Chce mi się pierogów ze szpiankiem..

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #61968

    nela

    Ostanio jakoś się uzależniłam od tego zielska.
    Byłam w barze i tam po raz pierwszy w życiu jadłam pierogi z wyżej wymienionym, i strasznie mi posmakowały .
    W związku z tym mam pytanie -jak się robi farsz do takich pierożków?
    Wrodzona wstydliwość nie pozwoliła mi się zapytać pani w barze,usłyszałam tylko przypadkowo że są one także z serem ,ale jakim niewiem

    Nela z Hanią (29.12.2002)

    #788817

    ciku

    Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..

    To musi być ciąża :))

    Kacperek 12.02.04



    #788818

    ewapn

    Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..

    witaj, co prawda w życiu nie jadłam pierogów ze szpinakiem, ale zaproponuję coś co napewno przypadnie do gustu… a dodatkowo unikniesz roboty z gnieceniem ciasta na te pierogi..a jeśli chodzi o farsz, to jeśli sie uprzesz, mozesz wykorzystać ten z mojego przepisu-jest właśnie z serem ..
    moja propozycja to canneloni ze szpinakiem (makaron canneloni -gruba rurka na dziewana)

    a zatem farsz:
    2 opakowania mrozonego szpinaku
    2 lyłżłki masła
    3 ząbki czoasnku,
    3 jajka,
    0,5 kg twarogu-mielonego ( teraz w sklapach jest taki w kiełbaskach-gotowy do serników)
    sól, pieprz i koniecznie gałka muszkatołowa do smaku

    robi sie tak- szpinak smażymy na maśle (wrzucam taki zamrożony na patelnie), dodajemy czosnek, potem 3 jajka , i przyprawy.
    gdy woda ze szpinaku nieco odparuje, zdejmujemy z ognia mieszamy z twarogiem, jeszcze raz porpawiamy walory samkowe….
    takim farszem nadzieamy surowy! makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym
    zalewamy to wszytko sosem beszamelowym ( 1/2 masła i 3 łyżki mąki-zasmażka, do tego dajemy 2 szkl. mleka i jeszcze 1 szkl. wody- by było mniej tłuste, zagootowujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i też gałką muszkatołową, ja sypię jej nawet 1 łyżeczkę)
    sosu musi być dużo, tak by cały makaron został przykryty…
    na wierzch sypiemy tartym serem i wstawiamy do pekarnika na ok 45 minut w temp 200stopni.
    super!!!

    acha- ja często robię dodatkowo nadzienie mieśne( 1/2 kg miesa mielonego smaże z tartymi warzywami-marchew, pietruszka, seler, por, doprawiam o smaku, mozna dodać nieco koncentratu pomidorowego i deko wody.)
    rurki nadziewam raz szpinakiem, raz miesem i wszytko razem -na przemian układam i zalewam sosem beszamelowym-jak wyżej)
    ta wersja chyba najbardziej pasuje mojemu mężowi…
    polecam i pozdrawiam,w razie dodatkowych informacji-prosze o pytania

    #788819

    hogata

    Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..

    Pychotka, zrobiłam w sobotę makaron ze szpinakiem w sosiku mnie bardzo smakowało mniam. Po napchaniu makaronu zostało mi troszkę farszu – zjadłam go poprostu taki był pyszny. Pozdrawiam

    Agata i Martusia (23.11.04)

    #788820

    ewapn

    Re: Chce mi się pierogów ze szpiankiem..

    cieszę sie,, że smakowało…pozdrawiam- ewa

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close