canelloni na inny sposob

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #21408

    ciku

    Nie wiem po jakiemu to…ale inna wersja niz Moniki PJ tez smaczna. Sprobujcie:
    1. ugotowac rurki canelloni, zalac zimna woda i odlozyc do ostygniecia
    2. Zmieszac: puszke sosu pomidorowego, 1 duzy dojrzaly pomidor w kawalkach, 1 lyzka bazylii. Wysmarowac tym dno brytfanny (polowe odlozyc na pozniej)
    3 Zmiksowac lub wymieszac:2 puszki szpinaku, 2 cale surowe jajka, zabek czosnku, mala cebulke pokrojona, 1/2 lyzeczki tymianku, 1/4 szkl. startego parmezanu, 2 szkl. cottage cheese
    4. Napelnic rurki mikstura ze szpinaku, ulozyc w brytfannie, na to wylac druga czesc sosu pomidorowego. Wierzch dania dobrze jest oblozyc mozarella. Przykryc i piec 15 minut, poczym odkryc i piec kolejne 15-20 minut (temp. pieca 180C)
    Smacznego [smiech
    Acha to sa proporcje na okolo 10 rurek. Danie jest bardzo sycace. papa

    Ciku i cikus
    10 luty 2004

    #294725

    martato

    Re: canelloni na inny sposob

    a co to jest cottage cheese ? zwykly twarog czy cos specjalnego?

    Marta i Amelka(7.09.03)



    #294726

    krzemianka

    Re: canelloni na inny sposob

    serek wiejski 🙂
    Chyba zrobię to danie – uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki 🙂


    Ania, Igor (01.07.03) i Lef

    #294727

    martato

    Re: canelloni na inny sposob

    no tak ze to serek wiejski to sie domyslilam 🙂 ale to taki z grudkami w smietance czy jest z jakiejs firmy pod nazwa cottage cheese? zapiekanka brzmi obiecujaco, ale probuje rozszyfrowac ten ser, do jakiego on jest podobny 🙂

    Marta i Amelka(7.09.03)

    #294728

    ciku

    Re: canelloni na inny sposob

    Wiecie co? Zdziwilam sie…….bo pamietam , ze jak jeszcze mieszkalam w Polsce to on tez sie nazywal Cottage Cheese. gdybym pamietala inaczej, na pewno uzylabym polskiej nazwy…….tak, to chodzi o taki serek w smietance, taki w grudkach, bialy.

    Ciku i Kacperek
    12 luty 2004

    #294729

    amelka11

    Re: canelloni na inny sposob

    Uwielbiam szpinak… Musi byc pyszne, na pewno sprobuje zrobic. Mam tylko jedno pytanko: czy przy napelnianiu cannelloni nie ma problemow? Makaron jest miekki, czy on sie nie wygina? A moze jest jakis specjalny sposob wypelniania rurek? Pamietam jak robilam z miesem mielonym to mialam male problemy…
    Prosze o porade,

    Ewa i Malenstwo (3.07.2004)



    #294730

    ciku

    Re: canelloni na inny sposob

    Tak makaron jest miekki, ale to jest dosc gruby rodzaj makaronu i jesli ugotujesz wedlug przepisu na opakowaniu to na pewno sie nie rozpadnie ( nakadaj do niego jak wystygnie) , poza tym mozesz trzymac rurke na calej powierzchni dloni i w ten sposob go „wspomagac” – na pewno nic sie nie stanie. papa

    Ciku i Kacperek
    12 luty 2004

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close