Bułgaria – na dzień europejski

Jak zaprezentować Bułgarię podczas dnia europejskiego?
na razie jedyne skojarzenia – Złote Piaski
Warna, Warneńczyk
Martenice (muszę odszukać wątek)
Jogurt?
Dorzućcie coś proszę 🙂

14 odpowiedzi na pytanie: Bułgaria – na dzień europejski

qr-chuck2014-03-13 21:16:04

olejek różany, dolina Róż
Rilski Monastyr
monastyry skalne
grobowce trackie, trakowie
św. Mikołaj (Kaliakra)
delfiny (Kamienny Brzeg)
potrawy z glinianych garnków (gjuwecze)
parlenka

kantalupa2014-03-14 23:33:40

zalezy jak bardzo dokladnie chcesz przedstawic kraj
przede wszystkim postawilabym na przywiazanie kraju zdo folkowej kultury (ich muzyka rozrywkowa – chalga – wywodzi sie z kultury ludowej, na kazdym weselu (ba, na kazdej imprezie) ludzie tancza horo)

regionalnie mozesz sie rzeczywiscie skupic na olejku rozanym z doliny roz, popularnych kurortach nad morzem, ale wieksza czesc kraju to gory, przepiekne krajobrazy i niesamowite przywiazanie do ziemi

jesli mozesz, moze moglabys upiec baniczki? (chyba najpopularniejsza potrawa;)) jesli zdecydujesz sie na jakies wycieczki kulinarne, sluze pomoca, mam kilka ksiazek kucharskich z bg.

marteniczki zdecydowanie warte pokazania, szczegolnie, ze jeszcze miesiac marzec:)

z innych swiat, poczytaj troche o giergiovden – chyba jedno z wiekszych swiat w bg

no i historia kraju tez ciekawa, ale to juz raczej jesli potrzebujesz bardzo specyficznych informacji

w kazdym razie, jesli potrzebujesz jakies porady, spedzilam 5 lat w bg i mam niesamowity sentyment do tego kraju

ewike2014-03-15 16:34:46

Osobiste maja dzień europejski w szkole czyli kraj na poziomie
dla mniejszych nie dla dużych 🙂
O własnie przepis na coś nieskomplikowanego
z ogólnie dostępnych składników chętnie wykorzystam

kantalupa2014-03-16 01:56:39

Zamieszczone przez ewike:Osobiste maja dzień europejski w szkole czyli kraj na poziomie
dla mniejszych nie dla dużych 🙂
O własnie przepis na coś nieskomplikowanego
z ogólnie dostępnych składników chętnie wykorzystam

zobacz, czy mozesz gdzies kupic fillo – takie platy cienkiego ciasta – kiedys kupilam w polsce w piotrze i pawle albo jakiejs almie chyba
to dam ci przepis na banichki – z bulgarskim sirene (mozna z powodzeniem zastapic grecka feta z dodatkiem odrobiny riccoty), a na pewno jest w polsce), albo tykvenik (czyli banichki z dynia) – dzieciaki jedza to w bg na sniadanie
jesli nie mozesz kupic fillo, mam tez przepis na zrobienie w domu, ale to jest naprawde wyzwanie i moje pierwsze trzy proby skonczyly sie fiaskiem – potem bylo juz tylko lepiej:)

mozesz podac aeryan (boszzz, nie wiem, jak to napisac), czyli rozcienczony jogurt z woda – pija to na potege – w polsce rozcienczalam naturalny jogurt pitny i dodawalam odrobine kefiru dla polepszenia smaku

jesli masz dostep do swiezej papryki (ale nie takiej pekatej, tylko tej podluznej), to mozesz sprobowac zrobic lyutenitsa – taka paprykoa pasta, ktora kazdy bulgarski obywatel je przynajmniej raz dziennie;)

ktos tez wczesniej wspominal gyuvecheta – takie gliniane garnki do robienia jedzenia – mozesz zrobic jakac tchorbe – taka gesta zupe na bazie fasoli albi soczewicy – tylko potrzebny ci jest ceramiczny garnek, ktory mozesz wrzucic do pieca

a najwiekszym przebojem wsrod dzieciakow (obok banichki) pewnie bylyby mekitsi – takie placki smazone na glebokim tluszczu posypane cukrem pudrem – niesamowicie niezdrowe i niesamowicie pyszne!

jane2014-03-16 07:12:02

Ja proponuje prosciej: shopska salata – pyszna i zdrowa i mega prosta do wykonania 🙂

qr-chuck2014-03-16 11:38:24

Zamieszczone przez kantalupa:
mozesz podac aeryan (boszzz, nie wiem, jak to napisac), czyli rozcienczony jogurt z woda – pija to na potege – w polsce rozcienczalam naturalny jogurt pitny i dodawalam odrobine kefiru dla polepszenia smaku

W Polsce to jest dostępne pod nazwą ajran lub ayran – do kupienie w każdej tureckiej :Hyhy: kebabowni (w supermarketach też już się powoli pojawia)

ewike2014-03-16 19:11:18

Z fillo to ciężko będzie

kantalupa2014-03-17 03:08:27

Zamieszczone przez Qr Chuck:W Polsce to jest dostępne pod nazwą ajran lub ayran – do kupienie w każdej tureckiej :Hyhy: kebabowni (w supermarketach też już się powoli pojawia)
prosz4e. pieknie! bo moze po pierwszym lyku nie mialam jakiejs wielkiej satysfakcji gastronomicznej, ale po kilku podejsciach ajran stal sie moim lubionym napojem
ze daja w tureckich knajpach, to nie dziwne w sumie, bo napoj bardziej regionalny, niz bulgarski, ale ciagle w bg pije sie go na potege

