Chleb bezglutenowy-znalazlam i pisze

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #19385

    annah

    Uwaga!Do wypieku chleba bezglutenowego najlepsze są niewielkie foremki (podobnie jest z ciastem bezglutenowym).

    CHLEB KUKURYDZIANY
    175 g mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    2 jajka
    15 ml chudego jogurtu
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka oleju

    Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja – 175 kcal.

    CHLEB GRYCZANY:
    1 łyżka żelatyny – dolać nieco zimnej lub letniej wody, by napęczniała, na końcu będzie trzeba ją podgrzać do rozpłynięcia (nie gotować) – ja to robię w mikrofalówce, ale można szklankę z żelatyna wstawić do wrzątku
    1 łyżka sezamu
    2(ew2,5) łyżki siemienia lnianego – zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia (ja daje na to dokładnie tyle czasu, ile zajmą mi inne czynności)
    1 szkl (ok. 17 dkg) maki gryczanej
    1 szkl (ok. 17 dkg) maki „koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX” f-my GLUTENEX
    1 torebka drożdży suszonych (Dr.Oetker 7g)
    1 łyżeczka lekko wypukła soli (u mnie jest kuchnia raczej mało słona, z drugiej strony używam soli klłodawskiej, która jest mniej słona od innych)
    2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego)
    3 -4 łyżki nasion słonecznika
    – te wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30o (mam elektryczny piekarnik z dobrym termostatem; wołałabym 25 o, ale 30 o jest najmniejsza temp, którą mój piekarnik umie stabilnie utrzymać), wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min. Jeśli piekarnik jest gazowy, temperatura musi być ok. 10 o wyższa.

    Podane niżej przepisy na chleby bezglutenowe dotyczą wypieku z aparatem firmy SEVERIN:
    CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ AMARANTUSA
    1 i 1/2 kubka mąki MIX PKU
    1 i 1/2 kubka mąki mlecznej bezglutenowej
    1 łyżka mąki z amarantusa
    2 łyżeczki cukru
    1 żółtko
    2 duże łyżki oleju
    450 ml mleka pełnotłustego
    1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker
    szczypta soli

    Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie może być wsypana na drożdże!).

    Włożyć foremkę do automatu i przyciskiem menu wybrać program szósty do pieczenia o nazwie VOLLKORNBROT. Przyciskiem BRAUNING wybrać stopień przyrumienia H-DUNKEL (pieczywo ciemniejsze, bardziej przyrumienione). Na wyświetlaczu powinien pojawić się czas pieczenia 3 godziny i 40 minut. Uruchomic piecyk przyciskiem START.
    CHLEB BEZGLUTENOWY
    3 kubki mąki MIX PKU
    2 łyżeczki cukru
    1 żółtko
    2 duże łyżki oleju
    450 ml mleka pełnotłustego
    1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker
    szczypta soli

    Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie na drożdże!).

    Następnie wykonać takie same czynności jak w przepisie dla chleba bezglutenowego z mąką amarantusa.

    Mysle ze w normalnym piekarniku tez mozan spokojnie upiec.

    Anna i Maksio 12.01.03

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close