canolleni

Mam makaron canolleni (duże szerokie rurki) ale nie bardzo wiem co z nim zrobić. Byłabym wdzięczna za jakieś fajne przepisy na danie. Dziękuję i pozdrawiam.
Dorota i Lenka

9 odpowiedzi na pytanie: canolleni

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

Canelloni nadziewam miesem mielonym z ziołami (wedle uznania – ja lubie duzo) i cebulką. Ukladam w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym maslem roslinnym, polewam sosem pomidorowym (przecier pomidorowy plus zioła plus ewentualnie czosnek). Sosu tyle, zeby rurki byly przykryte. Mozna dac na wierzch starty ser zolty – ja wole zetrzec na swiezo. Do piekarnika na jakies 45 minut i gotowe.
Zamiast mięsa mozna dac ser biały, ale tutaj fachowcem jest ktos inny i mam nadzieje, ze sie odezwie

Ula, Emilka (2 7/12) i kinderniespodzianka

lena04 Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

Wiedziałam, że pomylę nazwę:-)))).

justik Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

Mam pytanko czy do tego makaronu wkładasz surowe mięso mielone czy podsmażone?

Justi & Mati (01.04.2004)

iza2307 Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

Ja robię czasem z brokulami i lekko posmażoną wędzonką krotoszyńską (może być boczek) zalewam śmietaną, ciut sera i zapiekam 🙂 a najczęściej z mięsem mielonym (podsmażonym z pieczarkami, papryką, cebulą + pomidory z puszki)

beasia Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

ja robię z twarożkiem i szpinakiem, polane sosem beszamelowym i zapiekane

Basia,

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

sory ze dopiero teraz…
podsmazam – wczoraj robilismy z cebula, czosnkiem, ziolami i pomidorami z puszki. Tym nadzieawalismy makaron, zalewalismy sosem pomidorowym, na to tarty ser zolty.

Ula i Emilka (2 8/12)

lena04 Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy makaron powinien byc podgotowany na lekko twardo?

Dziękuję za wszystkie przepisy, na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam
Dorota i Lenka (01.12.04)

usianka Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

Zupelnie surowy – prosto z opakowania. Jak sie popiecze te 30-40 minut w sosie to zmieknie jak nalezy.
Smacznego!!

Ula i Emilka (2 8/12)

maganana Dodane ponad rok temu,

Re: canolleni

350 g mieszanego mięsa mielonego,
2 łyżki oleju.
1 cebula,
1 ząbek czosnku.
1/2 pęczka oregano,
200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
16 rurek cannelloni
250 g sera ricotta,
375 ml mleka.
4 łyżki startego parmezanu

ięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut,

Maga

Znasz odpowiedź na pytanie: canolleni?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
szukam obuwia marki SCHOLL
lubię w nich chodzić a moje klapki są już baardzo zużyte. Znacie sklepy, gdzie jest ich duży wybór? Ewa i Martynka 24.09.2003 [img]http://foto.onet.pl/upload/34/52/_603346_n.jpg[/img]
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Gniazdo bąków - jak je usunąć? Zniszczyć?
Dziś odkryliśmy w ogródku gniazdo bąków. Szukam w nieci informacji o tym, jak się go pozbyć - nic nie ma. Jak je usunąć? Zniszczyć? Jest w takim miejscu, że nie da
Czytaj dalej