Ostanio jakoś się uzależniłam od tego zielska.
Byłam w barze i tam po raz pierwszy w życiu jadłam pierogi z wyżej wymienionym, i strasznie mi posmakowały.
W związku z tym mam pytanie -jak się robi farsz do takich pierożków?
Wrodzona wstydliwość nie pozwoliła mi się zapytać pani w barze,usłyszałam tylko przypadkowo że są one także z serem,ale jakim niewiem
Nela z Hanią (29.12.2002)
4 odpowiedzi na pytanie: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..
Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..
To musi być ciąża :))
Kacperek 12.02.04
Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..
witaj, co prawda w życiu nie jadłam pierogów ze szpinakiem, ale zaproponuję coś co napewno przypadnie do gustu… a dodatkowo unikniesz roboty z gnieceniem ciasta na te pierogi.. A jeśli chodzi o farsz, to jeśli sie uprzesz, mozesz wykorzystać ten z mojego przepisu-jest właśnie z serem..
moja propozycja to canneloni ze szpinakiem (makaron canneloni -gruba rurka na dziewana)
a zatem farsz:
2 opakowania mrozonego szpinaku
2 lyłżłki masła
3 ząbki czoasnku,
3 jajka,
0,5 kg twarogu-mielonego ( teraz w sklapach jest taki w kiełbaskach-gotowy do serników)
sól, pieprz i koniecznie gałka muszkatołowa do smaku
robi sie tak- szpinak smażymy na maśle (wrzucam taki zamrożony na patelnie), dodajemy czosnek, potem 3 jajka, i przyprawy.
gdy woda ze szpinaku nieco odparuje, zdejmujemy z ognia mieszamy z twarogiem, jeszcze raz porpawiamy walory samkowe….
takim farszem nadzieamy surowy! makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym
zalewamy to wszytko sosem beszamelowym ( 1/2 masła i 3 łyżki mąki-zasmażka, do tego dajemy 2 szkl. mleka i jeszcze 1 szkl. wody- by było mniej tłuste, zagootowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i też gałką muszkatołową, ja sypię jej nawet 1 łyżeczkę)
sosu musi być dużo, tak by cały makaron został przykryty…
na wierzch sypiemy tartym serem i wstawiamy do pekarnika na ok 45 minut w temp 200stopni.
super!!!
acha- ja często robię dodatkowo nadzienie mieśne( 1/2 kg miesa mielonego smaże z tartymi warzywami-marchew, pietruszka, seler, por, doprawiam o smaku, mozna dodać nieco koncentratu pomidorowego i deko wody.)
rurki nadziewam raz szpinakiem, raz miesem i wszytko razem -na przemian układam i zalewam sosem beszamelowym-jak wyżej)
ta wersja chyba najbardziej pasuje mojemu mężowi…
polecam i pozdrawiam,w razie dodatkowych informacji-prosze o pytania
Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..
Pychotka, zrobiłam w sobotę makaron ze szpinakiem w sosiku mnie bardzo smakowało mniam. Po napchaniu makaronu zostało mi troszkę farszu – zjadłam go poprostu taki był pyszny. Pozdrawiam
Agata i Martusia (23.11.04)
Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..
cieszę sie,, że smakowało…pozdrawiam- ewa
Znasz odpowiedź na pytanie: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..