Zamieszczone przez ewike:Z fillo to ciężko będzie
szkoda 🙁 bo to jest taki mega klasyk bulgarski i masz niemal 100% szans na sukces wsrod dzieciakow!

to moze chcesz przepis na te mekitsi? zrobilam wlasnie dzisiaj dzieciakom – mialy niemozliwa radosc 🙂

swoja droga, z doznan gastronomicznych nigdy nie zapomne smaku kyopulu (przeciez z grilowanego balklazana, papryki z przyprawami) jajca po panagyurski (jaja sadzone podane na kaluzy lokalnego naturalnego jogurtu i posypane tarta bulgarska feta), ale to sie raczej dla dzieciakow nie nadaje

z bulgarskich potraw takicj przekaskowych dosc znane sa tez solenki – takie mini ciasteczka wytrawne – moga byc z makiem, twarozkiem, sezamem itp. gdzies mialam przepis, poszukam jutro rano.

halinasuperdziewczyna2014-03-17 07:38:54

Wrzucilam “solenki” i takie mi cudo wyszło : [Zobacz stronę] 🙂

qr-chuck2014-03-17 10:11:55

Zamieszczone przez kantalupa:prosz4e. pieknie! bo moze po pierwszym lyku nie mialam jakiejs wielkiej satysfakcji gastronomicznej, ale po kilku podejsciach ajran stal sie moim lubionym napojem
ze daja w tureckich knajpach, to nie dziwne w sumie, bo napoj bardziej regionalny, niz bulgarski, ale ciagle w bg pije sie go na potege

Bardziej mi chodziło o kontekst: że Bułgarzy i Turcy to się nie kochają, a regionalny napój bułgarski jest szeroko znany jako turecki.
Taka niesprawiedliwość kulturowa 😉
Ale możliwe, że to właśnie Turcy go zaszczepili w Bułgarii…

ewike2014-03-17 11:25:29

chętnie wypróbuję zamieść przepis albo linka
w sumie to w podpowiedziach gdzie znaleźć fillo były nawet tureckie knajpy zapytam więc
(Bomi, P&P najbliższe w Katowicach)

kantalupa2014-03-18 03:02:35

to mekitsi masz – przepis od mamy mojej uczennicy – spawdzony!

600g maki pszennej
1 opakowanie suchych drozdzy
(chyba 7 g to ma, albo 11 – chodzi o te paczuszki, ktore mozesz kupic w pl tez)
1 lyzezka soli
1 lyzka cukru
250 ml wody (temp. pokojowa)
ok. 1 l. oleju do smazenia
ze 100 ml olwju do smarowania dloni

maka + sol + cukier + drozdze + woda – rozmieszaj dobrze w misce
nakryj folia do zywnosci i odstaw na godzine w cieple miejsce – ma podwoic objetosc

rpozgrzej olej do dosc wysokiej temperatury (jak na frytki / packi / faworki)

natrzyj dlonie olejem i oderwij kawalek ciasta od calosci (zalezy od tego, jakiej wielkosci chcesz – ja biore takie kulki nie wieksze niz 2 cm srednicy); rozplaszcz kulke w dloniach i wrzuc na goracy ogien. obserwuj jak sie piecze – ma byc zloto-brazowa, wtedy przerzuc na druga strone. w praktyce, zazwyczaj mniej niz minutke trzeba piec z kazdej strony

jeszcze cieple trzeba posypac pudrem

dzieci genetralnie baaaardzo lubia!

jesli zas znajdziesz gdzies fillo — wlasnie zainspirowana watkiem zrobilam baniczke z feta (mam tutaj w sklepie z etnicznym zarciem calkiem przyzwoite bulgarskie sirene!) i szpinakiem
nieboooo w gebie!

bejka2014-03-18 12:45:42

Zamieszczone przez ewike:Z fillo to ciężko będzie

może przez sklep internetowy ?
wrzuciłam w pierwszy lepszy i jest
[Zobacz stronę]

ewike2014-03-18 17:30:02

Zamieszczone przez bejka:może przez sklep internetowy ?
wrzuciłam w pierwszy lepszy i jest
[Zobacz stronę]

Dzięki za pomoc, szkoda, że mam niewiele czasu, a koszt przesyłki prawie tyle co ciasto 🙁

Znasz odpowiedź na pytanie: Bułgaria – na dzień europejski?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
MAZURY 2014
Mam pytanie wybieramy sie w sierpniu przyczepa campingowa na Mazury,okolice Olsztyna .Siostra dojedzie tam pociagiem ,mamy ja odebrac wiec zeby nie bylo za daleko. Moze moglby ktos polecic
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Urlop ojcowski
Z racji tego że nie widzę tematu o urlopie ojcowskim pozwolę go sobie założyć , jeśli już jest to proszę o ewentualne przeniesienie :) Zastanawiałem się ostatnio co mi przysługuję
Czytaj dalej