-makaron rurki canelloni(w tesco po 4.39)
-0,5kg mielonego mięsa(na całą paczkę canelloni)
-jajko
-sól, pieprz, można dać inne przyprawy(np.bazylia, vegeta)
-ser żółty
-koncentrat
-trochę śmietany
Do miseczki wkładam mielone, jajko, przyprawy, troszkę bułki tartej, mieszam. Wkładam mięsko surowe do rurek canelloni(nie upychać, nie może być za dużo mięska w rurce).
Na blachę układam jedną rurkę obok drugiej.
Do drugiej miski daję koncentrat pomidorowy, śmietanę, wodę i przyprawy. Następnie zalewam tym te rurki na blaszce. Wkładam do rozgrzanego piekarnika, na ok30-40min. Co jakiś czas zaglądajcie do rurek;jak zobaczycie że z wierzchu się zrumieniły to zalejcie jeszcze je koncentratową wodą. Pod koniec zapiekania wyciagnij blachę, posyp startym serem żółtym (na grubych oczkach) i jeszcze niech się troszkę zapiecze. JAKIE TO PYSZNIUTKIE! NIE TRZEBA DUŻO ROBIĆ. ja nie podaję do tego ziemniaków ani ryżu, to wystarcza na obiadek.
Edited by vieta on 2003/09/28 02:02.
30 odpowiedzi na pytanie: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
hm wyglada pysznie musze wyprobowac. A czy makaron sie wczesniej gotuje bo nie widze w przepisie(tak jak w lazani) skad mialby wziac “wode” do stania sie miekkim.
Asia z Jeremim (04.03.03.)
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
Raczej nie trzeba. Ja raz obgotowałam (HAHAHA) i musiałam z tego zrobić szybką lasagne bo nie mogłam nafaszerowac rurek 😉 A wodę wyciagnie z tego sosu pomidorowego (tak a’propos to ja to zalewam przecierem pomidorowym z kartonika wymieszanym z przyprawami).
pozdrawiam 🙂
Usianka i listopadowa dziewczynka (9.XI.2003 a może i później….)
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
nie gotuje sie makaronu, on ma być zalany wodą kethupową na blasze w piekarniku…serio!jest pyszniutkie!!!!!!!!!!!
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
spróbuje!
nie wiem kiedy pojade na zakupy do Tesco, jak pojade to kupie i bede próbowac!
dzieki
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
polecam, mniamniuśne, już bym se zjadła ale od jutra dietka…hmmm, powodzonka
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
Zrobiłam i zabłysnęłam przed rodzinką
Ewike
[Zobacz stronę]
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
a te rurki powinny byc przykryte tym sosikiem cale czy nie?
Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
tak,przykryte całe bo wtedy nie wyschną rurki mocno, ja zostawiam troszkę tego sosu i póżniej dolewam a zanim wyciągniesz z piekarnika to zetrzyj ser żółty na grubej tarce i posyp nim canelloni i jeszcze na trochę do piekarnika, mniamniuśne…
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
zrobilam: Pyszne!!!!
I Radek byl zachwycony 🙂
Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
super…pyszne i mi..właśnie mi wyszło…. A taka ze mnie noga w tym temacie
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
cieszę się że smakowało….. Ale mi chęciora narobiłaś….zjadłabym sobie…..o rajuśkuuuuuu
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
super!cieszę się, że Ci wyszło i smakowało…..wiesz,że ja tez jestem noga w tym temacie….wyławiam nowe przepisy i robię…. Np.te canelloni za pierwszym razem mi się wierzch przypalił ale ogólnie było dobre,hihi… NO I MASZ FAJNIUŚKIGO BOBASKA, PRZEKŁADAJ GŁÓWKĘ MIKUSIOWI NA DRUGĄ STRONĘ…. POWODZONKA
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiadzik. PYCHA!!!!! :-)))))))))
Ewa i Julka (15.07.2002)
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
Zrobilam, chyba nie wyszlo calkiem tak jak trzeba, ale nawet tesciowa pochwalila, hi, hi!!! Jak dla mnie pychotka!
Jakos malawo mi wyszlo tej wody ketchupowej, a nie chcialam zeby byla za rzadka, ale wlasnie sie doczytalam ze rurki musza byc cale zalane.
Aha, jakiego sera zoltego uzywacie do posypania???
Iwona i Karolinka (01.26.02)
Re: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!
chciałm zrobić męzowi gdy wróci z delegacji
kupiłam rurki
otwieram a tam miał i gruz
kudre
czy ktoś po tym skakał w sklepie?
zrobię lazzanię chyba
Ja bym chciała zrobić ze szpinakiem…
tylko jak doprawić szpinak????
może ktoś podrzuci pomysł
Czosnek,feta, ew żółty ser do środka, żeby się trzymało w środku 😉
Można spróbować przesmażyć szpinak podsmażyć na boczku (Anek chyba o tym pisała 😉 )
Kolejny fajny przepis na obiadek:) mniam 🙂
również polecam,ja do mięska często dodaje przesmażone pieczarki(starte na grubej tarce),
Odświeżam
Przypomniałam sobie o tym przepisie i dziś robię.
Polecam
Znasz odpowiedź na pytanie: canelloni z mielonym-łatwe i pyszne!