canolleni

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #79246

    lena04

    Mam makaron canolleni (duże szerokie rurki) ale nie bardzo wiem co z nim zrobić. Byłabym wdzięczna za jakieś fajne przepisy na danie. Dziękuję i pozdrawiam.
    Dorota i Lenka

    #1078528

    usianka

    Re: canolleni

    Canelloni nadziewam miesem mielonym z ziołami (wedle uznania – ja lubie duzo) i cebulką. Ukladam w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym maslem roslinnym, polewam sosem pomidorowym (przecier pomidorowy plus zioła plus ewentualnie czosnek). Sosu tyle, zeby rurki byly przykryte. Mozna dac na wierzch starty ser zolty – ja wole zetrzec na swiezo. Do piekarnika na jakies 45 minut i gotowe.
    Zamiast mięsa mozna dac ser biały, ale tutaj fachowcem jest ktos inny i mam nadzieje, ze sie odezwie

    Ula, Emilka (2 7/12) i kinderniespodzianka



    #1078529

    lena04

    Re: canolleni

    Wiedziałam, że pomylę nazwę:-)))).

    #1078530

    justik

    Re: canolleni

    Mam pytanko czy do tego makaronu wkładasz surowe mięso mielone czy podsmażone?

    Justi & Mati (01.04.2004)

    #1078531

    iza2307

    Re: canolleni

    Ja robię czasem z brokulami i lekko posmażoną wędzonką krotoszyńską (może być boczek) zalewam śmietaną, ciut sera i zapiekam 🙂 a najczęściej z mięsem mielonym (podsmażonym z pieczarkami, papryką, cebulą + pomidory z puszki)

    #1078532

    beasia

    Re: canolleni

    ja robię z twarożkiem i szpinakiem, polane sosem beszamelowym i zapiekane

    Basia,



    #1078533

    usianka

    Re: canolleni

    sory ze dopiero teraz…
    podsmazam – wczoraj robilismy z cebula, czosnkiem, ziolami i pomidorami z puszki. Tym nadzieawalismy makaron, zalewalismy sosem pomidorowym, na to tarty ser zolty.

    Ula i Emilka (2 8/12)

    #1078534

    lena04

    Re: canolleni

    Mam jeszcze jedno pytanko. Czy makaron powinien byc podgotowany na lekko twardo?

    Dziękuję za wszystkie przepisy, na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam
    Dorota i Lenka (01.12.04)

    #1078535

    usianka

    Re: canolleni

    Zupelnie surowy – prosto z opakowania. Jak sie popiecze te 30-40 minut w sosie to zmieknie jak nalezy.
    Smacznego!!

    Ula i Emilka (2 8/12)

    #1078536

    maganana

    Re: canolleni

    350 g mieszanego mięsa mielonego,
    2 łyżki oleju.
    1 cebula,
    1 ząbek czosnku.
    1/2 pęczka oregano,
    200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
    1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
    16 rurek cannelloni
    250 g sera ricotta,
    375 ml mleka.
    4 łyżki startego parmezanu

    ięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut,

    Maga

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close