Forum: Książka kucharska
Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????
Witajcie
Proste pytanie o karpia – jak go pieczecie?
Jaki tłuszcz, jakie przyprawy i ogólnie jak?
ps. dodam że ja wczoraj zakupiłam, wyczyściłam i zamroziłam.
Witajcie
Proste pytanie o karpia – jak go pieczecie?
Jaki tłuszcz, jakie przyprawy i ogólnie jak?
ps. dodam że ja wczoraj zakupiłam, wyczyściłam i zamroziłam.
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
9 odpowiedzi na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????
Karpia wyłącznie smażymy. Były próby zrobienia go upieczonego lub w galarecie, ale w naszej rodzinie nikt tego nie chciał jeść.
Smażymy po świętokrzysku lub po krakowsku (w zależności czy mąż czy ja ;). Chociaż szczerze to zawsze smaży mąż, różnica w przygotowaniu :)).
W obu przypadkach wyczyszczonego karpia obkładamy sowicie cebulą i do zamrażalnika.
Po świętokrzysku: kroi się na spore filety, delikatnie obtacza w rozkłóconym jaju i w mące (panierki nie może być za dużo)
po krakowsku: kroi się na dzwonka, przesypuje jakąś przyprawą do ryb, obtacza “na sztywno” 😉 w mące, jaju, bułce tartej
w obu przypadkach smażymy na rzepakowym
świętokrzyski soli się już na talerzu, trzeba go zjeść na ciepło
Krakowski jest już przyprawiony, może nawet kilka dni poleżeć w lodówce, można jeść i na ciepło i na zimno (ja najbardziej lubię zimnego na drugi dzień)
u nas różnie
znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂
a najbardziej lubię karpia mojej teściowej – pieczony w piekarniku, w całości, faszerowany cebulą, z gotowanym siekanym jajkiem i z chrzanem
jest boski!
karpia robię tak jak Kurczak “po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂
ewentualnie tak samo zrobionego wkładam w galaretę,przepis podawała Olusia w innym wątku 🙂
moja mama tylko i wyłącznie soli
smaży na maśle klarowanym,smak boski
He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło
i wszystko jasne
W tym roku go zrobiłam na tym maśle – CUDEŃKO!!!
Na noc zostawiłam z pokrojoną cebulą i użyłam soli z pieprzem.
Później obtoczyłam w mące i na patelnię.
Ja go podaje w sosie śmietanowym z pieczarkami.
dla mnie jedyny właściwy 😉 sposób smażenia to karp wytarzany w cebuli, posolony, posypany mąką i usmażony na maśle.
ale ten snoopowy z piekarnika brzmi interesująco 🙂
A ja myslalam ze J.jest slaskie :)…. No dobrze ja tez czuje sie krakowianka i nawet kiedys to bylo woj.krakowskie:) (jak sie rodzilismy )
Ja tez tak robie karpia jak twoj maz 🙂 ale uwielbiam na wrzaco prosto z patelni i z maselka klarowanego…pycha
Znasz odpowiedź na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????