Nie wiem po jakiemu to… Ale inna wersja niz Moniki PJ tez smaczna. Sprobujcie:
1. ugotowac rurki canelloni, zalac zimna woda i odlozyc do ostygniecia
2. Zmieszac: puszke sosu pomidorowego, 1 duzy dojrzaly pomidor w kawalkach, 1 lyzka bazylii. Wysmarowac tym dno brytfanny (polowe odlozyc na pozniej)
3 Zmiksowac lub wymieszac:2 puszki szpinaku, 2 cale surowe jajka, zabek czosnku, mala cebulke pokrojona, 1/2 lyzeczki tymianku, 1/4 szkl. startego parmezanu, 2 szkl. cottage cheese
4. Napelnic rurki mikstura ze szpinaku, ulozyc w brytfannie, na to wylac druga czesc sosu pomidorowego. Wierzch dania dobrze jest oblozyc mozarella. Przykryc i piec 15 minut, poczym odkryc i piec kolejne 15-20 minut (temp. pieca 180C)
Smacznego [smiech
Acha to sa proporcje na okolo 10 rurek. Danie jest bardzo sycace. papa
Ciku i cikus
10 luty 2004
6 odpowiedzi na pytanie: canelloni na inny sposob
Re: canelloni na inny sposob
a co to jest cottage cheese? zwykly twarog czy cos specjalnego?
Marta i Amelka(7.09.03)
Re: canelloni na inny sposob
serek wiejski 🙂
Chyba zrobię to danie – uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki 🙂
Ania, Igor (01.07.03) i Lef
Re: canelloni na inny sposob
no tak ze to serek wiejski to sie domyslilam 🙂 ale to taki z grudkami w smietance czy jest z jakiejs firmy pod nazwa cottage cheese? zapiekanka brzmi obiecujaco, ale probuje rozszyfrowac ten ser, do jakiego on jest podobny 🙂
Marta i Amelka(7.09.03)
Re: canelloni na inny sposob
Wiecie co? Zdziwilam sie….bo pamietam, ze jak jeszcze mieszkalam w Polsce to on tez sie nazywal Cottage Cheese. gdybym pamietala inaczej, na pewno uzylabym polskiej nazwy….tak, to chodzi o taki serek w smietance, taki w grudkach, bialy.
Re: canelloni na inny sposob
Uwielbiam szpinak… Musi byc pyszne, na pewno sprobuje zrobic. Mam tylko jedno pytanko: czy przy napelnianiu cannelloni nie ma problemow? Makaron jest miekki, czy on sie nie wygina? A moze jest jakis specjalny sposob wypelniania rurek? Pamietam jak robilam z miesem mielonym to mialam male problemy…
Prosze o porade,
Re: canelloni na inny sposob
Tak makaron jest miekki, ale to jest dosc gruby rodzaj makaronu i jesli ugotujesz wedlug przepisu na opakowaniu to na pewno sie nie rozpadnie ( nakadaj do niego jak wystygnie), poza tym mozesz trzymac rurke na calej powierzchni dloni i w ten sposob go “wspomagac” – na pewno nic sie nie stanie. papa
Znasz odpowiedź na pytanie: canelloni na inny sposob