewam grzanki i juz

        jak mi sie chce robie bardziej zaawansowana i dodaje ogorka w kostke, cebule, oliwki, slodka papryke, moze pietruszke itp.

        • Zamieszczone przez kantalupa
          ale to zalezy jaka chcesz

          moja ulubiona jest taka w stylu toskanskim
          bagietke w krazki i do pieca az sie lekko zgrilluje – czasami wrzucam lekko potarty parmezan

          a w tym czasie robie taka niby salse – w najprostszej wersji po prostu pomidory w drobna kostke z jakas zielenina (najlepiej swieza bazylia, ale swieze oregano tez sie nadaje), zalane oliwa (warto miec dobra do tego), odrobina soku z cytryny, kilka zabkow czosnku, sol, pieprz

          i taka niby “salatka” polewam grzanki i juz

          jak mi sie chce robie bardziej zaawansowana i dodaje ogorka w kostke, cebule, oliwki, slodka papryke, moze pietruszke itp.

          pomidora kroisz z miazszem?

          Dzieki za rady:)

          • Zamieszczone przez kiara
            pomidora kroisz z miazszem?

            Dzieki za rady:)

            Kiara, to zależy na czym robisz.
            Jak na grubiej kromce z bagietki to możesz trochę dać, ale jak na cienkim pieczywie tostowym to jak nie usuniesz miąższu to ci rozmiękczy za bardzo te kromki w czasie pieczenia.

            Mój przepis to taka modyfikacja klasycznej bruschetty. Dodatek fety super wyostrza smak.

            • Zamieszczone przez kiara
              pomidora kroisz z miazszem?

              Dzieki za rady:)

              robie z miazszem

              taka prosta bruschette podpatrzylam we wloszech, ma byc tak, zeby po polaniu grzanki sosem, ten sos sie przelewal na druga strone i splywal po palcach

              dobra jest tez z prosciutto
              wowczas zapiekasz z szynka i parmezanem w piekarniku

              • punkcik, kantalupa, dziekuje bardzo za podpowiedzi:)
                ja osobiscie nie lubie prosciutto, ale dla meza, synka i gosci jak najbardziej:)

                • A ja kupilam fajne gotowe pieczywko nasaczone oliwa i ziolami, na to polozylam plastry mozzarelli, podpieklam az sie zaczala “ciagnac”- na to pokrojone pomidorki (bez pestek) w cieniutenka kosteczke- do dobrego winka rewelka ( ostatnio cos mnie na winko wzielo- ale symboliczna lampka ;-P)

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Bruschetta?

                  Dodaj komentarz

                  Angina u dwulatka

                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                  Czytaj dalej →

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general