Nie smiejcie sie, ale nigdy nie jadlam ani jej nie robilam
A mam taka ochote, ze usiedziec nie moge i jutro chce ja zrobic o ile bagietke dostane.
jak zrobic taka naprawde dobra?
Pieczywo smaruje sie czosnkiem, czy czosnek dodaje sie do pomidorow?
slinotok mam!
8 odpowiedzi na pytanie: Bruschetta?
Kochane, pomozcie:
Uwielbiam bruschette!!!
I dzięki za przypomnienie, choć teraz z racji karmienia musiałabym czosnek wyeliminować. To chyba jednak jeszcze troszkę poczekam.
Ja robię tak:
Kilka dojrzałych pomidorów kroję w grubą kostkę, usuwam płynne wnętrze. Do tego czosnek, mozzarella, feta, oregano, bazylia, sól, oliwa z oliwek. Wymieszać. Czasami jeszcze daję salami pokrojone drobno. To musi się troszkę przegryźć w lodówce. Potem wykładam na podpieczone minimalnie pieczywo tostowe. No i jeszcze do piekarnika do momentu roztopienia mozzarelli.
ale to zalezy jaka chcesz
moja ulubiona jest taka w stylu toskanskim
bagietke w krazki i do pieca az sie lekko zgrilluje – czasami wrzucam lekko potarty parmezan
a w tym czasie robie taka niby salse – w najprostszej wersji po prostu pomidory w drobna kostke z jakas zielenina (najlepiej swieza bazylia, ale swieze oregano tez sie nadaje), zalane oliwa (warto miec dobra do tego), odrobina soku z cytryny, kilka zabkow czosnku, sol, pieprz
i taka niby “salatka” polewam grzanki i juz
jak mi sie chce robie bardziej zaawansowana i dodaje ogorka w kostke, cebule, oliwki, slodka papryke, moze pietruszke itp.
pomidora kroisz z miazszem?
Dzieki za rady:)
Kiara, to zależy na czym robisz.
Jak na grubiej kromce z bagietki to możesz trochę dać, ale jak na cienkim pieczywie tostowym to jak nie usuniesz miąższu to ci rozmiękczy za bardzo te kromki w czasie pieczenia.
Mój przepis to taka modyfikacja klasycznej bruschetty. Dodatek fety super wyostrza smak.
robie z miazszem
taka prosta bruschette podpatrzylam we wloszech, ma byc tak, zeby po polaniu grzanki sosem, ten sos sie przelewal na druga strone i splywal po palcach
dobra jest tez z prosciutto
wowczas zapiekasz z szynka i parmezanem w piekarniku
punkcik, kantalupa, dziekuje bardzo za podpowiedzi:)
ja osobiscie nie lubie prosciutto, ale dla meza, synka i gosci jak najbardziej:)
A ja kupilam fajne gotowe pieczywko nasaczone oliwa i ziolami, na to polozylam plastry mozzarelli, podpieklam az sie zaczala “ciagnac”- na to pokrojone pomidorki (bez pestek) w cieniutenka kosteczke- do dobrego winka rewelka ( ostatnio cos mnie na winko wzielo- ale symboliczna lampka ;-P)
Znasz odpowiedź na pytanie: Bruschetta?