Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #116907

    goracakawa

    Witajcie

    Proste pytanie o karpia – jak go pieczecie?
    Jaki tłuszcz, jakie przyprawy i ogólnie jak?

    ps. dodam że ja wczoraj zakupiłam, wyczyściłam i zamroziłam.

    #5432933

    qr-chuck

    Karpia wyłącznie smażymy. Były próby zrobienia go upieczonego lub w galarecie, ale w naszej rodzinie nikt tego nie chciał jeść.
    Smażymy po świętokrzysku lub po krakowsku (w zależności czy mąż czy ja ;). Chociaż szczerze to zawsze smaży mąż, różnica w przygotowaniu :)).

    W obu przypadkach wyczyszczonego karpia obkładamy sowicie cebulą i do zamrażalnika.

    Po świętokrzysku: kroi się na spore filety, delikatnie obtacza w rozkłóconym jaju i w mące (panierki nie może być za dużo)
    po krakowsku: kroi się na dzwonka, przesypuje jakąś przyprawą do ryb, obtacza „na sztywno” 😉 w mące, jaju, bułce tartej

    w obu przypadkach smażymy na rzepakowym

    świętokrzyski soli się już na talerzu, trzeba go zjeść na ciepło
    Krakowski jest już przyprawiony, może nawet kilka dni poleżeć w lodówce, można jeść i na ciepło i na zimno (ja najbardziej lubię zimnego na drugi dzień)



    #5432934

    snoopy

    u nas różnie
    znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂
    a najbardziej lubię karpia mojej teściowej – pieczony w piekarniku, w całości, faszerowany cebulą, z gotowanym siekanym jajkiem i z chrzanem
    jest boski!

    #5432935

    ty-gry-sek

    karpia robię tak jak Kurczak „po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂
    ewentualnie tak samo zrobionego wkładam w galaretę,przepis podawała Olusia w innym wątku 🙂

    #5432936

    k-j

    moja mama tylko i wyłącznie soli
    smaży na maśle klarowanym,smak boski

    #5432937

    qr-chuck

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    karpia robię tak jak Kurczak „po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂

    Zamieszczone przez Snoopy.
    znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂

    He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło :Śmiech:



    #5432938

    snoopy

    Zamieszczone przez kurczak
    He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło :Śmiech:

    i wszystko jasne :Śmiech::Śmiech:

    #5432939

    goracakawa

    Zamieszczone przez k.j
    moja mama tylko i wyłącznie soli
    smaży na maśle klarowanym,smak boski

    W tym roku go zrobiłam na tym maśle – CUDEŃKO!!!
    Na noc zostawiłam z pokrojoną cebulą i użyłam soli z pieprzem.
    Później obtoczyłam w mące i na patelnię.

    Ja go podaje w sosie śmietanowym z pieczarkami.

    #5432940

    goooosia

    dla mnie jedyny właściwy 😉 sposób smażenia to karp wytarzany w cebuli, posolony, posypany mąką i usmażony na maśle.
    ale ten snoopowy z piekarnika brzmi interesująco 🙂

    #5432941

    agaz

    Zamieszczone przez kurczak
    He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło :Śmiech:

    A ja myslalam ze J.jest slaskie 🙂 ….no dobrze ja tez czuje sie krakowianka i nawet kiedys to bylo woj.krakowskie:) (jak sie rodzilismy )
    Ja tez tak robie karpia jak twoj maz 🙂 ale uwielbiam na wrzaco prosto z patelni i z maselka klarowanego…pycha

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close