Moj przepis na chleb, ktory zawsze sie udaje:)
Pol kostki drozdzy pokruszyc i posypac 1 lyzeczka cukru – wymieszac i zostawic zeby drozdze sie rozpuscily.
Gdy drozdze sie rozpuszcza wlac pol szklanki cieplego, ale nie goracego mleka i 3 kopiate lyzki maki. Wymieszac i przykryc sciereczka do wyrosniecia (10-15 minut)
65dkg maki wymieszac z 1 plaska lyzeczka soli. Gdy rozczyn wyrosnie wlac go na srodek maki (z maki utworzyc cos w rodzaju leja do srodka ktorego wleje sie rozczyn). Ugniatac i wlewac po troche cieplej wody. Ciasto ma byc miekkie i odstawac od rak i od garnka. Ja ugniatam jakies 10 minut. Pod koniec wlac 2-3 lyzki oleju i jeszcze chwilke ugniatac. Przykryc sciereczka i zostawic na 20minut do wyrosniecia. Po tym czasie zagniesc jeszcze kilka razy i wylozyc do formy wysmarowanej tluszczem. Przykryc sciereczka i odstawic na 2 godziny. Po tym czasie wlozyc chleb razem z naczyniem z zimna woda do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Przez pierwsze 10minut piec chleb w 180stopniach, a potem stopniowo -nie gwaltownie!!-podkrecac temperature do 210stopni. Piec ok 1godziny:)
Smacznego:)
3 odpowiedzi na pytanie: Chleb:)
Re: Chleb:)
a w jakim piekarniku pieczesz gazowym czy elektrycznym no i oczywiście ile tego chleba wychodzi?
Ula&Kubuś
Re: Chleb:)
Pieke w piekarniku gazowym na srodkowej polce, a wymiary blaszki to: 27×11,5 (wymiary dna), a wysokosc 10cm.
Pozdrawiam
Marta
Re: Chleb:)
dzieki za informację
na pewno spróbuje może się uda
Ula&Kubuś
Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb:)