cantucci

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #92942

    maduxia

    Dorotko, doczekałaś się 🙂

    po zastanowieniu doszłam do wniosku, że robiłam je 2 razy, za kazdym razem inny przepis. Jeśli chodzi o nazwę, to mozna spotkać ‚biscotti’, czyli po prostu ciastka dwa razy pieczone, oraz ‚cantucci’, czyli biscotti migdałowe 🙂 we Włoszech moczy sie je w słodkim winie Vin Santo, ale super są też moczone w likierze, brandy, innym słodkim winie, albo kawie, herbacie. Wypróbujcie. Można je przechowywać nawet kilka tygodni, ale to chyba jak zrobicie kilka porcji…

    przepis z kuchni.tv

    przepis z książki Katarzyny Likus „Kuchnia najlepsza pod slońcem”:

    CIASTECZKA CANTUCCI

    4 całe jajka, 4 żółtka
    5 kropli aromatu waniliowego
    4 krople aromatu migdałowego
    400g cukru
    200g migdałów krojonych
    0,5kg mąki, sól, gałka muszkatołowa
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jajka i żółtka dobrze wymieszać, dodać cukier, migdały, aromaty oraz sól i gałkę.Połączyć, wsypać proszek do pieczenia i przesianą mąkę, starannie wymieszać.Z ciasta zrobić pasy szerokości ok. 6 cm. Wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200st. C przez 15 minut. Wyjąć, pokroić ukośnie na kawałki. Krótko suszyć w piecu w temperaturze 150st. C, aż bedą chrupiące.
    m.

    #1790917

    kantalupa

    no, jestes:)

    moj przepis zupelnie podobny do tego drugiego i potwierdzam, ze to sa fantastyczne pogryzaczki maczane w… czymkolwiek:)
    oczywiscie z procentem lepiej smakkuja

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close