Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????

Witajcie

Proste pytanie o karpia – jak go pieczecie?
Jaki tłuszcz, jakie przyprawy i ogólnie jak?

ps. dodam że ja wczoraj zakupiłam, wyczyściłam i zamroziłam.

9 odpowiedzi na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ????

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Karpia wyłącznie smażymy. Były próby zrobienia go upieczonego lub w galarecie, ale w naszej rodzinie nikt tego nie chciał jeść.
Smażymy po świętokrzysku lub po krakowsku (w zależności czy mąż czy ja ;). Chociaż szczerze to zawsze smaży mąż, różnica w przygotowaniu :)).

W obu przypadkach wyczyszczonego karpia obkładamy sowicie cebulą i do zamrażalnika.

Po świętokrzysku: kroi się na spore filety, delikatnie obtacza w rozkłóconym jaju i w mące (panierki nie może być za dużo)
po krakowsku: kroi się na dzwonka, przesypuje jakąś przyprawą do ryb, obtacza “na sztywno” 😉 w mące, jaju, bułce tartej

w obu przypadkach smażymy na rzepakowym

świętokrzyski soli się już na talerzu, trzeba go zjeść na ciepło
Krakowski jest już przyprawiony, może nawet kilka dni poleżeć w lodówce, można jeść i na ciepło i na zimno (ja najbardziej lubię zimnego na drugi dzień)

snoopy Dodane ponad rok temu,

u nas różnie
znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂
a najbardziej lubię karpia mojej teściowej – pieczony w piekarniku, w całości, faszerowany cebulą, z gotowanym siekanym jajkiem i z chrzanem
jest boski!

ty-gry-sek Dodane ponad rok temu,

karpia robię tak jak Kurczak “po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂
ewentualnie tak samo zrobionego wkładam w galaretę,przepis podawała Olusia w innym wątku 🙂

k-j Dodane ponad rok temu,

moja mama tylko i wyłącznie soli
smaży na maśle klarowanym,smak boski

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ty-gry-sek:karpia robię tak jak Kurczak “po krakowsku” chociaż niemiałam pojęcia że tak się na niego mówi 🙂

Zamieszczone przez Snoopy.:
znam oba sposoby o których pisze kurczak, tylko nie miałam pojęcia że one się tak nazywają 🙂

He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło :Śmiech:

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło :Śmiech:i wszystko jasne :Śmiech::Śmiech:

goracakawa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez k.j:moja mama tylko i wyłącznie soli
smaży na maśle klarowanym,smak boski

W tym roku go zrobiłam na tym maśle – CUDEŃKO!!!
Na noc zostawiłam z pokrojoną cebulą i użyłam soli z pieprzem.
Później obtoczyłam w mące i na patelnię.

Ja go podaje w sosie śmietanowym z pieczarkami.

goooosia Dodane ponad rok temu,

dla mnie jedyny właściwy 😉 sposób smażenia to karp wytarzany w cebuli, posolony, posypany mąką i usmażony na maśle.
ale ten snoopowy z piekarnika brzmi interesująco 🙂

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:He he… bo te nazwy to ja wymyśliłam i mają związek z tym skąd ja i mój mąż pochodzimy i jak się u nas w domu rodzinnym robiło :Śmiech:

A ja myslalam ze J.jest slaskie 🙂 ….no dobrze ja tez czuje sie krakowianka i nawet kiedys to bylo woj.krakowskie:) (jak sie rodzilismy )
Ja tez tak robie karpia jak twoj maz 🙂 ale uwielbiam na wrzaco prosto z patelni i z maselka klarowanego…pycha

Znasz odpowiedź na pytanie: Był rosół, kotlet schabowy a ja pytam o KARPIA ?????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam z dzieckiem taki problem
USG j.brzusznej dziecka - proszę o pozostawienie na chwilkę tematu.
Dawid (7 lat)ma jutro usg brzucha. Powiedziano mi, że do badania ma nic nie jeść (usg o 12:20), ale czy moze pić? czy musi mieć pełen pecherz, czy może siusiać?
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Żywa lalka Barbie?
Szok, szok, szok, jeszcze raz SZOK! Co myślicie??
Czytaj dalej